Sâmbăta morţilor

Sâmbăta morţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Duminică, sfinţire de biserică în Eparhia Dunării de Jos * Luni, invitaţie la Mănăstirea „Metoc” din Galaţi *

Sâmbăta aceasta, penultima de dinaintea Postului Naşterii Domnului, este Sâmbăta morţilor, o zi care se petrece asemeni oricărei sărbători închinată moşilor şi strămoşilor noştri. De regulă, creştinele merg la biserici cu colac, pâine şi fructe şi după le ce sfinţesc le dau de sufletul celor plecaţi la Domnul, pomenindu-i pe nume pe cei dragi.

Duminică, sfinţire de biserică în Eparhia Dunării de Jos

* Lacu Rezii, judeţul Brăila *

Duminica acesta, creştinii din localitatea Lacu Rezii, judeţul Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos vor avea motive de creştinească bucurie: îl vor primi pe Arhiereul locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, care va sfinţi biserica din sat. Va fi apoi binecuvântat şi Aşezământul Filantropic de pe lângă istorica Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Brăila.

Conferinţă preoţească

După sărbătoarea de hram de la Mănăstirea  „Metoc, unde va sluji Arhiereul locului, marţi se va desfăşura, la Teatrul „Nae Leonard”, conferinţa preoţească cu slujitorii Sfintelor Altare din toate protopopiatele judeţului Galaţi. Întâlnirea are ca temă „Anul Autocefaliei Româneşti şi al Crezului Ortodox”.

Luni, invitaţie la Mănăstirea „Metoc” din Galaţi - Mănăstirea „Sfinţilor Îngeri”

Zilele acestea, Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din municipiul Galaţi ne aşteaptă la rugăciune sub aripile ocrotitoare ale celor doi Arhangheli.

Vechi centru de spiritualitate creştină, Mănăstirea „Metoc” a fost înălţată pe un loc cumpărat, la 16 iulie 1798, de Gheorghe Şişman - negustor din aceste locuri.

Lucrările au început după 31 iulie 1802, actuala aşezare urmând să îndeplinească funcţia de „metoc” (ambasadă culturală) al Mănăstirii Neamţ, ştiut fiind că în acea vreme aşezarea mănăstirească de la Galaţi era închinată Muntelui Athos.

Astăzi, pravila la această mănăstire se grăieşte în româneşte, pentru că aceasta este limba lăsată de la moşii şi strămoşii noştri şi cu care, fireşte, ne-am deprins. Alături, între anii 1832-1838, pe terenul bisericii s-a construit, cu sprijinul bisericii, prima Şcoală publică din Galaţi.

În vremurile ateiste, părintele Teofil Pandele a ţinut aprinsă candela în Mănăstirea „Metoc” şi în oraşul nostru, iar acum (din 2001) îşi odihneşte somnul de veci în mormântul din curtea mănăstirii.

După 1990, prin grija părintească a Arhiepiscopului Antim Nica şi a Înalt Prea Sfinţitului Episcop Casian - pe atunci Arhiereu - Vicar, viaţa mănăstirii din municipiul Galaţi a fost revigorată.

Din anul 2001, buna rânduială în această mănăstire este continuată de protosinghelul Chesarie Sâmpetru, stareţul mănăstirii.

Sfinţii Arhangheli - ocrotitorii creştinilor din Măstăcani

De peste 100 de ani, Sărbătoarea „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” adună în aceste zile mai tot satul, pentru că cei doi Arhangheli sunt  ocrotitorii a două dintre bisericile vechi din acest sat.

E vorba de Biserica „Sfinţilor Arhangheli” din Măstăcani, a cărei zidire numără peste o sută de ani. Acelaşi hram îl are şi Biserica Parohiei „Chiraftei I”, sat Chiraftei, comuna Măstăcani, locaş zidit la începutul veacului al XIX-lea, care este inclus între monumentele de patrimoniu.

Pentru creştinii din Parohia Chiraftei I slujeşte de ani buni părintele paroh Dorin Grigoraş. Acest sat mai are o parohie relativ nouă (Chiraftei II) pusă în grija „Sfintei Treimi”, aici slujind părintele paroh Bogdan Văceanu.

Revenind la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Măstăcani ce se pregăteşte de sărbătoare, adăugăm că aici, din 13 decembrie 2009, slujeşte ca preot paroh părintele Cătălin Dobrin. Anul acesta părintele Cătălin este la primul hram alături de enoriaşii din Măstăcani, până la data amintită slujind la Drăguşeni, timp de 10 ani.

Lansare de carte

Sărbătoarea din acest an este un prilej de întoarcere acasă a unui fiu al comunei Măstăcani, maistrul militar principal Mihai Enescu, ce lucrează la o unitate militară din Sibiu şi este membru în Comitetul parohial al Bisericii „Înălţarea Domnului” din Sibiu. Va reveni nu cu armele războiului, ci cu cele ale păcii: trei volume de versuri, de factură religioasă, pe care le va prezenta concetăţenilor săi.

Citit 774 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.