O restituire de mult aşteptată: Publicistul Urechia „scrie” din nou

O restituire de mult aşteptată: Publicistul Urechia „scrie” din nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primul român nominalizat, chiar în cea dintâi serie, la Premiul Nobel, întemeietorul cultural gălăţean, dar şi naţional, al cărui nume este scris pe bolta Ateneului român (el, ca director general în Ministerul Instrucţiunii, a şi făcut apelul, simplu, eficient, modern: „Daţi un leu pentru Ateneu!”) are acum parte de o antologie gălăţeană.

Semnată de prof. dr. Zanfir Ilie, managerul bibliotecii patronate spiritual chiar de Urechia, cartea, scoasă elegant la Editura Axis libri, se numeşte „Faţete ale publicistului şi memorialistului Vasile Alexandrescu Urechia” şi cuprinde o antologie de texte şi un „itinerar biografic”. Opera publicistică şi cea memorialistică a istoricului şi omului politic este acum pusă în valoare, cu particularităţile de limbaj savuroase ale sfârşitul de secol XIX. Îl cităm, din carte, pe Hasdeu: „Ca agitator pentru binele şi mărirea neamului românesc, Urechia a fost sublim, nimeni nu va putea să-l înlocuiască, nimic nu va putea să-l întunece în istoria noastră naţională, în care el va rămâne ca un arhanghel al entuziasmului în memoria tuturor românilor.” Memorie cam scurtă…

„Cele mai multe instituţii culturale la noi se datorează direct sau indirect lui Urechia”, scria tot Hasdeu, despre profesorul universitar care a susţinut de pildă învăţământul obligatoriu şi pentru fete. În carte găsim articole de ziar, memorialistică (de pildă… „Cum eram să fiu spânzurat”: deşi avertizat că dacă trece în Bulgaria, ca emisar cultural, va fi ucis - turcii îi ridicaseră spânzurătoarea, iar el a văzut-o! - Urechia a riscat, scăpând doar cu paşaport rusesc), versuri şi proză, articole critice şi de istorie literară, istorie, documente de la Academia în care a fost membru, lingvistice (iată, „Vocabulariu romanu în Copenhaga”!), alocuţiuni, toate semnate de Urechia.

Citit 1083 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2013 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.