Troiţele Sculptorului de la Bursucani

Troiţele Sculptorului de la Bursucani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* În ultimii ani, domnul Neculaiu Balaban din satul Sfântului Rafail a aşezat 39 de troiţe în tot judeţul Galaţi *

Domnul Neculaiu Balaban din satul Sfântului Rafail de la Agapia -Bursucani, comuna Bălăbăneşti, judeţul Galaţi - a fost învăţător  mai bine de patruzeci de ani.

Din 1968 a luminat cu buchea cărţii ca dascăl la Bursucani mii de fii ai satului. În ultimii patru ani a fost director al Şcolii Gimnaziale din Bursucani şi cât a fost activ a modelat sufletele a generaţii şi generaţii de fii ai satului Bursucani şi ai cătunului Zimbru.

În ultimul deceniu, Învăţătorul - Sculptor a înălţat spre cer nu mai puţin de 39 de troiţe, pe care le întâlnim în mai tot judeţul, în biserici sau la răspântie de drumuri.

Dialogul cu... lemnul

Abia după pensionare, domnul Neculaiu Balaban şi-a cultivat vocaţia de modelator al lemnului, deşi a sculptat întâia dată în 1977, când având fiica în spital a dorit să mulţumească unui medic.

Atunci, domnul Neculaiu a luat dalta şi ciocanul şi a modelat  o bucată de lemn dându-i formă de vază; la final  a aflat că are vocaţie nu numai de a lumina omul cu buchea cărţii, ci şi de a dialoga cu lemnul.

Vocaţie pe care şi-a dezvoltat-o abia după anul 2000, când a ieşit la pensie şi a trebuit să-şi umple timpul cu ceva util pentru el, dar şi pentru semeni, aşa cum a trăit o viaţă…

În 2005, sculptorul Neculaiu Balaban s-a numărat pentru prima dată între participanţii la Tabăra de Sculptură în lemn de la Gârboavele, iar la ultima ediţie din vara lui 2010, la Salonul Naţional de Artă Naivă, ediţia a VII-a, interlocutorul nostru a obţinut un Premiu special, cu Crucea „Sfântul Gheorghe”.

Povestea unei... metanoia

La şcoala în care a slujit cu sufletul a lăsat mai multe piese, unele fiind obiecte tradiţionale de care s-a servit ţăranul român odinioară. Astăzi când intri în curtea acestui Maestru al modelării lemnului eşti invitat să priveşti şi să te închini la Cruce, la Maica lui Dumnezeu şi Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul, care ne îmbrăţişează prin Cruce.

În ultimii ani, sculptorul din Bursucani a aşezat 39 de cruci în mai toate colţurile judeţului, inclusiv la istorica Biserică din Bursucani, satul în care s-a născut în trup Sfântul Rafail de la Agapia.

Multe din troiţele domnului Neculaiu sunt puncte de hotar în localităţile gălăţene: începând cu cea din satul natal Bursucani, aşezată la sărbătoarea Sfântului Rafail din această vară când a fost resfinţită istorica biserică, şi continuând cu cele din Lungeşti, Bălăbăneşti, Târgu Bujor, Cavadineşti, Smulţi, Brăneşti, Oancea, Pleşa, Zărneşti şi multe altele.

Astăzi, domnul Neculaiu Balaban alături de soţia sa - doamna Elena Balaban - numără nu numai troiţele, ci şi anii. Are 65 de ani. Şi se gândesc adeseori că împreună, ca dascăli, au modelat mii de suflete.

Învăţătorul - Sculptor se apleacă zilnic asupra lemnului într-un fel de dialog al tăcerii, transfigurând materia. Aparent, Artistul supune lemnul la schimbare; în realitate însuşi omul constată că în dialogul său cu lemnul, discret şi în chip nevăzut, dimpreună se lasă modelaţi de Cineva.

Şi împreună, om şi lemn deveniţi Cruce sunt într-o continuă şi discretă metanoia (din greacă, schimbare a minţii). „Şi parcă lemnul e mai ascultător decât omul!”, constată Maestrul la capătul fiecărei lucrări pe care a modelat-o cu grijă, în rugă şi închinare.

Omul dă viaţă lemnului, înveşnicindu-l sub povara Crucii. Cruce biruitoare, Odor Sfânt cu valoare identitară şi fundamentală pentru spaţiul românesc.

Sfântă Cruce pe care creştinul român s-a sprijinit când s-a aflat la răspântie de drumuri şi de istorie. Şi în acest dialog cu lemnul din codru, românul a înviat şi a descoperit frumuseţea veşnică a Cerului.

Citit 1024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.