Poetul gălăţean Corneliu Antoniu, la ICR Beijing
Foto: Dan Tomozei

Poetul gălăţean Corneliu Antoniu, la ICR Beijing
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un scriitor gălăţean face parte din grupul de creatori români invitaţi să participe, între 19 şi 26 august, în China, la evenimentul "Beijing International Book Fair - Romania Guest of Honor", târg internaţional de carte la care România este oaspete de onoare.

Poetul şi prozatorul Corneliu Antoniu, preşedinte al Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, director al revistei de cultură "Antares" şi al festivalului internaţional de literatură cu acelaşi nume, cel care a instituit Ordinul Internaţional al Cavalerilor Danubieni, decorat în 2004 cu Meritul Cultural în rang de Cavaler, va făcea parte din delegaţia de 40 de scriitori şi editori români invitaţi ai Institutului Cultural Român (ICR) din capitala Chinei.

Gălăţeanul a participat, la invitaţia ambasadorului Chinei la Bucureşti, Excelenţa Sa doamna Jiang Yu, şi la un dineu pre-departure, la restaurantul "Nan Jing" din Bucureşti - primul (are 25 de ani!) şi cel mai faimos în Capitală.

Transportul şi cazarea românilor vor fi asigurate de ICR Beijing, care lucrează din plin de patru ani, de când a fost creat. "Sunt patru ani de promovare culturală sub drapelul României", citeam pe site-ul instituţiei, singurul ICR din Asia. Foarte succint, putem invoca măcar evenimente precum "Regal Mihai Eminescu la ICR Beijing", în ianuarie 2016, sau, în vara trecută, evenimentul "Centenarul României în imagini, la ICR Beijing".

ICR Beijing a găzduit, pe 5 iulie, în calitate de coorganizator, o întâlnire româno-chineză pentru organizarea acestui târg de carte de la Beijing, între 21-25 august. Printr-o frumoasă tradiţie, partea chineză asigură un sejur pe o perioadă mai mare decât durata festivalului, pentru familiarizarea oaspeţilor veniţi dintr-o cultură respectată în această ţară uriaşă. Galaţiul este, de alfel, înfrăţit cu marele oraş Wuhan, care are 12 milioane de locuitori. Între cele două ţări, "cooperarea pragmatică a continuat să se extindă şi schimburile interumane au avut o evoluţie extraordinară", a declarat ambasadoarea Jiang Yu, potrivit agenţiilor de presă.

Va fi  unul dintre cele mai importante evenimente realizate de ICR Beijing în ultimii doi ani, cu noi "conexiuni culturale", România fiind o ţară "care se bucură de o imagine foarte bună în China", după cum declara Mirel Taloş, preşedintele interimar al instituţiei.

O atracţie specială pentru publicul chinez va fi expoziţia itinerantă Corneliu Baba, artist ai cărui discipoli chinezi i-am întâlnit cu ani în urmă la Marea Galbenă, în oraşul Qingdao, iar despre maestru şi-a exprimat admiraţia Fu Site, un tânăr plastician chinez care trăieşte la Paris şi care a expus în 2015 şi la Galaţi! Doar Grigorescu îl depăşeşte în faimă pe maestrul Baba în ţara de la Răsărit. Acum este şi rândul literaturii să treacă "podul" cultural.

Citit 1425 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2019 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.