O carte despre Leonard

O carte despre Leonard
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un editor clujean, implicarea bibliotecii noastre, subvenţia autorităţilor municipale  *

Presa străină scria despre Nae Leonard că este cel mai mare cântăreţ de operetă din lume! Fascinaţia sa de atunci se poate compara cu cea pentru VIP-urile artistice internaţionale de azi. Un personaj strălucitor, în viaţă şi pe scenă…

Ştiaţi că soţia primarului din Chişinău şi prietenele sale au  deshămat caii de la sania maestrului şi s-au înhămat singure ca să-l ducă după spectacol pe Leonard, de la teatru la hotel? Asta ca să vă faceţi o imagine din prima!

Cu astfel de povestiri fascinante ne-a atras editorul cărţii încă din săptămâna anterioară lansării unei cărţi necesare patrimoniului cultural gălăţean:

„LEONARD -  Soldatul de ciocolată/ Le soldat en chocolat” - ediţie bilingvă (traducere în franceză de Gelu Stănescu), apărută la Editura Eikon, Cluj-Npoca, lansată în ultima zi din 2009 la Salonul „Axis libri” alBibliotecii „V.A. Urechia”.

O apariţie clujeană despre un fiu al Galaţiului?

Leonard, un tenor extraordinar, o vedetă internaţională a României din La Belle epoque (a trăit între 1886 – 1928), născut în sărăcăciosul Bădălan, a creat peste o sută de roluri in opere şi operete care au ridicat în picioare publicul din oraşele României, dar şi din străinătate, mai ales din Paris, Lyon sau Marsilia.

Cartea, scrisă de un biograf  la rândul său notoriu, un excelent impresar, Gaby Michăilescu, stins de curând, a apărut, este important de observat, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Galaţi, în colaborare cu Biblioteca „V.A. Urechia”.

Lansarea a beneficiat de o… montare aparte: tenorul Adrian Ionescu, acompaniat la pian de Tatiana Zaharescu Ionaşcu, au recreat pentru câteva momente vremea lui Leonard…

Printre cei prezenţi la lansare, mulţi oameni ai scenei muzicale şi alţi oameni de cultură: Florin Melinte - directorul Teatrului Muzical, teatru care poartă numele marelui cântăreţ, fostul director al teatrului, Marcel Ionescu, dirijorul Nicolae Mantu, cântăreţul  Alexandru Jula, preşedintele Comisiei de cultură a Consiliului Local Galaţi, dr. Gheorghe Bugeac etc.

Directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder, este cel fără de care primul târg de carte al Galaţiului, organizat de biblioteca noastră, ar fi reuşit poate mai puţin.

Legăturile sale cu Galaţiul sunt constante, iar ajutorul autorităţilor locale pentru o carte despre una dintre valorile Galaţiului încă neîndestulător promovate a fost binevenit. Editorul l-a cunoscut pe vajnicul biograf, care şi-ar fi meritat la rândul său, din plin, un biograf.

Cât despre strălucitorul Leonard, idolul doamnelor şi domnişoarelor, primul artist român cu automobil, cel care s-a stins nedrept de repede, aflaţi mult mai multe din carte…

Mai notăm şi că, în finalul serii, directorul Bibliotecii, profesorul Ilie Zanfir i-a făcut o surpriză absolută scriitorului Theodor Parapiru, prezidentul salonului: i-a dăruit ediţia princeps a Dicţionarului de expresii celebre semnat de Parapiru, o surpriză legată în piele.

Citit 713 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.