Ziua Limbii Române – în Primăria Galaţi

Ziua Limbii Române – în Primăria Galaţi
Tinerii şi viitorul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe 31 august, un grup de elevi voluntari, membri ai Asociaţiei „Tinerii şi viitorul” – preşedinte prof. Ştefania Cojocaru, au înviorat atmosfera, în faţa funcţionarilor publici ieşiţi puţin în pauză… teatrală şi a unor gălăţeni veniţi cu treabă,  cu  o scenetă foarte amuzantă şi cu miez: un chiulău ajunge să-şi dea seama, peste ani, că uşile se închid în nasul leneşului indolent la Română.

Autoarea: eleva Andreea Costandache, membră a asociaţiei (face 18 ani luna viitoare). Au interpretat cu nerv: Bianca, Ana, Teo, Tio, Andrei, George şi micuţul Ştefan, fratele autoarei. S-a vorbit apoi despre secretele limbii noastre.

Ziua Limbii Române, în Muzeul Brăilei

Vineri, seara, la Secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei „Carol I”, aşezaţi într-un cerc egal, seniori, mai ales scriitori din Brăila, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti şi elevi brăileni au tăifăsuit, îndemnaţi şi de moderaroarele brăilence tradiţional implicate aici: scriitoarea Violeta Craiu şi dr. Brînduşa Ilie, muzeograf, şeful Secţiei.

O „sărbătoare a identităţii şi demnităţii poporului român”, după cum o definea, la întâia celebrare, Patriarhul Daniel al României, pentru limba pe care cam 28 milioane de suflete din lume o vorovesc. Adoptată în 2013, la trei ani de la legiferarea sa în Parlamentul României, Legea urma celei adoptate pe 31 august 1989, pentru marcarea sărbătorii Limba Noastră cea Română în Republica Moldova după însufleţita MAre Adunare de la Chişinău, a observat cu obidă şi obişnuita sa energie publicistul Mihai Vintilă, redactor-şef al revistei-manifest, culturală, „Litera 13”, din Siliştea, judeţul Brăila (publicaţie prezentată, pe 29 august, de Radu Banciu în emisiunea sa TV).

Au vorbit pe teme incitante, despre decăderea, izolarea, dar şi preţioasa moştenire a limbii noastre greu de tradus, despre ispitele, cu plus şi minus, ale internetului, despre legături internaţionale şi despre profesia de scriitor pe fondul scăderii numărului de cititori, optimişti, pesimişti, Dumitru Anghel, profesor, critic literar şi fostele sale eleve, Viorel Coman, profesor, critic literar, Viviana Ioan, romanciera care şi-a scris unul dintre romane direct în engleză,  Adelina S. Pop, scriitor; redactor-şef la revista „Antares”, Valentin Popa, profesor, scriitor, muzeograf, Camelia Iuliana Radu, scriitor din Ploieşti, membră a USR filiala Bacău, subsemnatul. A urmat un mic recital al poetului gălăţean Valeriu Valegvi. Nelipsită la Cultură, ca de obicei, poeta Armanda Filipine, de la revista „Chira Chiralinei”.

Întâlnirea culturală, care s-a prelungit mult, a fost organizată de muzeul brăilean în parteneriat cu Filiala Iaşi a USR - reprezentanţa zonală, evenimentul făcând parte din Proiectul Muzeului „Interferențe culturale interetnice”. parte integrantă a proiectului „Interferențe culturale interetnice” derulat de muzeul brăilean în parteneriat cu Filiala Iaşi a USR.

Citit 2357 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.