Zgomot în loc de muzică, la Teatrul „Nae Leonard”

Zgomot în loc de muzică, la Teatrul „Nae Leonard”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Artiştii, nesiguri pe locul de muncă * Fondul de salarii, insuficient *

Conform unei decizii a Tribunalului Galaţi, de suspendare a hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobase noua organigramă de la „Muzical”, artiştii Teatrului „Nae Leonard” au scăpat de disponibilizare. Culmea, această decizie a instanţei a creat tensiune între angajaţi şi angajator.

Conform noii organigrame, votate de CL, la Teatrul „Nae Leonard” rămâneau doar 37 de angajaţi, restul de 167 fiind disponibilizaţi, începând cu 20 octombrie 2010. De altfel, aceştia au primit preavize de concediere, anulate însă imediat după decizia Tribunalului.

Consiliul Local găsise o soluţie pentru 116 dintre cele 167 de persoane  ce urmau să intre în şomaj: preluarea lor de către Fundaţia „Andreiana Juventus”.

De altfel, majoritatea au semnat contractele de transfer la fundaţie şi, conform declaraţiei managerului Florin Melinte, acestea au fost validate şi de preşedintele „Andreiana Juventus”. Noile contracte ar trebui să-şi producă efectul chiar de astăzi.

Problema cea mai sensibilă rămâne însă la restul de 51 de angajaţi, care se întorc pe grila instituţiei. Conducerea „Muzicalului” declară, că, în condiţiile în care Consiliul Local a votat deja o rectificare în minus a bugetului culturii gălăţene, nu va avea, practic, cum să le asigure salariile.

„Suspendarea (deciziei CL,) neînsoţită şi de nişte măsuri concrete – bugetul readus la nivelul la care a fost - nu e sustenabilă. Pentru că e posibil ca de mâine (de azi, n.r.) să avem o problemă majoră – fonduri lipsă”, ne-a declarat Florin Melinte.

Adi Dumitraşcu, unul dintre liderii de sindicat din teatru, atrage atenţia, la rândul său, că mingea este, momentan, în terenul Consiliului Local, care ar trebui să revină asupra hotărârii prin care s-a făcut rectificare bugetară la Teatrul Muzical.

Neclarităţi şi la Fundaţie

Tot Dumitraşcu atrage atenţia şi asupra situaţiei personalului care trece la „Andreiana Juventus”:

„În primul rând, cu această fundaţie este o totală incoerenţă şi lipsă de comunicare. Oamenii au semnat contracte, dar nu li s-a dat niciun exemplar din acest document. Apoi, contractele, deşi sunt pe perioadă nedetermiantă, sunt valabile până la 31 decembrie 2010. Nu avem o garanţie a stabilităţii. Apoi, e o altă situaţie: cum, prin decizia Tribunalului, personalul este în continuare angajat contractual al teatrului, el nu poate fi subiectul unui transfer, poate fi doar detaşat sau delegat”, declară Adi Dumitraşcu.

Sorin Oancea, liderul celuilalt sindicat de la „Muzical”, crede însă că oamenii s-au speriat pentru că nu au înţeles că un contract pe perioadă nedeterminată, aşa cum e cel încheiat cu fundaţia, înseamnă unul permanent.

„În plus, când se fac restructurări, asta e, o parte dintre oameni mai trebuie să şi plece. Nu o facem doar noi şi nu o facem din plăcere, dar nu e cale de ieşire”, adaugă Sorin Oancea.

Ieri nu am reuşit să-l contactăm pe preşedintele Fundaţiei „Andreiana Juventus”, Valentin Munteanu, pentru a ne oferi şi punctul dumnealui de vedere.

Primarul aşteaptă decizia irevocabilă a instanţei

Întrebat despre cum comentează situaţia creată în legătură cu organigrama Teatrului Muzical, invalidată, în acest moment, de instanţă, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a precizat că decizia instanţei nu este definitivă, deci „nu este cazul să ne ambalăm”.

Fără să critice decizia instanţei, edilul a dat de înţeles că o atare situaţie ar crea probleme mari, inclusiv de natură financiară, pentru asigurarea salariilor celor care, teoretic, ar fi trebuit să plece din Muzical: „Dacă Guvernul dă o lege, iar tribunalul o poate întoarce pe dos”.  (Maria Măndiţă)

Citit 1474 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.