„Muzicalul” duce tinerii la Filarmonică

„Muzicalul” duce tinerii la Filarmonică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din acest an, orchestra teatrului este parteneră într-un proiect derulat împreună cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. Este vorba despre proiectul „Tineri pentru tineri” care şi-a propus să îi promoveze pe soliştii şi dirijorii aflat la început de carieră. În urma unei selecţii, lor li se oferă ocazia să cânte, pentru prima dată, alături de o orchestră simfonică, într-un concert pe scena Galaţiului şi într-un altul la Ateneu.

Vineri, la concertul simfonic de la Muzical, gălăţenii i-au putut cunoaşte pe dirijorul Daniel Enăşescu şi pe solista Simina Croitoru, ambii din Bucureşti. Cel de-al doilea concert, programat sâmbătă la Ateneu, în aceeaşi formulă, a reunit un public format din specialişti şi numeroşi iubitori ai genului. Aşa cum am aflat de la consultantul artistic Laura Sava, cei doi tineri, precum şi membrii orchestrei gălăţene, au fost aplaudaţi la scenă deschisă de directorul Filarmonicii, Cristian Mandeal, de dirijorul Horia Andreescu, de la aceeaşi instituţie, dar şi de critici muzicali prezenţi în sală.

Ideea proiectului „Tineri pentru tineri” îi aparţine directorului Cristian Mandeal, şi vine în continuarea firească a primului concert în tandem cu tineri, susţinut la Ateneu, în 2008, de orchestra gălăţeană. În acest prim an în care se desfăşoară proiectul sunt programate două concerte (al doilea este în luna aprilie), urmând ca în 2010 numărul lor să crească la trei.

Soliştii şi orchestra cântă, dar pentru cine?

Programele concertelor sunt astfel alcătuite încât să fie cât mai atractive. Totuşi, la acest capitol, tinerii gălăţeni sunt extrem de puţin interesaţi de oferta Muzicalului - este constatarea consultantului artistic Laura Sava. „De exemplu, la concertul „Tineri pentru tineri” de vineri seară nu am numărat decât două cadre didactice şi trei elevi de la Artă. Cred că preţul biletelor le permite să vină măcar o dată pe lună la un concert, grupurile de minim zece persoane plătind doar 5 lei pe un bilet şi 10 lei, cât este preţul în cazul elevilor care vin individual”, spune Laura Sava, care speră, totuşi, ca proiectul să aibă finalitatea scontată şi în rândurile publicului gălăţean.

Explicaţie foto: La cei 19 ani, Simina Croitoru a avut şansa să evolueze alături de o orchestră simfonică

Citit 705 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.