Prietenia, crezul unui artist: Gheorghe Suciu

Prietenia, crezul unui artist: Gheorghe Suciu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O nouă expoziţie de pictură şi grafică, de o neasemuită sensibilitate, s-a deschis luni seara, la sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de Artă. Artistul plastic Gheorghe Suciu şi-a invitat prietenii la un dublu eveniment: vernisajul personalei „Pământ. Ape. Cer” şi lansarea a două plachete de versuri.

Ardelean de origine, pictorul Gheorghe Suciu a fost „adoptat” de Galaţi, din 1971 participând constant la manifestările filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici. În cea mai nouă expoziţie personală a sa, cea cu numărul 17, pictorul reia o serie din temele dragi.

Florile, peisajul danubian, autoportretul, portretul, toate în culori ce denotă un optimism debordant, nu lipsesc de pe simezele Galeriilor de Artă.

Magnolia, floarea pe care aşteaptă să o primească în dar, ca să înceapă lucrul la următoarea expoziţie, îşi are tabloul său şi în această personală. Este o magnolie roşie - „Hlamidă papală”.

„Cred cu toată fiinţa mea că prietenia, ca şi iubirea, este unul dintre sentimentele omeneşti benefice cele mai puternice. Dedic această expoziţie prieteniei şi mai ales prietenilor mei adevăraţi, în mod special lui Ionel Crintea, care, din 1988, mi-a fost alături la bine şi la greu”, a spus artistul, la deschiderea expoziţiei.

Profesorul Nicolae Cărbunaru, care a luat cuvântul luni seară, a preferat să caracterizeze munca artistului prin vorbele criticului Valentin Ciucă. Acesta din urmă l-a caracterizat pe artist drept un senzitiv, pe de o parte, şi un reflexiv, pe de altă parte, în orice caz, un afectiv incurabil.

Cei care îi vor vedea expoziţia sau îi vor citi cărţile „Surâs amar” şi „Jurnalului unui berbec însingurat” vor afla şi de ce. Plachetele conţin 33, respectiv, 50 de poezii, fiecare însoţită pe pagina alăturată de câte un desen de-al autorului.

Volumele au un tiraj limitat, de 100 de exemplare fiecare. Dacă prietenii lui Gheorghe Suciu, prezenţi în număr foarte mare la vernisaj, nu le-au cumpărat deja pe toate, îi mai găsiţi cărţile la Sala „Nicolae Mantu”.

Pictorul a mulţumit în mod deosebit familiei Savu, pentru ajutorul acordat la editarea cărţilor, dar şi conducerii filialei gălăţene a Uniunii Artiştilor Plastici, pentru găzduirea expoziţiei.

Citit 777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.