Patru epoci incitante. „Lecţii” vii de istorie, mai "lipicioase" decât la şcoală (FOTO și VIDEO)

Patru epoci incitante. „Lecţii” vii de istorie, mai "lipicioase" decât la şcoală (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Atacă gălăţenii!" - aşa a exclamat, cu umor, prezentatorul Festivalului naţional brăilean, dr. Costin Scurtu, auzind bubuiala, văzând flăcările şi fumul scos de flintele "actorilor" din Galaţi, care tocmai intrau, încolonaţi, în Parcul Monument din Brăila. Şi înainte, pe străzi, în lunga "Paradă a războinicilor", oamenii au tresărit încântaţi la efectele pirotehnice, iar câţiva pici s-au înspăimântat şi au plâns puţin, mituiţi însă de una dintre "turcoaicele" gălăţene, zisă Sabah, care i-a îmbiat cu covrigei gustoşi...

Cu prezenţa cea mai numeroasă dintre membrii Asociaţiei culturale "Tomis" din Constanţa - 12, gălăţenii, alături de constănţeni (a "administrat" partea noastră însuşi preşedintele asociaţiei, ofiţerul de mare constănţean Radu Covaliu, însoţit, tot în straie de epocă, de unul dintre fii şi de soţie) şi de doi arădeni, au dat o mână de ajutor la excelenta desfăşurare a primei ediţii a "Expoziţiei istorice Vladislav I", Vladislav sau Vlaicu vodă, cel care, la 20 ianuarie 1368, atesta Brăila ca aşezare importantă. Brăilenii au avut imaginaţie ca să numească evenimentul desfăşurat între 24 şi 26 septembrie "expoziţie", pentru ca titulatura să fie unică.

"Actori" din toate provinciile istorice

Au evoluat, uneori "jucând", spre ajutor, şi în alte asociaţii, voluntari din  "Tomis" Constanţa (puneţi şi Galaţii!), pregătită pentru toate epocile, "Tradiţia militară" din Bucureşti, "Deutsches Freikorps" din Capitală, "Cavalerul Danubian" din Craiova, "Castrum Novis" din satul Cristian, de lângă Sibiu, "Geto-dacii" din Iaşi, care au turnat şi un film, ajutaţi şi de alte asociaţii, "Vulturii din Călata" - un sat de lângă Cluj, "Yultus Ignis" Iaşi, "Un Concept Luna" Suceava, "Străjerii Cetăţii Neamţului", cu activităţi şi la cetăţi basarabene, "Tineretul Ortodox Român" Târgu Mureş.

"Parada războinicilor". Video: Monica Zanet

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean, Casa de Cultură a municipiului, Biblioteca "Panait Istrati", Muzeul Brăilei "Carol I", Teatrul "Maria Filotti", Forumul Tinerilor din România. Cu sprijinul Garnizoanei, Inspectoratului de Jandarmi (prezent şi în uniforme... de epocă), ISU, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei Locale.

Secretul eficienţei stă şi în unire

E incredibil cum poţi organiza un astfel de eveniment complex, cu "actori" din multe oraşe ale ţării, în doar cinci zile! Secretul pare să fie faptul că organizatorii au conlucrat cu foarte multe entităţi locale, cu voluntari şi cu asociaţii din ţară deja hârşite, cu ani mulţi şi grei în reconstituiri istorice în ţară şi în străinătate. Aceşti oameni cheltuiesc singuri pentru uniforme, arme şi alte dotări - aşa le explica spectatorilor un excelent... prim-ministru, ca să zicem aşa, al artelor reconstituirilor istorice, nu o dată dumnealui rostuind astfel de mari festivaluri, dr. Costin Scurtu, managerul filialei constănţene a Muzeului Militar Naţional "Ferdinand I". Chiar aşa, la concret: unele arme sunt chiar autentice; de pildă, Teodor Bolea, preşedintele filialei gălăţene a Asociaţiei "Tomis", are o sabie franţuzească fabricată în Austria, în 1792, cu care a făcut acum şi incredibile demonstraţii de mânuire şi de... tăiere. Împreună cu alt "cazac", maestrul săbiilor de colecţie, Simion Ason, respectat om de afaceri brăilean.

