Premii pentru teatru. ActFest - un festival naţional care tot creşte

Premii pentru teatru. ActFest - un festival naţional care tot creşte
Poza de final a încercat să surprindă cât mai mulţi participanţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest” ne-a adus, pe 14 şi pe 15 iunie, trupe de teatru de pe lângă case de cultură studenţeşti sau ale unor facultăţi de teatru, din Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Piteşti, Ploieşti şi Galaţi. Şi cred că a fost cea mai reuşită ediţie din ultimii ani, entuziasmul molipsitor, arta interpretativă şi regizorală fiind la mare înălţime în mai toate cazurile.

Cele două secţiuni – Interpretare (monolog, scenetă, piesă de teatru) şi Creaţie s-au desfăşurat la Casa de Cultură a Sudenţilor – în Sala de spectacole la Casa Veche şi la Sala Studio – de asemenea, în sala de spectacole  a Facultăţii de Arte din sediul de pe strada Carnabel al Universităţii „Dunărea de Jos”. 

Ca în fiecare an, echipa condusă de managerul Casei de Cultură, Igor Alexandru Bejan şi referentul cultural Mioara Lovin, „dirijoarea” neobosită şi plină de atenţie a evenimentului, au avut de luptat inclusiv cu o ploaie torenţială în cele două zile grele şi pentru juriu, deoarece toate spectacolele meritau atenţie! 

Au făcut parte din juriu subsemnatul, actorul şi dramaturgul Vlad Vasiliu, fost director general la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, ziarista şi scriitoarea Angela Ribinciuc, şefă a Serviciul de Comunicare, Promovare şi Relaţia cu Mediul Socio-Economic al Universităţii „Dunărea de Jos”, şi regizoarea bucureşteană Diana Tănase. Înţelegerea a fost unanimă, dar ne-a lipsit din juriu, faţă de ceilalţi ani, actorul Aureliu Bâtcă, care juca într-o premieră la Dramatic chiar în acele zile. Prezentatoare, actriţa bucureşteancă Adelaida Zamfira, profesoară la Facultatea de Arte gălăţeană, a vorbit despre fiecare producţie.  Festivalul a fost un real succes, am fost martorul unor discuţii animate între echipe, un veritabil schimb de experienţe! Intrarea a fost liberă, ar fi meritat să vină mai mult public la acest regal teatral, organizat de Casa de Cultură a Studenţilor (CSS) Galaţi, în parteneriat cu Liga Studenților din Galați și cu finanţarea Ministerului Tineretului  şi Sportului. 

Iată şi premiile. Premiul special al juriului: Georgiana Răpcianu, C.C.S. Galaţi. Premiul special: Teatrul Studenţesc “XL”, C.C.S. Iaşi. Cu un uşor regres la ediţia trecută, ieşenii au revenit acum în mare forţă, şi ca măiestrie şi ca număr de producţii! Premiul special: Marin Vasile, C.C.S. Bucureşti. Premiul special: Marimar Catană, C.C.S. Braşov – trupa “Bacteria H”, cu un spectacol plastic. Cea mai bună actriţă în rol principal – categoria “Amatori”:  Irina Caraveteanu, C.C.S. Bucureşti - Trupa "Podul". Cel mai bun actor în rol principal  – categoria “Amatori”: Ionel Rareş Tămaş, C.C.S. Cluj Napoca. Cea mai bună actriţă în rol secundar – categoria “Amatori”: Nica Sabina Maria, C.C.S. Iaşi. Cel mai bun actor în rol secundar  – categoria “Amatori”: Alexandru Pavîlcu, C.C.S. Cluj Napoca. Cea mai bună actriţă – categoria “Şcoli de teatru”: Delia Toader, C.C.S. Piteşti - trupa “Sganarelle”, cu “Oferta de serviciu", de Lia Bugnar Cel mai bun actor – categoria “Şcoli de teatru”: Marius Avramescu, C.C.S . Galaţi, într-adevăr fermecător! Cel mai bun spectacol – categoria “Şcoli de teatru”:- “Almost, Maine” de John Cariani, C.C.S. Galaţi – delicateţe, rextul ales, covârşitor, joc bun, surprise, umor curaj tehnic (decor proiectat şi décor-film). Cel mai bun monolog – categoria „Amatori”: Liviu Răican, C.C.S. Iaşi. Premiul pentru creaţie – categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru”: Antoneta Trifu, C.C.S. Ploieşti – trupa “Moft” “Colivia cu iluzii”, de Cornel Udrea: bine jucat, montarea uşor obositoare. Irinel Pană, remarcabil anul trecut în “Steaua fără nume”, a jucat şi acum cu energie.  Premiul pentru regie – categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru”(doar regia semnată de regizor amator): Nicoleta Poenar, C.C.S. Cluj Napoca. Premiul pentru scenografie – categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru”: Vera Nacu, C.C.S. Iaşi, cu metafora culorilor: toţi membrii familiei din spectacolul foarte bun “Efectul razelor gamma asupra anemonelor” purtau aceeaşi culoare, iar scaunele au avut “coregrafia” lor. Premiul pentru originalitate – categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru”- C.C.S. Bucureşti, cu un text din Caragiale, în principal drama din schiţa “1 aprilie”, jucat cu mare vervă. Marele Premiu al Festivalului de Teatru – categoria „Amatori”:- Teatrul Studenţesc “Imago” ,C.C.S. Cluj Napoca, “Mora”, după Matei Vişniec, cu texte de Nicoleta Poenar.

Din nou, trupa "Podul" continuă o tradiţie de decenii! (foto 2, galerie)

Citit 1957 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2019 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.