Domnitori şi demoni la Salonul literar „Axis libri”

Domnitori şi demoni la  Salonul literar „Axis libri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A fost, pe 13 mai, a 13-a carte ieşită sub auspiciile tinerei edituri „Axis libri” prezentată în salonul literar cu aceeaşi denumire al Bibliotecii „V.A. Urechia”.

„Povestiri despre demonul politic”, de Ion Cordoneanu, este volumul şi, alături de el, un altul, de istorie, „Ţara Moldovei în timpul lui Ştefan Tomşa al II-lea”, de Aurel Iacob.

Tematici deosebite, dar autori cu aceeaşi apartenenţă: profesori universitari la Catedra de Istorie Filosofie şi Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos”, aspect menţionat de Teodor Parapiru (FOTO), moderatorul salonului, ca fenomen benefic, în condiţiile în care mai mulţi universitari ai catedrei au ieşit în ultima vreme cu titluri ştiinţifice de valoare naţională, lansate în salon. 

Directorul instituţiei, Ilie Zanfir, a prezentat cărţile de vizită ale celor doi universitari şi a anunţat un oaspete deosebit: poetul şi publicistul din Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu.

Despre oaspetele din nordul Bucovinei a vorbit poetul Viorel Dinescu, prezentându-l pe Vasile Tărâţeanu  ca bun prieten, alături de regretatul Grigore Vieru, Mihai Cimpoi sau Nicolae Dabija.             

Cei care au vorbit despre cele două cărţi – Cristian Luca, A.G. Secară, Aurel Stancu, Cristian Apetrei, Vasile Lepădatu,  Ivan Ivlampie, Constantin Ardeleanu şi Viorel Rotilă – au emis mai multe puncte de vedere, de cele mai multe ori convergente, dar nu lipsite de contraziceri spontane, ceea ce a făcut ca dezbaterile de două ore ale salonului să nu fie lipsite de suspans.

Ion Cordoneanu s-a prezentat printr-un filmuleţ simbolic şi printr-o înregistrare audio mărturisitoare, iar Aurel Iacob a vorbit despre naşterea cărţii dintr-o muncită teză de doctorat.

„Este cea mai completă monografie despre Ştefan al II-lea” (Cristian Luca), „Este bine că se scrie despre trecut, cărţile de istorie sunt nişte arme în timp” (Aurel Stancu), „Păcat că tinerii nu le citesc” (Cristian Apetrei) – despre cartea lui Aurel Iacob şi „A trecut de la starea de înger la cea de demon” (Constantin Ardeleanu, aluzie la scrierile anterioare cu nuanţă religioasă), „O carte despre modul de exercitare a puterii la noi” (Ivan Ivlampie), „Un stil limpede, lapidar” (Aurel Stancu) – despre volumul lui Ion Cordoneanu au fost doar câteva din ideile lansate.

Sinteza a făcut-o Teodor Parapiru – „Avem în faţă două cărţi remarcabile, una de istoriografie naţională, cealaltă, o cercetare spectaculoasă a actualităţii”.

Citit 792 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.