Muzeul de Istorie derulează proiectul cultural „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”, având drept public ţintă persoanele cu dizabilităţi de vedere din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea şi Bacău. Finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiectul constă într-un tur muzeal special şi o expoziţie tactilă, cuprinzând şase machete tridimensionale: trei de arheologie aparţinând Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, partener în proiect, şi trei ce vor fi realizate de Muzeul de Istorie din Galaţi pe următoarele tematici: arheologie, etnografie şi Comisia Europeană a Dunării. Aceste machete vor fi completate de materiale auxiliare – replici după obiecte de patrimoniu, ghidaj audio şi broşura în limbaj braille cu informaţii despre exponate. Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Istorie, în perioada 15 octombrie (când se sărbătoreşte Ziua Bastonului Alb) – 15 noiembrie, cupă cum aflăm de la Cristian Căldăraru, directorul instituţiei şi iniţiatorul proiectului, ulterior urmând a fi itinerată şi în alte judeţe.
Mariana Mihai, coordonator promovare în cadrul Asociaţiei Art&Co. din Bucureşti, parteneră în proiect, a declarat la deschiderea acestuia că un proiect similar, derulat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în această vară, s-a bucurat de un succes extraordinar, nu doar în rândul nevăzătorilor.
Vladimir Tănase, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi, consideră iniţiativa acestui proiect binevenită: „Membrii asociaţiei noastre, auzind despre expoziţie, ne întreabă deja când o vor putea vizita. Ştiu că în Italia există un muzeu tactil la Ancona, despre care doar ni s-a povestit”. În cele cinci judeţe amintite sunt 120 de persoane nevăzătoare. În România, o expoziţie dedicată nevăzătorilor s-a organizat la Cluj, în 2009, urmată, în iunie, 2012, de cea de la Sfântu Gheorghe.