Plasticienii nimănui

Plasticienii nimănui
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Principala problemă a organizaţiei plasticienilor profesionişti este aceea că, spre deosebire de muzee şi teatre, nu are de nicăieri susţinere materială: cu alte cuvinte, era atât de frig în Galeriile de Artă la momentul dialogului cu preşedintele încât la finalul interviului îngheţase sufletul în mine.

Patru memorii, niciun răspuns

„În ceea ce priveşte sursele noastre de venit, ne bazăm numai pe Magazinul fondului plastic, pe care îl avem în subordine, şi pe vânzările de lucrări ale artiştilor în cadrul Galeriilor de Artă”, ne-a declarat Aurel Manole, precizând: „În continuare, trebuie să ne susţinem financiar şi economic singuri, pentru că nici în 2011 nu am avut niciun sprijin de la autorităţile locale, în ciuda faptului că am depus patru memorii – la Primărie, CL, CJ şi la preşedintele CJ – în care am solicitat o sumă minimă pentru activităţile expoziţionale şi cheltuielile de întreţinere. Expoziţiile şi evenimentele pe care le organizăm pentru public sunt gratuite, noi nu dăm bilete la intrare, ca muzeele. Şi, cu toate acestea,  ele au susţinere din partea autorităţilor, iar noi nu. Am reuşit să ne păstrăm pe linia de plutire cu cheltuielile, la finele anului trecut, îngheţând salariile celor doi angajaţi şi întrerupând căldura la sediu”.

18 expoziţii la Sala Nicolae Mantu

Din luna decembrie, în acelaşi spaţiu cu Magazinul fondului plastic (situat peste drum de sala Nicolae Mantu), s-a deschis Galeria mică, dedicată tinerilor artişti. Vorbind despre programul expoziţional pe anul 2012, Aurel Manole ne-a declarat că acesta va fi, în ciuda tuturor greutăţilor, unul foarte bogat: „Vor fi 18 expoziţii numai în sala Nicolae Mantu, fără să punem la socoteală Galeria Mică. Vom avea saloane de primăvară şi de iarnă, de artă satirică (salon internaţional) şi de fotografie. Apoi vor fi expoziţii personale ale membrilor din filiala noastră – Jana Andreescu, Florian Doru Crihană, Nicolae Einhorn, dar şi Victor Chiriloaie şi alţi plasticieni de la Brăila. Vom avea invitaţi profesori universitari, pe Florian Stoiciu şi Bogdan Hojbotă, din Bucureşti şi pe Dragoş Pătraşcu din Iaşi. Pentru Galeria mică avem deja 16 cereri, pe care urmează să le triem. Acolo expoziţiile vor fi prezentate unei comisii de evaluatori – aşa s-a hotărât în consiliul de conducere, pentru a nu apărea surprize neplăcute”.  

Citit 6829 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.