”Uşa e deschisă” - noul spectacol marca ”Fani Tardini”

”Uşa e deschisă” - noul spectacol marca ”Fani Tardini”
Actriţa Petronela Buda, imagine din spectacol
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sâmbătă și duminică, pe 6 și 7 februarie 2021, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” sunteți așteptați, în condiţiile de siguranţă sanitară impuse de pandemie, la premiera spectacolului "Ușa e deschisă",  monodramă de Andrei Velea, în regia lui Vlad Ajder, cu actrița Petronela Buda în rolul Femeii.

Aşadar, avem mai multe motive de bucurie. Nu numai că este vorba despre o premieră teatrală, dar scena gălățeană se îmbogățește acum cu numele unui dramaturg local: scriitorul Andrei Velea. Cu o desfășurare nemaipomenită în mediul online și, înainte de pandemie, la lansări de carte prin țară, ale sale și ale altora, sau în spectacole de poezie la care a fost prezent, vechi cenaclist, acum activând online la "Noduri și semne", Andrei Velea anunță o energie potrivită cu cea a extraordinarei actrițe Petronela Buda, artistă premiată drept "Cea mai bună actriță în rol principal" în festivaluri naționale - poftiți și vedeţi trailerul de pe site-ul teatrului și sigur o să vă placă!  Altă surpriză plăcută: regia îi aparține unui apreciat actor, titular al Dramaticului, dar cu apariții notabile și în spectacole de teatru independent, precum cele de la Teatrul din Buzunar: Vlad Ajder, pe care l-am aplaudat și ca regizor în spectacolul după "Buzunarul cu pâine", de Matei Vișniec. Iar scenografia este semnată de plasticianul Daniel Divrician, de mai multe ori colaborator al teatrului nostru. 

Autorul textului, Andrei Velea, spune că „proiectul acestei piese a început demult, prin 2013. (…) Am pornit de la un caz real, care făcea multă vâlvă prin presa de atunci, cel al studentei criminale din Timișoara. Dar scrierea și-a urmat propria cale și a apărut cu titlul „Păpușa din podul bunicii” în cartea de proză scurtă „Plaja de la Vadu” (Editura Brumar, 2013). (…) Îmbogățită cu un motto (care dă și titlul spectacolului) din filosoful antic Epictet, monodrama Uşa e deschisă! ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiție (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale. Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta. Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”

Actriţa Petronela Buda, aflată la primul ei one woman show, are încredere în personaj: „Am credința că ne-a ieșit o poveste delicată, plină de emoție, care nu se spune deloc ușor. (...) Personajul pe care îl joc e o femeie care a ucis și pentru asta se află în detenție. Știe că, pentru ceea ce a făcut, acela e locul unde trebuie să fie. Însă de ce trebuie să fie și primul loc pe care copilul ei, nenăscut încă, trebuie să îl vadă, să îl simtă? E doar un copil nevinovat și nu trebuie să plătească pentru greșeala mamei. Miza e ridicată, miza e totul: trebuie să nască în libertate." 

"Vă propun o dezbatere despre corectitudine, într-un moment în care corectitudinea nu are un aport social. Vă invit să vedem rezultatul: un suflet sincer, dar încarcerat, care naște un suflet liber”, afirmă Vlad Ajder, regizorul spectacolului 

Producția spectacolului a fost realizată în perioada noiembrie-decembrie 2020, când Teatrul gălățean nu putea oferi reprezentații, efortul artiştilor fiind apreciat la justa valoare şi de Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic "Fani Tardini", care se declară „extrem de bucuros că artiștii gălățeni dau, iarăși, dovadă de curaj și capacitate de reinventare”.

Spectacolul durează o oră. Biletele au fost puse în vânzare pe bilete.fanitardini.ro și la Casa de bilete a Teatrului, din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758-049-850 sau 0758-089-994. 

Trailerul spectacolului poate fi vizionat aici: 

Citit 1739 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2021 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.