Valul lui Traian – o speranţă pentru viitor

Valul lui Traian – o speranţă pentru viitor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După modelul britanicilor, şi gălăţenii ar putea beneficia de importanta moştenire! * „Valul” UE al valorificărilor arheologice coboară deja pe Dunăre…  *

„Valul lui Traian ar putea fi restaurat şi valorificat turistic prin reconstituiri sugestive şi completat cu un muzeu de sit, chiar lângă zona de agrement de la Pădurea Gârboavele” – sunt concluziile specialiştilor!

După trei ani de cercetare arheologică, cu ridicări topo, scanări, folosirea unor vederi aeriene britanice, o echipă de cercetători din judeţul nostru, graţie unui proiect desfăşurat de Muzeul Naţional de Istorie, au putut pune acum pe masa gălăţenilor speranţe în dezvoltarea unor zone de mare interes turistic privind sistemul român de apărare care începea în judeţul nostru şi continuă în Basarabia – cunoscut popular drept „Valul lui Traian”. 

Cel mai important studiu dintr-un proiect naţional foarte mare, proiectul pentru judeţul nostru a beneficiat de fonduri  de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, de unde se vede că sursele pot fi multiple…

Concluziile, frumos „ambalate” în proiecţii, au fost prezentate marţi în cadrul unui seminar realizat în „coproducţie”: Muzeul Naţional de Istorie, Universitatea Bucureşti, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj, S.C. Digital Domain SRL şi Muzeul de Istorie Galaţi - gazda.

De la muzeul gălăţean a fost prezent şi arheologul Costel Ilie, care a lucrat împreună cu echipa bucureşteană - „un pas important făcut”, după cum spunea în deschiderea seminarului prof. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.

Participarea, numeroasă, cu specialişti de la Muzeul Brăilei, Muzeul de Istorie Tecuci,  reprezentanţi ai Consiliului Judeţului, Primăriei, Direcţiei de Patrimoniu şi ai câtorva dintre comunele de pe val: Braniştea, Şendreni, Smârdan, Vânători şi Tuluceşti, precum şi numeroşi studenţi şi profesori.

Să notăm măcar ce am aflat de la şefa secţiei Relaţii Publice a muzeului naţional, Corina Borş: punerea în valoare a unor astfel de situri arheologice „a început în Marea Britanie cu clasarea acelui mare sistem defensiv roman: Valul lui Antonius Pius, care este o extensie a zidului lui Hadrian.

Trebuie să ştiţi că vine dinspre Olanda, Germania şi continuă de-a lungul Dunării această strategie generală în Europa, de clasare, protejare şi punere în valoare a acestei moşteniri. Valul lui Traian este o valoare universală!”  De reţinut!

Mai precizează specialiştii: „Sistemul defensiv roman cunoscut sub numele de „Valul lui Traian” este un monument de importanţă naţională, clasat în Lista Monumentelor Istorice, al cărui viitor poate fi legat de o serie de strategii şi proiecte de dezvoltare durabilă în care valorile de patrimoniu cultural să fie repere esenţiale.

Dr. Ovidiu Ţentea, un arheolog cu experienţă arheologică la Ulpia Traiana, a susţinut marţi prezentarea lucrărilor. Informaţii de mare interes, asupra cărora vom reveni mai pe larg în paginile Magazinului „Vieţii libere”.

Citit 1288 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.