Tapiserii scoase la lumină

Tapiserii scoase la lumină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

La Muzeul de Artă Vizuală s-a deschis o expoziţie „cu bătaie lungă”, ce va putea fi vizitată până în toamnă. Intitulată „Tehnici în tapiseria românească”, aceasta face parte dintr-un program mai amplu de  valorificare a patrimoniului propriu al instituţiei. După cum a subliniat la vernisajul de ieri criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei, „expoziţii de tapiserie se fac foarte rar, nu numai la noi. Muzeul are o colecţie bogată de tapiserie dar care este foarte puţin vizibilă în expoziţiile permanente, din cauza spaţiului restrâns. Piesele expuse acum sunt realizate în anii 1960-1970, perioadă în care s-a conturat o şcoală de tapiserie românească, plină de substanţă, în care interferează atât atenţia către noile tendinţe din arta europeană cât şi elemente ale propriilor noastre tradiţii.  O expoziţie bogată, cu nume mari ale tapiseriei româneşti şi, în acelaşi timp, cu tehnici foarte variate. Selecţia realizată de muzeograful Mihaela Lefterache creează un ambient armonios”.

De la broderie la pânză de sac…

La rândul său, organizatoarea expoziţiei a mărturisit că ideea i-a venit în urmă cu un an, când a primit sarcina de a gestiona şi de a proteja lucrările. “Stând acolo, în întunericul depozitului, descopeream lucruri minunate şi mă gândeam că e păcat să nu le scoatem la lumină. Expoziţiile de tapiserie se realizează mai greu şi din cauza dimensiunilor monumentale ale unora dintre lucrări, care necesită un spaţiu generos pentru a fi puse în valoare. Ne-am propus să prezentăm atât tehnicile cât şi materialele care se folosesc în realizarea lucrărilor – precum haute lisse, broderie, lână, pânză de sac, vâscoză, rafie şi altele”. Autorii sunt nume mari,  Mihaela Lefterache precizând că este meritul celor care în anii 70-80 au avut inspiraţia să achiziţioneze lucrări de o asemenea valoare, realizate de: Mimi Podeanu, Angela Balogh, Elena Haschke Marinescu, Theodora Moisescu Stendl, Aspasia Burduja, Pavel Codiţă, Eva Deac Bekc, Viorica Iacob, Ioana Sturdza, Ileana Balotă, Berta Benco Mrazek, Elena Munteanu, Ion Pavel, Valentina Ghinea Delaport, Bonifaciu Petraşcu.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, în fiecare zi, între orele 9.00 şi 17.00, preţul unui bilet fiind de 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii, studenţi şi pensionari.
Citit 9921 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2012 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.