Angela Baciu - premiu pentru dramaturgie

Angela Baciu - premiu pentru dramaturgie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După premii la poezie, gălăţeanca s-a întors de la Botoşani cu un premiu special! *

Poeta gălăţeană Angela Baciu scrie şi teatru, mai mult, a fost şi premiată pentru dramaturgie! Duminică, 31 octombrie, la Botoşani, la Premiile Concursului Naţional de Creaţie a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”, Angela Baciu a câştigat Premiul special al revistei „Hyperion”,  pentru scenariul „Viaţa de dincolo de moarte”.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Angela s-a făcut cunoscută până acum prin publicarea unor volume de poezie şi interviuri cu personalităţi culturale, prin participarea la evenimente poetice internaţionale sau publicarea în antologii străine. Ea devine astfel prima dramaturg-femeie din judeţul nostru.

Premiul a fost acordat de un juriu format din Ştefan Oprea (preşedinte), Gellu Dorian şi Lucian Alecsa.

Premiul I a fost primit de ieşeanul Călin Ciobotari, pentru piesa „Abatorul de hârtie”, Premiul II, de Virginia Paraschiv, Baia Mare, pentru textul „Striveşte firele de iarbă”, Premiul III a revenit Sabinei Bălan, din Botoşani, pentru „Cutia” şi o menţiune a fost atribuită bucureştencei Carmen Dominte,  pentru „Adam şi Eva”; sunt unele nume cunoscute deja în domeniu.

Au mai fost acordate 5 menţiuni, constând în publicarea pieselor de teatru în revistele „Hyperion” şi „Ţara de Sus”, precum şi includerea acestora în antologia editată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, în vederea valorificării lor scenice de către formaţiile de teatru de amatori, astfel:

·    foarte jucatul Ştefan Caraman, din Tulcea (pentru două piese, dintre care  „Talk Show” a fost jucată şi la Galaţi, cu actorii Carmen Albu şi Marian Sterian, în regia Cameliei Hâncu),

·    Laurenţiu Budău şi  Gheorghe Balint, din Bacău,

·    Irina Roxana Georgescu, din Medgidia, 

·    Marina Evelina Cracană, din Truşeşti, judeţul Botoşani.

„Ce să zic, am rămas extrem de surprinsă să aflu că am luat acest premiu, pe lângă multe alte premii pentru poezie şi publicistică”, ne-a declarat poeta.

Dacă este să le înşirăm doar pe cele mai importante, Angela Baciu a primit: Premiul Uniunii Scriitorilor din  România, filiala Bacău, pentru „Cea mai bună carte de poezie a anului 2003”, premiul Festivalului „Avangarda XXII” pentru volumul de poezie „Trei zile din acel septembrie”, la Bacău, în 2004 şi Premiul  Uniunii Scriitorilor – filiala Iaşi, la secţiunea Eseu şi Publicistică, în 2008, pentru volumul de interviuri „Mărturii dintre milenii”.

„A  venit rândul, se pare, sa primesc şi premiu... pentru teatru”, ne-a declarat scriitoarea premiată. Care ne mărturiseşte că  pregăteşte în continuare un ciclu de „scenarii de teatru”, dar declară că nu va trăda poezia, în curând urmând să-i apară un nou volum de versuri.

Citit 1007 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.