O Chiriţă ”altfel”, într-un musical ”mioritic”

O Chiriţă ”altfel”, într-un musical ”mioritic”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” ne provoacă din nou duminică, 22 septembrie, de la ora 20,00, cu spectacolul „Chiriţa în provincie”. „Văd atâtea Chiriţe în instituţiile care cârmuiesc destinele românilor”, declarase regizorul Dan Mirea, într-un interviu luat de Cristina Floroiu, publicat în ziarul nostru, aşa că trimiterile contemporane într-o ţară care nu-şi schimbă în timp năravurile sunt de aşteptat.

Am mai văzut spectacole marca Dan Mirea şi m-am obişnuit să mă ia prin surprindere. În „Soacra cu trei nurori”, de pildă, întâlneam o povestire realistă, mai adevărată decât în Creangă, moromeţiană, presărată cu gaguri proaspete, o excelentă nebunie, pe care ne aşteptăm să o redescoperim şi la premiera de duminică. Chiar dacă aţi fi văzut Chiriţa de o sută de ori, grija regizorului de a ne surprinde cu o comedie muzicală (un „musical mioritic”, să-i spunem) spune multe despre energiile cu care ne vom întâlni.
La conferinţa de presă de dinaintea premierei, regizorul şi actorul Mirea a recunoscut, cu modestia sa obişnuită, că ideea montării a pornit de fapt de la regizorul Radu Nichifor, brăileanul de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, care l-a rugat să continue proiectul, iar regizorul din Reşiţa a fost la început reticent cu „iar Chiriţa?”. Cu atât mai mare a fost provocarea de a ne da acum un spectacol unic, cu situaţii şi personaje contemporaneizate, „un spectacol clasic, dar cu o notă de contemporan şi de noutate”, spune regizorul.
Este o comedie muzicală în două acte, iar cântecele sunt cele scrise de Vasile Alecsandri. Spectacolul îl va avea la pupitrul orchestrei de revistă a teatrului pe maestrul Nicolae Mantu, iar Ilona Văduva va cânta la vioară; de Ziua Naţională a României, violonista cânta cu Filarmonica Oltenia, în Muntenegru!
Distribuţia este numeroasă, fiind alcătuită din artişti ai scenei lirice: în rolul Coanei Chiriţa, joacă în travesti (normal, de la Miluţă Gheorghiu şi Mitică Iancu încoace!) Anton Mihail, Grigori Bârzoi, soţul Chiriţei - Paul Buţa, Guliţă, copilul lor - Costel Donose, Luluţa, orfana - Cristina Ionaşcu, Safta, sora lui Bârzoi - Viorica Mărăndici, Leonaş, tânăr ieşean - Alexandru Dobre, Domnul Şarl, profesor francez - Ovidiu Ghioc, Ion, fecior boieresc - Andrei Ardeleanu, ţăranii, jandarmii, boierii sunt solişti ai teatrului îndrăgiţi de publicul nostru: Cristina Vasopol, Mariana Pisică, Irina Popa, Adina Lazăr, Florin Piţa, Florentina Andronic, Gheorghe Racoviţă.
"O distribuţie mişto", din personalităţi, pentru un spectacol „altfel”, care a fost „o provocare pentru un creator”, ne-a asigurat regizorul la conferinţă. „Îmi place tot ce se întâmplă aici, în teatru”, a mai declarat regizorul.
„Sunt o norocoasă”, mărturisea Cristina Ionaşcu, aleasă încă de la început de regizorul Nichifor - „un rol complex, cu schimbări de personalitate”. Alexandru Dobre observa „evoluţia personală”, de la interpretările din opere şi operete, „ceva nou, un plus de culoare, de energie!”. Costel Donose era pur şi simplu mândru de „tatăl” său regizoral. Lângă actori atât de cunoscuţi, Andrei Ardeleanu, încă student în anul III la Actorie, se află la primul său rol.

Citit 2098 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 19:38

1 comentariu

 • postat de PROF.DR.MIHAI MORARU
  Vineri, 20 Septembrie 2019 09:31
  5.13.184.***
  PRIMUL ACTOR CE A INTERPRETAT CHIRITA A FOST VESTITUL MATEI MILLO(1814-1896),PESTE CATEVA DECENII,NEUITATUL MILUTA GHEORGHIU a interpretat cu mare succes rolul atat de dificil al boieroaicei snoabe si inculte,amintirea spectacolelor acestui mare actor fiind inca vie in inimile varstnicilor spectatori de astazi care au avut bucuria sa-l vada pe scena pe MILUTA GHEORGHIU!!!CU MULTI ANI IN URMA,fiind profesor debutant la IASI,pasionat de teatru am avut ocazia sa cunosc pe doi dintre actorii ce i-au fost straluciti parteneri maestrului GHEORGHIU,si aici ma refer la CONSTANTIN SAVA ,cel care peste 40 de ani ,a aaparut pe scena ca sot al CHIRITOAIEI, FIIND BOIERUL GRIGORI BARZOI,si mai tanarul VALERIU BURLACU,LEONAS,ce apare imortalizat alaturi de MILUTA GHEORGHIU pe coperta discului scos la ELECTRECORD in anii '60!!!AM avut fericita ocazie sa-i ascult pe cei doi actori povestind cu multa emotie amintiri despre interpretarile pline de spontaneitate si naturalete ,aducand mereu ceva nou pe scena ,la fiecare aparitie ale MAESTRULUI MILUTA GHEORGHIU!!!ACESTA venea la teatru cu mult inainte de ora inceperii spectacolului, si odata ce imbraca costumul CHIRITOAIEI incepea sa intre in pielea personajului inca de la cabina ,inca din culise,surprinzandu-i mereu prin noi poante,gesturi ,mimica pe oamenii din teatru inca inainte de a intra pe scena ,in fata spectatorilor!!!Pe scena,jocul stralucit al marelui actor era mereu plin de naturalete ,mereu era proaspat si aducand ceva nou cu fiecare aparitie in spectacol!!!NE POVESTEA VALERIU BURLACU,cum tanar debutant in rol fiind ,captivat de jocul maiestru al protagonistului spectacolului,in fata salii arhipline a avut un moment cand si-a uitat replica ,,simtind ca se prabusesc peretii TEATRULUI NATIONAL peste sine...IN ACELE cumplite momente,MAESTRUL GHEORGHIU,sesizand dificultatea in care se gasea mai tanarul sau coleg,cunoscand textul spectacolului in intregime,a improvizat sugerandu-i replica pe care trebuia sa o dea partenerul sau ,publicul nesesizand momentul critic in care s-a gasit tanarul interpret al lui LEONAS!!!SUNT MULTE DE POVESTIT DESPRE ACELE VREMURI MINUNATE pentru TEATRUL IESEAN cu MARII SAI ACTORI!!!APLAUZE IN AMINTIREA ACESTORA ,TOTI CEI DE ATUNCI ramanand in nostalgice si emotionante amintiri despre o vreme in care TEATRUL IESEAN concentra mari talente ,de neuitat !!!SUCCES TEMERARILOR ARTISTI GALATENI IN NOUA COMEDIE MUZICALA ,ASTEPTATA CU MULT DRAG SI INTERES DE CATRE PUBLIC...SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.