Sărbătoarea folkului la Galaţi

Sărbătoarea folkului la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O ediţie mai bogată în participanţi decât în alţi ani, cu nume sonore în juriu şi cu recitaluri de gală, aşa a arătat, în 2010, Festivalul Naţional Studenţesc de Folk „Baladele Dunării”.

Sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi, transformată radical prin decorul cu acvariu şi papură, decor întregit de fundalul sonor cu temă acvatică, au concurat 6 trupe şi 8 solişti.

Aceştia au venit din mai multe centre universitare: Bucureşti, Alba Iulia, Petroşani, Iaşi, Braşov, Craiova şi bineînţeles, Galaţi.

„Aurica”, un tânăr talent

Aşa cum aţi citit şi în „Viaţa liberă” de luni, Marele Premiu acordat la „Baladele Dunării”, una dintre cele mai importante competiţii de gen din ţară,  a ajuns în Bucureşti, la trupa „Proiectul Tivodar” (FOTO).

Influenţa din rock şi cele două piese cu mesaj puternic, intitulate „Frica” şi „Oameni de lut”, au convins juriul că Ştefan Tivodar (chitară, voce) şi Alex Nichita (vioară) merită să împartă trofeul.

Cei doi au făcut show de senzaţie chiar duminică seara, la premiere, când au interpretat o piesă despre înregimentare şi când au prezentat-o pe „Aurica”, vioara de acompaniament, „cel mai important membru al trupei”.

Spectatorii obişnuiţi ai „Baladelor Dunării” îl cunosc pe Ştefan Tivodar de la ediţia din 2009, când a luat locul al II-lea la secţiunea solişti.

În acest an, soliştii băieţi au impresionat însă mai puţin, de vreme ce ocupantele primelor două locuri au fost Alina Amon şi Mihaela Pătran, două studente din Craiova.

Doar gălăţeanul Alexandru Adrian Atanasiu, care a primit premiul al III-lea, a reuşit să capteze cu adevărat atenţia juriului.

Premii consistente

„În acest an, nivelul participanţilor a fost mai bun decât în ultimele două ediţii, iar la Craiova se întâmplă lucruri bune, după cum am văzut din evoluţia celor două soliste premiate”.

„E foarte bine că folkul evoluează în acest sens (cu influenţe din diferite genuri muzicale, n.r.)”, ne-a declarat preşedintele juriului, cantautorul Marius Baţu, membru al grupului „Poesis”, care încălzea sufletele iubitorilor de folk înainte de ’89.

Preşedintele festivalului şi membru al juriului, Cristian Mortu, director al Casei de Cultură a Studenţilor Galaţi, a remarcat, la rândul său, că ediţia abia încheiată a fost mai bogată decât cea de anul trecut.

„Drept dovadă şi faptul că de data aceasta s-a acordat şi Marele Premiu, lucru care nu s-a întâmplat în 2009. Ne bucurăm că am reuşit să acordăm şi premii consistente în bani, care să-i motiveze pe tinerii artişti”, a spus Cristian Mortu.

Marele Premiu a valorat 2.000 de lei, ocupanţii locurilor I, II şi III fiind recompensaţi cu 1.500, 1.000 şi, respectiv, 500 de lei.

Recitaluri de gală

„Baladele Dunării” au adus la Galaţi talente tinere, dornice să fie remarcate, dar şi nume de legendă ale folkului.

În afară de câştigătorul locului I de anul trecut, la secţiunea solişti, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor au concertat Marius Baţu, trupa gălăţeană „Strada Mare” şi, într-un recital de gală, care a încheiat festivalul, Mircea Vintilă.

Citit 1244 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.