Ovidiu Anghel, colecţionarul de... autobuze şi tramvaie

Ovidiu Anghel, colecţionarul de... autobuze şi tramvaie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Gălăţeanul s-a împrietenit cu toate vehiculele de transport în comun, le-a dedicat şedinţe foto şi le-a făcut vedete pe blogul său transportlocalgalati.blogspot.ro
Am primit la redacţie un mesaj din partea unui cititor care semnează Silvestru Cetăţean şi care ne semnala existenţa unui blog dedicat transportului local din oraşul nostru. „Am crezut că blogul aparţine Transurb Galaţi, dar nu este aşa”, ne scrie domnul Silvestru, căruia îi mulţumim pentru sugestie.

Blogul respectiv, cu adresa transportlocalgalati.blogspot.ro, este al lui Ovidiu Anghel, un  tânăr de 30 de ani. Nimeni din familia lui nu a avut tangenţă cu domeniul transportului în comun: „Doar bunicul avea un prieten care a lucrat la depoul de tramvaie şi mergeam, copil fiind, cu el acolo”, spune tânărul inginer. A absolvit în 2007 Inginerie Economică Industrială, la „Dunărea de Jos” şi a lucrat pentru o perioadă la ICEPRONAV: de aici pseudonimul său „Amiral AOV”. Are două bloguri: „Despre transportul local din Galaţi” şi „Rătăcind prin Galaţi”, unde face o cronică a evenimentelor de interes public pentru locuitorii acestui oraş. Remarcabil la Ovidiu nu este doar modul meticulos şi bine documentat în care prezintă autobuzele sau tramvaiele aparţinând Transurb Galaţi ca pe nişte adevărate vedete – are câte un episod dedicat fiecăruia - ci şi acurateţea textelor ce însoţesc postările sale: „Îi datorez domnului profesor Cătălin Enică, de la CNVA, faptul că a ştiut să-mi cultive dorinţa de a scrie corect româneşte şi de a trece totul prin filtrul sufletului”, afirmă Ovidiu.

Ar vrea să lucreze la Transurb

Iniţial am fost convinsă că blogul este al unui om care a activat ani buni în domeniu. Însă, văzând că este vorba despre un tânăr pur şi simplu pasionat de mijloacele de transport în comun, care şi-a făcut aproape 100 de prieteni în rândul şoferilor şi al vatmanilor gălăţeni, nu pot decât să-l admir şi să aştept cu încredere să i se împlinească cel mai mare vis: să lucreze, într-o bună zi, la Transurb, pentru a îmbina bucuria unui job cu pasiunea sa de o viaţă.

Ghid pentru străini

Ovidiu este administratorul forumului naţional Tram Club România, al pasionaţilor de mijloace de transport în comun, şi are un canal pe Youtube, cu adresa „Amiral AOV Channel”, unde postează tot felul de filmuleţe legate, bineînţeles, de transportul în comun gălăţean. Ştie toată istoria autobuzelor din 1979, de când I.T.O. (Întreprinderea de Transport Orăşenesc) a devenit I.J.T.L. (Întreprinderea Judeţeană de Transport Local), adică străbunicii Transurb-ului de astăzi. În vara aceasta  a fost ghid în depou pentru un grup de 46 de străini, pasionaţi de transportul electric, veniţi în vizită la Galaţi. Are, pe blogul său, o secţiune dedicată articolelor apărute în presă, de-a lungul timpului, despre transportul în comun – petrece multe ore în sala de lectură Colecţii speciale de la Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia”.  Are tot felul de idei – unele s-au regăsit în paginile de Dialog cu cititorii, din ziarul nostru, propuneri pentru amenajarea de terminale Transurb care să îmbunătăţească transportul în comun. Face toate aceste lucruri „din dorinţa de a nu trece degeaba prin viaţă şi de a lăsa în urmă măcar un semn. Galaţiul cere cu disperare o îmbunătăţire, o implicare din partea noastră”, spune cu convingere tânărul.

 

Citit 14958 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2012 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.