Premieră - Nebuniile… bunilor din Chaillot

Premieră - Nebuniile… bunilor din Chaillot
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un spectacol muzical care a pus actorii „pe sârmă” *

Cum altfel să explici cum au reuşit actorii Dramaticului gălăţean să cânte şi să danseze, pe lângă joc şi joacă, la premiera de sâmbătă a piesei „Nebuna din Chaillot”, de Jean Giraudoux? Piesa potrivită lumii corupte de azi, a fost montată prima oară la Paris în 1945 (iar în variantă musical, în 1969). În ciuda cruzimii şi scriiturii demonstrative a piesei de tip brechtian, montarea regizorului Geirun Ţino de la Dramatic reuşeşte să dea publicului o comedie aplaudată. Se râde la multe replici, la gagurile scenice inventate de regizor, mai rar la interpretare. Şi se aplaudă mult la urmă, foarte puţin însă la momentele care ar cere acest lucru prin tensiunea textului sau jocul actorului.

„Barometrul” sălii spune deci cât de plastic este spectacolul, însă fără surprize extraordinare la nivel actoricesc. Joacă excelent, cu fine nuanţe, Vlad Vasiliu (Prospectorul), folosind şi tehnologia tehnică (microfoane, panou de proiecţie). Cristian Gheorghe (Peticarul) dă un recital de roluri, amuzant ori dramatic, parodiind alte personaje. Cristina Uja impresionează cântând cu căldură de profesionist, dansând, susţinând scena (interpretarea scade însă, ca şi volumul glasului, în replici). Ioana Citta Baciu (Josephine, nebuna din Concorde), deşi cu rol de mică întindere, ceea ce nici nu-i dă şansa memorabilităţii) este cea mai convingătoare  „nebună”, secondată de Tamara Constantinescu, care a lucrat, se vede, la construcţia rolului său (Constance, nebuna din Passy) alături de Liliana Lupan, caldă, amuzantă (în Aurelie, nebuna din Chaillot).

„Nebuna” titulară, însă nu şi titulara jocului, într-un rol pe care l-a jucat cu alt succes Olga Tudorache, în 1978, la Teatrul Mic – greu de egalat, n´est-ce pas?! Sau, în variantă cinematografică, Katherine Hepburn. Pată de culoare în rol episodic, Dan Căpăţână (Sergentul de stradă) vine parcă din desenele la Bravul soldat Svejk, îmbrăcat la un moment dat parcă dintr-o altă scenografie, potrivită însă jocului. Lucian Pînzaru (Preşedintele), Gabriel Constantinescu (Misitul), Vasile Dănilă (Baronul) sunt bine lucraţi ca grup şi rămân pe retină, înlocuind ca importanţă pe „nebune”. Legătura între lumi şi măşti o face Cristian Gheorghe. Personaj aplaudat: muzica! Multă muzică live! Instrumentişti foarte buni (Marian Sava, Gabriel Bulancea, Dan Gălăţeanu, Leonard Croitoru) şi actori (Cristina Uja, Tamara Constantinescu) bine-cântând vocal. Muzica spectacolului, foarte antrenantă, este semnată tot de regizor: parte compusă de acesta, parte adaptată (versurile îi aparţin) după melodii din altă zonă.

Citit 7366 ori Ultima modificare Joi, 31 Mai 2012 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.