Noul director al Casei de Cultură Tecuci - un om al cărții

Noul director al Casei de Cultură Tecuci - un om al cărții
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Provocare. Casa de Cultură din Tecuci are un nou manager, tânăr, absolvent al învățământului superior umanist - Cristian Gabriel Călugăru (45 de ani), cu licență în Filosofie și Teologie. Un om al cărții, care, din fericire, vine din domeniul practic, privat, al librăriilor, unde este administrator. Este proaspăt în funcție, din 22 martie, și se pregătește, din câte mi-a mărturisit, să facă față și acestei perioade de austeritate financiară adusă de marile costuri cerute de lupta împotriva pandemiei. Managerul a declarat ziarului Tecuceanul: "Am lucrat în mediul privat, dar cu activitatea literară am avut întotdeauna legătură, cartea face parte din mediul acesta, cultural. Este o provocare mare pentru mine, vreau să continui munca dnei [Diana] Cioclu (predecesoarea în funcție, n.red.), eventual să fac activitățile Casei de cultură mai vizibile publicului tecucean".

Am fost asigurat de intenția de a continua multitudinea de festivaluri și de acțiuni culturale devenite deja tradiționale. Noul manager intenționează să organizeze și o consultare publică online privind interesul pentru noi activități culturale. El vizează și atragerea, pe lângă publicul deja obișnuit, a unui public nou, care participă mai puțin la acțiuni publice sau preferă internetul - în special tineri.

Directorul mi-a declarat că, venind din mediul privat, cu o altă dinamică, acum trebuie să țină cont de inerenta birocrație: scrierea de proiecte, trecerea prin hotărâri de Consiliu, finanțări la termene mai lungi, dictate de legislație.

Deschidere pentru parteneriate

Este salutar și faptul că directorul vorbește despre colaborări cu celelalte instituții culturale, în timp ce alți manageri se izolează, după cum am mai văzut și prin alte localități. Parteneriatul poate de altfel suplini o parte din lipsa fondurilor generoase în această epocă. Vremea bună va putea ajuta și ea pentru desfășurarea unor activități "în carne și oase", în aer liber. De altfel, Tecuciul duce lipsă de spații acoperite pentru acțiuni mai mari - Sala de spectacole "Ion Petrovici" găzduiește acum centrul de vaccinare anti-COVID-19.

Vestea instalării, din 22 martie, a noului director la Casa de Cultură mi-a parvenit de la Henri Codenie, fotograful de artă (și de observație socială), belgian strămutat de la Bruxelles la New Delhi, Tecuci și acum la Nicorești.

Întrebat fiind cum s-a acomodat în această funcție, noul manager spune: "Deocamdată, evaluez capacitățile și echipa, mediul. Una din dorințele mele este să fac un sondaj pe rețeaua de socializare a instituției în care să-i întreb pe tecuceni cam ce activități culturale și-ar dori de la Casa de cultură".

Citit 1799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.