Periplu inedit, de Ziua Patrimoniului: "Drumul viei şi vinului gălăţean"

Periplu inedit, de Ziua Patrimoniului: "Drumul viei şi vinului gălăţean"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tema aleasă de Uniunea Europeană pentru cea de-a 21-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului este „Viticultura şi pomicultura ca oglindă a patrimoniului cultural naţional”.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional organizează, sâmbătă, 21 septembrie, periplul intitulat „Drumul viei şi vinului gălăţean”, la care vor participa 120 de elevi, studenţi şi colaboratori ai instituţiei şi va cuprinde vizite la monumentele istorice, cramele şi podgoriile din Iveşti, Nicoreşti şi Buciumeni.

Consilierul Marius Mitrof, iniţiatorul proiectului, a amintit, la conferinţa de presă de ieri, faptul că primele menţiuni documentare referitoare la vinurile extraordinare făcute în judeţul nostru datează din Evul Mediu: “În judeţul Galaţi, viticultura se practică pe o scară largă: avem colinele Tutovei, colinele Covurluiului, podgoriile de la Dealul Bujorului, vinul de Oancea foarte apreciat şi premiat, dar nu putem să acoperim întreaga zonă într-o singură zi, aşa că am decis să mergem pe un segment din acest drum pe care vrem să-l iniţiem şi să-l introducem într-un circuit tursitic: şi am ales partea de vest a judeţului, care a aparţinut fostului judeţ Tecuci, pentru că vinul de Nicoreşti era unul dintre cele mai apreciate ale Moldovei, după Cotnari, Odobeşti şi Panciu. La fel, vinul produs în podgoriile Iveştiului. Vom face un drum maraton, ne vom opri la obiectivele monumente istorice: crama de la Iveşti are o încărcătură istorică, a aparţinut familiei Eremia Grigorescu şi Elenei Negroponte, apoi vom vizita trei obiective istorice la Nicoreşti - bisericile Banu, Negustori şi Serdaru, după care vom ajunge la cramele vechi şi noi ale podgoriei Romvintec şi, în final, la Mănăstirea Buciumeni”.

Proiectul este realizat în colaborare cu Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, astfel că la început, înainte de plecarea spre Iveşti, dimineaţa, la 7,00, va fi organizat un flash-mob - o horă tradiţională românească - pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, în care vor fi antrenaţi toţi participanţii la periplul de sâmbătă. Flash-mobul este prilejuit de sărbătorirea, tot sâmbătă, a Zilei Cooperării Europene.

Citit 1178 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.