O Chiriţă ”altfel”, într-un musical ”mioritic”

O Chiriţă ”altfel”, într-un musical ”mioritic”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” ne provoacă din nou duminică, 22 septembrie, de la ora 20,00, cu spectacolul „Chiriţa în provincie”. „Văd atâtea Chiriţe în instituţiile care cârmuiesc destinele românilor”, declarase regizorul Dan Mirea, într-un interviu luat de Cristina Floroiu, publicat în ziarul nostru, aşa că trimiterile contemporane într-o ţară care nu-şi schimbă în timp năravurile sunt de aşteptat.

Am mai văzut spectacole marca Dan Mirea şi m-am obişnuit să mă ia prin surprindere. În „Soacra cu trei nurori”, de pildă, întâlneam o povestire realistă, mai adevărată decât în Creangă, moromeţiană, presărată cu gaguri proaspete, o excelentă nebunie, pe care ne aşteptăm să o redescoperim şi la premiera de duminică. Chiar dacă aţi fi văzut Chiriţa de o sută de ori, grija regizorului de a ne surprinde cu o comedie muzicală (un „musical mioritic”, să-i spunem) spune multe despre energiile cu care ne vom întâlni.

La conferinţa de presă de dinaintea premierei, regizorul şi actorul Mirea a recunoscut, cu modestia sa obişnuită, că ideea montării a pornit de fapt de la regizorul Radu Nichifor, brăileanul de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, care l-a rugat să continue proiectul, iar regizorul din Reşiţa a fost la început reticent cu „iar Chiriţa?”. Cu atât mai mare a fost provocarea de a ne da acum un spectacol unic, cu situaţii şi personaje contemporaneizate, „un spectacol clasic, dar cu o notă de contemporan şi de noutate”, spune regizorul.

Este o comedie muzicală în două acte, iar cântecele sunt cele scrise de Vasile Alecsandri. Spectacolul îl va avea la pupitrul orchestrei de revistă a teatrului pe maestrul Nicolae Mantu, iar Ilona Văduva va cânta la vioară; de Ziua Naţională a României, violonista cânta cu Filarmonica Oltenia, în Muntenegru!

Distribuţia este numeroasă, fiind alcătuită din artişti ai scenei lirice: în rolul Coanei Chiriţa, joacă în travesti (normal, de la Miluţă Gheorghiu şi Mitică Iancu încoace!) Anton Mihail, Grigori Bârzoi, soţul Chiriţei - Paul Buţa, Guliţă, copilul lor - Costel Donose, Luluţa, orfana - Cristina Ionaşcu, Safta, sora lui Bârzoi - Viorica Mărăndici, Leonaş, tânăr ieşean - Alexandru Dobre, Domnul Şarl, profesor francez - Ovidiu Ghioc, Ion, fecior boieresc - Andrei Ardeleanu, ţăranii, jandarmii, boierii sunt solişti ai teatrului îndrăgiţi de publicul nostru: Cristina Vasopol, Mariana Pisică, Irina Popa, Adina Lazăr, Florin Piţa, Florentina Andronic, Gheorghe Racoviţă.

"O distribuţie mişto", din personalităţi, pentru un spectacol „altfel”, care a fost „o provocare pentru un creator”, ne-a asigurat regizorul la conferinţă. „Îmi place tot ce se întâmplă aici, în teatru”, a mai declarat regizorul.

„Sunt o norocoasă”, mărturisea Cristina Ionaşcu, aleasă încă de la început de regizorul Nichifor - „un rol complex, cu schimbări de personalitate”. Alexandru Dobre observa „evoluţia personală”, de la interpretările din opere şi operete, „ceva nou, un plus de culoare, de energie!”. Costel Donose era pur şi simplu mândru de „tatăl” său regizoral. Lângă actori atât de cunoscuţi, Andrei Ardeleanu, încă student în anul III la Actorie, se află la primul său rol.

Citit 2217 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.