Am purtat scurt şi am văzut lung, la festivalul antic (FOTO)

Am purtat scurt şi am văzut lung, la festivalul antic (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Incitant titlu, la ediţia a IX-a a "Porolissum Fest", festivalul de reconstituire istorică daco-romană: "Urzeala (nu a tronurilor, ci a) Provinciei Dacia"!

Singurul festival desfăşurat într-un sit arheologic. Cu lupte spectaculoase, concerte, ateliere antice de zi, incitante secvenţe de atacuri de noapte, la lumina făcliilor, cu săgeţi aprinse! Pe 13 şi 14 iulie, pe o vreme când bună, când rea (de 20 de ani nu a fost atâta frig şi ploaie ca la finalul primei zile), turişti români şi străini, localnici au sosit în cetatea de lângă Zalău. Cam 3.000 de spectatori s-au perindat prin amfiteatrul antic.

Săpăturile arheologice continuă. Tabără în timpul lui Traian, din 124 d. Hr. capitala provinciei romane Dacia Porolissensis are două porţi impresionante, ziduri şi temple reconstruite, din pasiunea istorică a autorităţilor naţionaliste din anii ´80. Situl are vreo 500 de hectare, aici s-a descoperit cel mai vechi tezaur de la noi, aur masiv din neolitic! Oraşul fortificat se întinde  de aproape şapte hectare, pe Măgura Pomăt!

Cu togă imperială (brrr, în "rochia" scurtă m-a luat frigul, ca şi pe "soldaţii" cu "minijupe"), cu caliga ţintuite în picioare (altfel puteam aluneca pe pantele vechii cetăţi), m-am trezit că am avut onoarea să fiu „uns” mare senator roman, în deschiderea festivalului. Cu purtători de fascii în spate şi escortaţi de garda pretoriană în superbe armuri negre (tinerii din asociaţia din comuna Cristian, de lângă Sibiu, singura gardă pretoriană din ţară), l-am însoţit pe guvernatorul provinciei Dacia romana, un reputat arheolog, în amfiteatrul din străveachea cetate din municipium, tratată cu honorum de imperatorul Traian, fortificaţia care  care închidea revărsarea războinicelor triburi dace ori sarmate dinspre nord, alături de guvernatorul provinciei.

În lorica sa, armură de lux, înarmat cu scurtul gladius, un „roman” foarte influent, prezentator şi inventator de variate evenimente evocatoare, a fost Dan Băcuieţ, cercetător ştiinţific la Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău, preşedintele Asociaţiei "Amicii Muzeului" din Zalău.

Am văzut, în două zile, bătălii crâncene între „daci”, aliaţi cu „sarmaţii” împotriva romanilor (chiar o minipiesă de teatru reuşită: dacii, supăraţi că nu au fost plătiţi pentru ajutorul în luptă dat romanilor, îl execută pe trufaşul sol imperial), lupte între gladiatori - şi gladiatoare (într-o pauză, copii au smotocit un gladiator!), graţioase dansuri antice, tragere cu balista - aruncătoare de suliţe şi  catapulta - aruncătoare de bolovani sau de proiectile incendiare, am mâncat bucate antice (de pildă deliciosul Triticum Polmentul ex Glanum, cu arpacaş, genunchi de porc, praz, gulii).

Îl însoţeam, făcând 1.400 de kilometri, pe col. (r) Adrian (cu numele lui Hadrian) Tăbăcaru, de la filiala gălăţeană a Asociaţiei Culturale "Tomis", „dac” purtător de steag dacic realizat de sculptorul gălăţean Mugurel Vrânceanu, şi pe Aurelian (tot nume de împărat roman!) Niculescu, director administrativ al Asociaţiei "Frontiera Gălăţeană" (cel care a realizat acasă turnarea celor mai multe dintre basoreliefurile gălăţene cu personaje istorice care au împânzit ţara şi au trecut Prutul), om de mare rezistenţă fizică şi voinţă, un adevărat acrobat, fost poliţist de frontieră, participant acum la asediul unei dave dacice, din lemn, cucerită cu greu, cu scări şi tiruri de arc.

Şi-au dat concursul asociaţiile Amicii Muzeului - Zalău, Castrum Novis - Sibiu, Tomis - Constanţa, Nimfele Daciei - Zalău, Vulturii din Ţara Călatei - Stana, Virtus Antiqua - Cluj Napoca, Milites Marisensis - Târgu Mureş, Enciclopedia Dacica - Alba Iulia şi Cavalerul Danubian - Craiova. "Vulturii" clujeni din Călata, „sarmaţi” (prezenţi şi la festivalul antic gălăţean), una dintre cele mai vechi trupe din ţară, m-au uimit cu înfruntări călare şi tras cu arcul din zbor. Asociaţia are 30 de exemplare extraordinare de cai de rasă. Spre deosebire de restul participanţilor în „roluri” antice, ei nu au stat la hotel, ci au dormit lângă caii lor. Pe pagina de Facebook a grupului, am găsit povestirea - în latineşte! - a luptei lui Árpád, primul conducător al Ungariei, cu „ducele” Gelu, voievodul român. Din nou, împătimiţii de istorie trăită s-au salutat şi au făcut schimb de istorii.

La Porolissum, muzeul deţine "comanda"

De remarcat şi că fastuosul festival e dus în întregime de Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău, în colaborare cu Casa de Cultură şi Asociaţia Amicii Muzeului, cu finanţarea Consiliului Judeţean Sălaj. Energicul manager al instituţiei, Corina Bejinariu, ne-a primit cu multă căldură, iar muzeografa Sanda Crişan Băiculeţ ne-a prezentat secţiile (m-a fascinat „biberonul” neolitic!), cu strămoşii în mărime naturală. Cu vizor special, am putut „călca” prin cetatea vie de odinioară, prin grădinile şi interioarele ei fastuoase.

Citit 3468 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.