„Scriitori pe Calea Regală”

„Scriitori pe Calea Regală”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Albumul şi filmul documentar redactate după periplul prin ţară al scriitorilor români au ajuns şi la Galaţi *

Doi scriitori au iniţiat, în 2008, un proiect de anvergură naţională, pornind de la un simbol mitic, acela al călătoriei ca iniţiere, şi apelând la cel mai ceremonios mijloc de transport care s-ar fi putut găsi.

Trenul Regal, comandat de Ferdinand I în 1928, i-a purtat pe mai mulţi scriitori români în câteva oraşe din ţară, într-o altfel de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor din România, aşa cum se numea pe atunci. Era prima dată, după 1944, când Trenul Regal pornea din nou pe şine, într-o călătorie de cinci zile.

La final de drum, ca mărturie au rămas poeme, fotografii şi imagini video.

Scriitorii, aproape de public

Miercuri, iniţiatorii proiectului - actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu şi scriitorul Dan Mircea Cipariu - au lansat şi la Galaţi albumul şi filmul documentar „Scriitori pe Calea Regală”. Dacă nu au avut ocazia să vadă până acum pelicula prezentată în mai multe rânduri de TVR Cultural, gălăţenii au vizionat-o, ieri, la sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. De asemenea, au primit în dar albumul cu texte poetice şi cu fotograme din turneul desfăşurat la Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba-Iulia, Sibiu şi Mediaş.

„Sunt mulţumit de ceea ce a ieşit, pentru că pentru prima dată după 1990 scriitorii au fost întâmpinaţi, în cele şase oraşe în care s-a oprit trenul, cu sare, pâine, flori şi cu entuziasm. A însemnat şi începutul intrării într-o normalitate a condiţiei scriitorului. Trenul i-a adus pe acei scriitori lângă public. E unul dintre cele mai importante aspecte”, ne-a spus Dan Mircea Ciupariu.

Cei doi iniţiatori ai proiectului n-au găsit de rău augur faptul că bibliotecile deschise în gările unde s-a oprit Trenul Regal au rămas aproape instantaneu fără cărţi, fiind, practic, subtilizate.

„Setea de lectură. Dacă volumele nu mai sunt pe rafturi, înseamnă că ele circulă, sunt citite”, au spus cei doi oaspeţi, încrezători în sloganul propus şi de filmul documentar, „Vivat literatura”.

Actriţa şi scriitorul, însoţiţi de artistul vizual Mihai Zgondoiu, vor duce personal filmul şi albumul în mai mult oraşe din ţară. Nu înainte de a-şi lansa, şi la Galaţi, două cărţi de poezie. Este vorba despre „Supa de ceapă”, semnată de Ioana Crăciunescu, şi despre „Poemul matriţă”, de Dan Mircea Cipariu.

Lansarea, în organizarea Centrului Cultural „Dunărea Jos” şi a aceleiaşi gazde de ieri, redactorul-şef al revistei centrului, Florina Zaharia, e programată astăzi, 12 martie, de la ora 13,00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Explicaţie foto: Actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu, alături de scriitorul Dan Mircea Cipariu

Citit 975 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.