Tineri de succes: Florin Petre - doctor în muzică la 30 de ani

Tineri de succes: Florin Petre - doctor în muzică la 30 de ani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Am crescut în Teatrul Muzical”, afirmă baritonul gălăţean, profesor la Bucureşti 


La cei 30 de ani ai săi, gălăţeanul Florin Dumitru Petre este un bariton de succes. Are o voce care merge direct la suflet şi o prezenţă scenică foarte plăcută. Este solist-colaborator al Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Constanţa. Şi este profesor de canto la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. A absolvit, în 2007, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a urmat masterul cu maestrul Ionel Voineag şi, în prezent, este pe punctul de a-şi finaliza doctoratul în muzică - lucrarea de licenţă fiind o analiză a operei „Elixirul Dragostei”, de G. Donizetti, operă pe care o interpretează şi la noi la teatru. A urmat cursuri de masterclass în România, Canada, Germania, Austria şi Italia. A primit până acum opt premii de interpretare la cele mai importante competiţii  de gen.

„Nu îmi imaginez să fi făcut altceva decât muzică…”

„Nu îmi imaginez să fi făcut altceva decât muzică”, mărturiseşte îndrăgitul solist. „Poate dacă nu ar fi fost cariera artistică aş fi ales să fiu preot. Iniţial, a fost o luptă cu morile de vânt - pe care am câştigat-o (Florin urmase Liceul Teoretic „Emil Racoviţă - n.n.): nu prea îmi dădea nimeni încredere, în afară de mama şi mătuşa, dar, încăpăţânat cum sunt, nu m-am lăsat până nu a ieşit cum am vrut eu. M-au încurajat şi susţinut foarte mult dna Krimhilda Cristescu, maestrul Ionel Voineag, dna Andreiana Roşca şi mai ales dna Victoria Bezetti, una din marile soprane ale României, care mi-a cizelat vocea, sunet cu sunet”, afirmă Florin Petre.

Este adeptul studiului permanent, pentru perfecţionarea fiecărui sunet, a fiecărei fraze muzicale: „În timpul conservatorului, pot spune că mi-am făcut „antrenamentul” pentru a putea face faţă cu succes rolurilor pe care le interpretez acum”, afirmă baritonul.

Cariera artistică şi cea didactică

Lucrarea de licenţă, scrisă sub îndrumarea prof.univ.dr. Krimhilda Cristescu (lucru mai rar pentru un cântăreţ să facă licenţa cu un pianist), este, pentru Florin, „o experienţă inedită, din care am învăţat foarte multe din zona stilisticii muzicale. În scurt timp voi susţine lucrarea, sub îndrumarea prof.univ.dr. Şerban Dimitrie Soreanu - o altă persoană care m-a susţinut enorm şi m-a ajutat în fiecare moment. În 2010, am dat examenul de titularizare în învăţământ, mai mult din ambiţie; la momentul respectiv nu îmi surâdea ideea de a fi profesor. Acum, m-am ataşat foarte mult de elevii mei şi împart cele două cariere: artistică/didactică, deşi nu este deloc uşor - dar am o satisfacţie foarte mare că am copii talentaţi, muncitori şi cu rezultate excepţionale. Pot să mă mândresc şi cu absolvenţi care acum continuă studiile la Conservator, tot cu rezultate excepţionale: Antonia Cosmina Stancu - pe care am adus-o să cânte la Festivalul „Leonard” este una dintre ele”.

A debutat la Teatrul Muzical, pe când avea opt ani

„Din 2005 colaborez cu Teatrul Muzical „Nae Leonard”, dar, practic eu am crescut în acel teatru. Nu numai că mergeam la spectacole de mic copil şi eram în permanenţă în culise, la cabinele soliştilor, pentru autografe, dar am cântat pe acea scenă de la vârsta de opt ani, când şcoala noastră realiza serbări şi spectacole pe scena teatrului. Rolurile pe care le interpretez sunt foarte variate”. Gălăţenii îl pot vedea şi asculta pe Florin Petre în spectacole  de  operetă  - „Liliacul”, „Văduva veselă”, „La Calul Bălan”, operă comică - „Elixirul Dragostei”, în curând şi „Don Pasquale”, pe care îl are în repertoriu, şi operă dramatică - „Traviata”, „Rigoletto”, „Carmen”.

"Galaţiul are tot ce îi trebuie…"

Florin Petre este convins că Teatrul Muzical din Galaţi „are tot ce îi trebuie pentru o instituţie culturală de top a României: o echipă de solişti remarcabili, orchestră foarte bună şi o echipă managerială care-i ajută şi-i sprijină foarte mult pe tinerii artişti. Am o deosebită stimă şi apreciere pentru managerul teatrului, dl Teodor Niţă, care în momente dificile din viaţa mea m-a încurajat şi m-a sprijinit, cat şi pentru maeştrii Sorin Oancea şi Mircea Holiartoc, sub îndrumarea cărora am debutat cu succes în numeroase roluri. Poate o promovare mai mare în mass-media ar face spectacolele teatrului mai căutate”. Ceea ce şi facem, având convingerea că tineri ca Florin Petre pot asigura şi pe viitor o carte de vizită frumoasă Liricului gălăţean!

Citit 12162 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.