Gălăţeanca Crenguţa Macarie, premiată la Bienala „Ion Andreescu”

Gălăţeanca Crenguţa Macarie, premiată la Bienala „Ion Andreescu”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La cea de-a opta ediţie a Bienalei „Ion Andreescu”, desfăşurată săptămâna trecută, la Buzău, Premiul pentru Pictură i-a revenit unei gălăţence, Crenguţa Macarie. Absolventă a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Crenguţa Macarie are un bogat palmares de participări la expoziţii, concursuri şi saloane de artă. Primul său premiu a fost obţinut pentru sculptură, în 1997, la o expoziţie naţională de artă, la Piteşti. De atunci, Crenguţa a continuat să lucreze şi să participe la peste 30 de astfel de evenimente, dintre care 11 anul acesta, la Galaţi, Brăila, Chişinău, Iaşi, Bacău, Bucureşti, Curtea de Argeş. La ediţia din acest an a Bienalei „Ion Andreescu” au participat 380 de lucrări, dintre care au fost jurizate 280.

Crenguţa Macarie îi este recunoscătoare îndrumătorului său din facultate, Ioan Tudor, precum şi celorlalţi profesori, cărora spune că le dedică, în mare măsură, succesul său de la Buzău. „M-a impresionat în mod plăcut faptul că la vernisajul bienalei au fost prezenţi circa 100 de pasionaţi de artă”, declară pictoriţa.

„Orizontul" norocos

Lucrarea premiată se numeşte „Orizontul” şi a fost expusă şi în cadrul personalelor deschise la Muzeul Municipal din Curtea de Argeş şi la Sala Mică a Galeriilor de Artă din Galaţi. „Lucrarea s-a născut dintr-o fotografie de demult, în care eram împreună cu bunicul meu, la Piteşti: bunicul mă ţinea în braţe şi îmi prezenta orizontul”, povesteşte plasticiana. „În spaţiu plastic, sunt prezente două personaje, bunicul şi copilul, în spatele cărora se află un orizont vizibil, dar în plan invizibil, există un alt orizont, care, de fapt, este centrul de interes al celor două personaje: sunt două generaţii care privesc către viitor”.

Arta plastică reprezintă, pentru Crenguţa Macarie, „un mod de a trăi. Este pasiunea mea şi e ideal pentru oricine să-şi facă din pasiune o meserie”. Crenguţa ţinteşte din aproape în aproape, este obişnuită să nu sară etapele: „E bine să fii realist şi să păşeşti din treaptă în treaptă. Fiecare expoziţie este o altă etapă, pentru că din fiecare se poate învăţa câte ceva, începând de la modul de aranjare a lucrărilor pe simeze, continuând cu toate sfaturile pe care le primeşti”.

În viitorul apropiat, Crenguţa Macarie va deschide o expoziţie personală la Piteşti.

Citit 8403 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.