Biblioteca „V.A. Urechia”, la 120 de ani - Istorie, frământare, continuitate

Biblioteca „V.A. Urechia”, la 120 de ani - Istorie, frământare, continuitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prieteni şi colaboratori ai Bibliotecii „V.A. Urechia”, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor de cultură, oameni din media şi bibliotecari au umplut, ieri, sala „Mihai Eminescu”, la deschiderea oficială a Zilelor bibliotecii.

Cum a spus cineva, a fost, poate, la fel de multă lume bună ca şi acum 120 de ani, când a fost inaugurată instituţia, în fostul sediu al clădirii Colegiului „Vasile Alecsandri”.

Conducerea bibliotecii şi invitaţii săi l-au omagiat deopotrivă pe Vasile Alexandrescu Urechia, spiritul erudit născut în Piatra Neamţ, care a animat viaţa culturală în Galaţii sfârşitului de secol XIX.

Laude pentru Casa cărţilor

În deschiderea manifestării, directorul Ilie Zanfir, a făcut o radiografie a ceea ce înseamnă, la ora actuală, activitatea instituţiei pe care o conduce: servicii complexe incluzând, pe lângă oferta de carte, internetul şi multimedia, o editură, o mini-librărie, un salon literar şi un festival de carte, acestea din urmă purtând marca Axis Libri, un nume devenit renume.

De altfel, în special reprezentanţii autorităţilor locale s-au întrecut în laude fie la adresa managementului instituţiei, fie la adresa evenimentelor organizate de bibliotecă în trecut şi în prezent.

„Cei 120 de ani înseamnă 120 de ani de istorie, de frământări, de continuitate. Şi spun, fără să greşesc, că biblioteca este cea mai mare instituţie de formare de caractere şi de cadre din judeţ”, a spus Eugen Chebac, preşedintele CJ, autoritate care păstoreşte biblioteca.

„Domnule director, aduceţi (la înfăţişare, n.r.) cu V.A. Urechia. Poate de aici succesul la atragerea de fonduri de la autorităţile locale”, a spus, mai în glumă, mai în serios, şi inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă.

Zeci de plachete aniversare

După discursuri, directorul Ilie Zanfir a înmânat câteva zeci de diplome, plachete aniversare, cărţi şi flori celor mai importanţi colaboratori, reprezentanţilor autorităţilor locale, ai instituţiilor de cultură sau de învăţământ, ai unor asociaţii ale bibliotecarilor sau chiar bibliotecarilor înşişi.

În unele cazuri, s-au făcut schimburi de diplome sau de scrisori de felicitare, mesaje aniversare fiind trimise la Galaţi, prin diferiţi mesageri, de Ministerul Culturii, de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice şi de Asociaţia Bibliotecarilor din România.

„Viaţa liberă” a fost, de asemenea, răsplătită, distincţia fiindu-i înmânată directorului Trustului de Presă „Dunărea de Jos”, Radu Macovei (FOTO 3).

Dintre bibliotecari, anul acesta au fost distinşi oameni ai cărţilor de la bibliotecile Umbrăreşti, „Grigore Hagiu” Tg. Bujor, „Ştefan Petică” Tecuci, dar şi Camelia Toporaş, şefa secţiei Referinţe de la „V.A. Urechia”.

La Biblioteca Judeţeană,  aniversarea celor 120 de ani de la înfiinţare abia a început, manifestările urmând să se  încheie oficial  duminică.

Explicaţii foto:

1 - Primarul Dumitru Nicolae a acordat bibliotecii o Diplomă de Excelenţă din partea Consiliului Local şi a primit, la schimb, ca alţi oficiali, o altă diplomă, o plachetă aniversară, flori şi o carte

2 - Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, la 120 de ani de la înfiinţarea oficială, prin decret regal

3 - O diplomă de Excelenţă şi o Plachetă aniversară a primit şi directorul Trustului de Presă „Dunărea de Jos”, Radu Macovei

Citit 983 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.