Sâmbătă, studenţii la Teatru vă aşteaptă la spectacolul de absolvire

Sâmbătă, studenţii la Teatru vă aşteaptă la spectacolul de absolvire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Studenţii anului III Actorie de la Facultatea de Arte a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi s-au întors de curând de la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Bucureşti, care a avut loc în perioada 1-7 iulie 2019. Pe 2 iulie au avut succes la Teatrul Metropolis. Pe 13 iulie îşi susţin examenul de licenţă, jucând! N-ar trebui să aibă emoţii! În fişa de înscriere era trecută, meticulous, recuzita: “trei valize, ceas, sticlă, pahar, baloane (le avem)”.

“13. Nu e ghinion. E teatru” – este titlul evenimentului, exact pe 13 iulie (chiar eveniment, având în vedere satisfacţia cu care am asistat la avampremiera recentă!). Este vorba despre două spectacole, prilejuite de examenul de licenţă al studenţilor anului III, clasa lector univ. dr. Adelaida Zamfira Costache, profesor asociat la UNATC Bucureşti, desfăşurate în Campusul Ştiinţei al Universităţii de pe strada Domnească, corpul SB, Sala 03. Astfel, la ora 17,00, vom putea vedea o monodramă:  “Menajera”, pasaj din piesa “S-a întâmplat într-o joi” al braşovencei Elise Wilk, piesă premiată la dramAcum. Autoarea creea la patru ani piesă pentru animale din pluş, pusă în scenă la 13 ani! A primit o bursă „Theater 89" din Berlin şi face parte din cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul „Fabulamundi. Playwriting Europe". Piesa este un monolog despre singurătate, iar Carmen Holban, actriţa studentă care va interpreta puternicul text, dă totul din ea pentru a impresiona, jucând Studenta, Vânzătoarea, Pensionara, Taximetristul, Bătrânul, Elevul, Adolescentul şi Menajera. Studenta este un fenomen: la 42 de ani, a avut curajul să dea admitere la Teatru! “Menajera m-a scos din bucătărie, din aceeaşi singurătate interioară şi m-a trimis pe scenă”, spune ea.  Spectacolul este coordonat, adică regizat, de lector univ.dr. Adelaida Zamfira Costache. de la Facultatea de Arte, secţia Teatru, a Universităţii gălăţene, profesor asociat la UNATC Bucureşti.

La ora 19,00, în acelaşi spaţiu, vom întâlni „un nou” Vişniec! „Angajare de clown(i)”, nu „de clown”, este un studiu „după” Matei Vişniec. Studiul a plecat de la un exerciţiu de improvizaţie având ca temă ”Clovnul din mine”. Actorii fiind tineri, nu mimează tarele bătrâneţii, ci ilustrează lupta necruţătoare a vânătorilor de job-uri mai ales de către rataţii în carieră. Apare şi un personaj misterios, un fel de zeu manipulator care opreşte din când în când jocul, „îngheţând” actorii pentru a intra în scenă de undeva din spate, pentru a-şi turna un pahar, un obiect şi, fumând, să schimbe puţin din poziţia câte unuia dintre „îngheţaţi”. Un afiş cu „Ai simţul umorului? Ai fost întotdeauna clovnul clasei?” Personajul inventat de echipă e dictatorul-angajator, cel care impune regulile secrete ale unui casting de clovni, „un diavol modern, care îmbracă haine de business, iar circul din care vine, devine societatea zilelor noastre”. Gagurile se ţin lanţ, obiecte năstruşnice sau folosite cu năstruşnicie oferă surprize plăcute, tinerii actori adoptă o mimică perfectă. Regizoarea spectacolului cursiv şi ritmat este tot profesoara Adelaida Zamfira Costache. Joacă, cu o plăcere evidentă, studenţii Eduard Nanu, Andrei Călina, Silviu Dobre, Mihai Păun – din anul I. Tehnician: Andrei Ardeleanu.

Citit 1442 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2019 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.