„S-a făcut prea puţin”

„S-a făcut prea puţin”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problemele din ce în ce mai grave de la situl arheologic Tirighina - Barboşi au sensibilizat în cele din urmă autorităţile locale. E drept, nu pe toţi cei care au în grijă monumentul istoric, dar măcar cineva s-a sesizat.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Galaţi ne-a transmis o serie de lămuriri cu privire la ultimele acţiuni care au avut loc pentru reabilitarea zonei Barboşi. Astfel, DJCPN ne mulţumeşte pentru semnalul de alarmă legat de jocurile de paintball care se desfăşoară în sit.

„Primăria municipiului Galaţi a şi fost înştiinţată de către instituţia noastră cu privire la jocurile cu paintball din situl arheologic, solicitându-i-se un răspuns cu privire la măsurile concrete pe care le-a întreprins, în calitate de proprietar şi autoritate publică locală, cu privire la delimitarea, marcarea, semnalizarea, îngrădirea şi asigurarea pazei acestui sit”, se arată în adresa semnată de coordonatorul delegat al instituţiei, consilier Mariana Buruiană şi de consilier Marius Mitrof.

Solicitări către Primărie

În plus, DJCPN Galaţi vine în completarea demersului nostru cu unele precizări. „Obligaţia de delimitare, semnalizare, împrejmuire, conservare şi pază a monumentului istoric aflat în discuţie revine Primăriei municipiului Galaţi”.

„Din 1990 şi până în prezent, instituţia noastră a tot solicitat Primăriei Galaţi să întreprindă demersurile legale pentru protejarea acestui sit arheologic. În anul 2003, Consiliul Local Galaţi a aprobat un studiu de fezabilitate având ca finalitate demolarea construcţiilor de la piciorul castrului, împrejmuirea şi marcarea sitului de la Tirighina”, se mai arată în adresă.

„Sunt acţiuni infime”

De asemenea, conducerea DJCPN susţine că semnarea memorandumului, anul trecut, de către reprezentanţii instituţiilor de cultură din Galaţi, membrii Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, culte, cultură din Consiliul local şi Consiliul judeţean s-a făcut tocmai pentru a atrage atenţia şi a sensibiliza factorii responsabili, cu atribuţii şi obligaţii în domeniu.

„Acest memorandum a fost înaintat nu numai Primăriei municipiului Galaţi, Consiliului Judeţului Galaţi, ci şi Preşedinţiei României, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

Acţiunile pentru protejarea monumentului istoric, derulate de DJCPN Galaţi în  limitele de competenţă, în anii 2009-2010,  s-au concretizat  în:

- controale întreprinse de instituţie împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi;

- acţiune de popularizare a siturilor arheologice de pe teritoriul municipiului în rândul elevilor, acţiune care s-a derulat în luna iunie 2010 la Liceul C.F.R.

- întâlniri  repetate ale conducerii  DJCPN Galaţi cu factorii de decizie  din Primăria municipiului Galaţi cu privire la delimitarea şi marcarea  sitului arheologic de la Bărboşi Galaţi;

- tipărirea de materiale informative  cu privire la  situl arheologic de la Bărboşi Galaţi”.

De asemenea, DJCPN recunoaşte că toate acestea „sunt acţiuni infime în raport cu importanţa necesităţii protejării sitului de la Bărboşi - Tirighina, însă instituţia noastră le efectuează în limitele de competenţă conferite de lege”.

Aşadar, aşteptăm în continuare ca autorităţile să ia taurul de coarne şi să rezolve într-un timp cât mai scurt problema acestui monument istoric, despre care putem afla doar din cărţile de specialitate.

Citit 909 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.