Întemeietoarea teatrului gălăţean îşi aşteaptă bronzul

Întemeietoarea teatrului gălăţean îşi aşteaptă bronzul
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La conferinţa de presă de ieri, o surpriză a fost dezvelirea bustului patroanei spirituale a Teatrului Dramatic şi întemeietoarea teatrului la Galaţi (încă din 1866 solicita Primăriei – şi nu primea atunci – ajutor pentru înfiinţarea unui teatru) actriţa, traducătoarea, directoarea de trupă şi formatoarea de talente Fani Tardini. Directorul general al teatrului, Florin Toma, constatând absenţa necesarei întruchipări, a făcut apel la artist.

„Am băut o cafea cu doamna Tardini într-o dimineaţă”, şi-a început, cu emoţie, prezentarea plasticianul Daniel Divrician. Lucrarea prezentată este într-o fază intermediară, realizată în ipsos, materialele necesare proiectului fiind achiziţionate prin micile contribuţii ale echipei teatrului. Urmează ca bustul să fie turnat în bronz, un material şi o procedură mai costisitoare.

Plasticianul a căutat să prindă spiritul artistei în plină energie a tinereţii, având însă la dispoziţie doar (prea puţine!) fotografii de maturitate ale actriţei. Astfel, întreprinderea a fost foarte dificilă, artistul lucrând din martie şi până în prezent mai multe variante până la finisarea portretului. Astfel, el a schimbat şi pieptănătura personajului care în poze târzii se adaptase vârstei. „Era o femeie frumoasă”, emanând energie pentru cei din jurul său – a evocat-o sculptorul, amintind fascinaţia pe care a avut-o pentru ea tânărul Eminescu, sufleur în trupa Tardini – Vlădicescu în turneul de la Cernăuţi.

Citit 1567 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2020 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.