Nimic important, e doar artă… poloneză

Nimic important, e doar artă… poloneză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O expoziţie itinerantă de artă contemporană poloneză poposeşte săptămâna aceasta la Galaţi. La realizarea expoziţiei „Nimic important, e doar artă” Institutul Polonez din Bucureşti colaborează, din nou, cu Muzeul de Artă Vizuală. Vernisajul are loc miercuri, la ora 18, la instituţia gălăţeană.

Un capriciu costisitor sau nu

Expoziţia este compusă din lucrările a 16 artişti - fotografii, pictură, sculptură-instalaţie, filme -, toate aparţinând Galeriei Arsenał din oraşul Białystok, Polonia. Fondată în 1965, galeria are un program expoziţional important, un amplu program educaţional şi două colecţii permanente de artă.

Din 1990, Galeria Arsenał este condusă de Monika Szewczyk, care este, de altfel, şi curatoarea expoziţiei itinerante.

Directoarea galeriei poloneze a anticipat întrebările pe care le-ar putea atrage demersul său, intitulat, cel puţin neobişnuit, „Nimic important, e doar artă”, şi a încercat să le găsească şi răspunsul:

„Ne miră părerea exprimată în titlu? Şi dacă nu, atunci de ce nu ne miră? Ne-am obişnuit cumva cu lipsa de obiectivitate a mass-media, care apreciază evenimentele culturale pe de-o parte după criteriul afectivităţii şi pe de altă parte după cel al accesibilităţii?”

„Ne-am împăcat cu ostilitatea funcţionarilor, care tratează arta ca pe un capriciu costisitor şi creează ierarhii ale instituţiilor culturale unde galeriile ocupă întotdeauna ultimul loc, ca cele mai problematice şi mai puţin utile?”

„Receptăm ca fiind normale nu numai lipsa finanţării, ci şi inerţia, neprofesionalismul instituţiilor culturale? Dacă da, atunci trăim într-o ţară postcomunistă, nu neaparat în Polonia, dar şi în ea”.

Vernisaj cu oaspeţi

La vernisajul de joi seară şi-au anunţat prezenţa nu doar curatoarea expoziţiei, doamna Monika Szewczyk, venită din Polonia special pentru acest eveniment, dar şi coordonatoarea proiectului, doamna Natalia Mosor, de la Institutul Polonez, precum şi directorul acestei instituţii, domnul Jarosław Godun, un colaborator fidel al muzeului gălăţean.

După ce vor fi admirate la Galaţi, lucrările celor 16 artişti polonezi vor mai ajunge la Galeria Anaid din Bucureşti şi la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Citit 501 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.