Păi, la ce să te aştepţi, când chiar primarul Brăilei, Viorel Marian Dragomir, se prezenta la un eveniment cultural brăilean din august anul trecut tot în uniformă militară de epocă, putând fi văzut înveşmântat astfel şi la alte manifestări atractive, dar şi de învăţătură? Iar energicul manager al Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru (care a urmat universitatea şi a lucrat o vreme ca muzeograf şi la Galaţi), om de mare imaginaţie, prezent, pentru documentare, şi la marele Festival "Dapyx" de la Medgidia, de anul acesta, se îmbracă, de asemenea, în uniforme de altădată, la fel ca fetiţa şi băieţelul familiei?

"Mulţumim, mulţumim!"

Uimire pe străzi şi în parc: unii ne strigă că suntem frumoşi, alţii ne fac cu mâna, o bunică ne binecuvântează chiar, câţiva băieţi ne salută militar sau ne încadrează bătând pas de defilare. "Să mai veniţi!" sau "Mulţumim, mulţumim!" Uite colo, un băieţel călare pe umerii lui tăticu´, fotografiind de zor! Ca şi tăticul. Nu departe, lângă un puşti şi o doamnă, un preot fotografia, zâmbind, pentru inima sa. Vârstnicii ce nu puteau sta în picioare ne fotografiau de la geamurile blocurilor şi ne făceau cu mâna. Au fost trei zile extrem de obositoare, însă minunate pentru noi şi, judecând după reacţii, şi pentru public. Multe ovaţii, chiar şi binecuvântări din public, doar câţiva excesiv de năzdrăvani. De la micuţi la seniori, mulţi ne-au întrebat despre veşminte sau arme, ba chiar şi despre amănunte din istorie.

Experienţa organizatorică a Asociaţiei culturale "Tomis", implicată esenţial în trei ediţii (ultimele fiind finanţate prin câştigarea unui proiect european împreună cu bulgarii), a atras prieteni din aproape toată ţara.

Am întâlnit personalităţi fascinante, cu aventuri internaţionale, cu izbânzi în reconstituiri sau în arheologie ori în cercetare istorică, oameni de condei, colecţionari, artizani pricepuţi în olăritul antic sau în recrearea unor armuri de zeci de kilograme - vă închipuiţi cum e să şi lupţi în ele, sub zăpuşeală. Musai, deci, să vă mai povestim şi altă dată.

Rândul "Tomisului" a venit în faptul serii, sub reflectoare, însă au fost şi mai grozave salvele de puşcă (de fapt, petarde pe ţeavă). Prietenii din satul clujean Călata, "Vulturii" vestiţi pentru întruchipările migratorilor, călare pe cai (ridicaseră acum şi o iurtă), ne-au ajutat cu caii, călăriţi de "domnul Tudor", alias col. Adrian Tăbăcaru, vicepreşedintele filialei gălăţene, alături de un arnăut - col. Aurelian Niculescu. Fiul său Adrian era tot arnăut, iar sora colonelului Tăbăcaru, "turcoaica" Gabriela, a aprins o narghilea adevărată şi i-a îmbiat pe boieri cu cafea. În timp ce Mioara Ghenea Cilincă, "turcoaica Sabah", împărţea covrigi "boierului" Adrian Vădeanu, alături de "boieroaică" - soţia sa, Sorina Vădeanu. Ambii, plasticieni. Poliţistul Lucian Pleşa a jucat un viteaz, dar înfiorător "mavrofor" din "batalionul sacru" al eteriştilor... Sosit de la drum, coborând din maşină direct în "război", a intrat în festival şi proprietarul de cai, şi terapeutul din Vânători, psihologul Sorin Stroia.

Citit 2117 ori Ultima modificare Duminică, 03 Octombrie 2021 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.