De dragul culturii, 500 de kilometri pe jos

De dragul culturii, 500 de kilometri pe jos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Marşul Bucureşti – Sarmizegetusa va fi  un SOS pentru întoarcerea la valorile culturii şi spiritualităţii noastre * CNN-ul, mai interesat decât mass-media românească *

Scriitorul Laurian Stănchescu a decis să promoveze ideea de cultură într-un mod original şi prin intermediul unor gesturi extreme: începând cu 23 iulie, va străbate pe jos distanţa de 500 de kilometri între Bucureşti şi Sarmizegetusa, propovăduind astfel reîntoarcerea la valorile culturale şi spirituale străvechi.

Prezent ieri la Galaţi, la Biblioteca „V. A. Urechia”, scriitorul ne-a explicat: „Peste tot în lume, pe unde am fost, am vorbit  despre cât de veche este cultura pe aceste teritorii. Statuetele de lut din judeţul Neamţ şi «Gânditorul de la Hamangia» atestă că pe aceste meleaguri se face artă de peste 8000 de ani, înainte de culturile altor popoare”.

„Vreau să omagiem cultura românească şi cultura în general. Prin Sarmizegetusa se păstrează încă sacralitatea, cetatea fiind simbolul naşterii noastre ca popor. Vom parcurge 60-80 de kilometri pe zi, vom face oprire la Tg. Jiu la Complexul Brâncuşi şi la Sarmizegetusa, unde vom organiza spectacole”.

„Am vorbit cu câţiva artişti care mi-au promis sprijinul – Dan Bitman, Nicu Alifantis, Maria Gheorghiu. Sunt aşteptaţi să vină şi alţi artişti care vor să ni se alăture. Deocamdată, vom fi trei oameni, eu şi doi jurnalişti din Caraş Severin. Ne vom sponsoriza singuri călătoria şi sperăm să mai câştigăm şi alţi prozeliţi”.

„Indiferent de cum va fi vremea, eu voi duce la bun sfârşit acest marş, chiar dacă voi rămâne singur, traseul fiind unul destul de dificil de parcurs”, ne spune scriitorul care a mai recurs până acum şi la alte forme extreme de promovare a culturii, fiind organizatorul a altor trei marşuri pe distanţe mai mici, dar şi cel care a defilat îmbrăcat în afişe cu figura lui Nichita Stănescu la Târgul Internaţional de Carte de la Paris.

Manifestarea a fost anunţată de Laurian Stănchescu atât în ţară, cât şi peste hotare.  Dacă de la Ministerul Culturii nu s-a primit niciun răspuns,    cei de la CNN au anunţat că vor trimite o echipă să relateze despre eveniment.

De la angajaţii Bibliotecii „Urechia”, scriitorul a primit ca sugestie să realizeze un blog pe care să posteze evenimentele importante de pe parcursul marşului.

Cum acţiunea este inedită şi de interes pentru fiecare din noi vom reveni pe subiect în măsura în care ne vor parveni noutăţi.

Citit 623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.