Sărbătoarea Mironosiţelor Femei de la Biserica „Sf. Mc. Antim” din Galaţi, unde s-a sărbătorit duminica trecută al doilea hram, a adunat la rugăciune multe creştine.
Între ele şi mame care şi-au adus pruncii să primească Sfânta Împărtăşanie. Şi fireşte, când eşti ţânc, foamea şi setea nu ţin cont de nimic, iar nerăbdarea celor mici, de regulă, produce neplăceri atât părinţilor, cât şi rugătorilor, observa însuşi Arhiereul locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian.
Prilej cu care, în cadrul predaniei, Arhiereul locului a simţit nevoia să le spună tinerelor mame că e bine să vină cu copilul sub 3 ani cu câteva minute înainte de Sfânta Taină a Euharistiei.
„E normal ca un copil să plângă, dar mama şi preotul trebuie să ştie că copiii de la 7 ani în sus pot participa la Sfânta Liturghie şi după rugăciune se pot împărtăşi şi apoi ar trebui să fie stimulaţi. Altfel, ţinând copilul sub 6-7 ani forţat în biserică nu vom avea nici mame apostoli, nici copii care să înţeleagă de ce trebuie să vină la rugăciune...”
Supravegheaţi la grădiniţa parohiei
În contextul sărbătorii, Arhiereul locului a recomandat comitetelor parohiale şi preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos ca bunicii şi părinţii să fie cei care să-şi aducă la Biserică nepoţii sau proprii copii, „pentru că numai aşa copiii noştri vor înţelege că trebuie să crească în credinţă, să fie cunoscători ai valorilor Bisericii Dreptmăritoare, Biserica fiind locul rugăciunii şi al libertăţii în Hristos.
„În parohiile noastre, trebuie create condiţii ca pe parcursul liturghiei, profesorul de religie sau una din mame, prin rotaţie, să stea cu copiii sub şapte ani şi să-i aducă la rugăciune în mod triumfal, în momentul Sfintei Împărtăşanii”, a recomandat Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.
„Copiii noştri sunt frumoşi, dar nimeni nu se mai ocupă de frumuseţea lor morală, de felul cum se îmbracă duhovniceşte, mai ales…”
De asemenea, a fost subliniată necesitatea ca în cadrul programelor parohiale să fie atraşi intelectualii noştri în biserici.