Mapa lui Costache Negri, martoră a discuţiilor diplomatice, expusă la Casa Cuza
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Mapa lui Costache Negri, martoră a discuţiilor diplomatice, expusă la Casa Cuza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Muzeul Casa Cuza Vodă s-a inaugurat proiectul intitulat „Exponatul lunii”, în cadrul căruia sunt prezentate bunuri muzeistice cu valoare deosebită, din colecţiile instituţiei. Până pe 20 martie, vizitatorii pot vedea Mapa lui Costache Negri.

Muzeografa dr. Ingrid Bahamat, cea care s-a ocupat de realizarea miniexpoziţiei, a vorbit despre dubla valoare istorico-documentară şi memorială a exponatului clasat în categoria Tezaur al patrimoniului cultural naţional. „Aşa am ales Mapa lui Costache Negri - un erudit, un rafinat care, în permanenţă, din perioada călătoriilor în străinătate, a studiilor, a formării sale şi apoi din perioada activităţii diplomatice, a avut posibilitatea să cunoască şi să-şi însuşească principiile modei epocii: această mapă este  o dovadă reală a faptului că elita românească din epoca preunionistă şi postunionistă reuşea să fie în pas cu cerinţele modei europene, chiar ale modei orientale – pentru că, se poate constata, motivele ornamentale ale mapei sunt de influenţă orientală, reuşind să îmbine, pe acest tărâm de confluenţă între civilizaţia  orientală şi occidentală, acele valori ale eleganţei şi bunului gust pe care fiecare dintre noi ne-am dori să le regăsim şi în viaţa de zi cu zi de astăzi”.

Ingrid Bahamat a mai adăugat că „e posibil ca această mapă, după formatul său, după stilul în care a fost confecţionată, să fi fost utilizată de Costache Negri în perioada în care a fost prim-reprezentant diplomatic al Principatelor Unite Române la Constantinopol, imediat după unirea din 1859, astfel că a fost martoră a unor negocieri, a unor discuţii diplomatice”.  

Directorul Cristian Căldăraru a precizat că Mapa lui Costache Negri a fost achiziţionată de Muzeul de Istorie de la familia Sturdza, în anul 1969, din iniţiativa profesorului Paul Păltănea.  

În aceeaşi miniexpoziţie mai pot fi văzute trusa de diligenţă a lui Costache Negri, dar şi lada de călătorie a lui Mihail Kogălniceanu.

Citit 10782 ori Ultima modificare Duminică, 24 Februarie 2013 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.