Muzica populară, moştenire de familie

Muzica populară, moştenire de familie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dida Agache este un nume bine cunoscut iubitorilor muzicii populare, din Galaţi şi nu numai. Din 1987, este solista formaţiei Trio Royal. Până în 2010, a făcut parte din Ansamblul Doina Covurluiului, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, iar până de curând a moderat emisiunea „Dunăre, izvor de cântec”, la postul local Vox Tv. A lansat până în prezent 14 albume, iar cel de-al 15-lea, cu orchestra „Mugurel” din Chişinău, sub bagheta dirijorului Ion Dascăl, va fi lansat de Paşti, anul acesta. „Albumul conţine 14 melodii, dintre care trei sunt în duet cu interpretul Mitică Hapliuc şi una alături de nepoţica mea, Andra Alexia Necula”, declară Dida Agache.

În familia Agache, pasiunea pentru muzica populară s-a transmis din generaţie în generaţie: „Satul în care m-am născut poartă un nume frumos, Viile, şi e un loc cu oameni iubitori de muzică şi legaţi de pământ. În familia mea, muzica populară a fost permanent prezentă:  tatăl meu cânta, fratele tatălui meu cânta, fratele meu şi sora mea cântă, dar nu au făcut o profesie din asta, iar acum fiul meu, Iulian, cântă împreună cu nora mea, Mihaela Agache, seară de seară, la restaurantul „Mercur” din Galaţi, deci mai toată lumea cântă, în afară de soţul şi fiica mea, dar ei sunt buni critici muzicali!”, spune solista.

Surpriza cea mai mare vine însă de la nepoţica sa, Andra Alexia, care în luna mai va împlini şapte ani. „Nepoţica mea a învăţat să cânte de la mine, pe când avea trei ani. În prezent, urmează Şcoala de Arte, secţia Canto muzica uşoară, cu profesoara Monica Măciuceanu, face balet cu Rodica Andoni şi dans popular cu Nuţi Horujenco. Andra merge la grădiniţă, este un copil silitor şi nu vrea să renunţe la nici una dintre activităţile pe care le face în prezent la Centrul Cultural”, aflăm de la îndrăgita solistă.

Dida Agache trăieşte prin şi pentru muzică: „Atunci când ai încredere în ceea ce faci, cred că soarta ţi se închină. Arta, în general, presupune implicare absolută, iar visul meu este să mă descopăr pe mine, să-mi dezvolt creativitatea, nu doar să cânt şi să mulţumesc oamenii cu darul primit de la Dumnezeu. Am trecut, ca fiecare om, în viaţă, peste momente dificile, dar am găsit, permanent, un refugiu în cântec. Nu mă voi despărţi niciodată de cântec, muzica fiind esenţa vieţii mele”, mărturiseşte Dida Agache. Aşa înţelegem cum s-a transmis pasiunea pentru muzica populară de la o generaţie la alta, în familia sa.

 

Citit 10191 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2012 15:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.