Muzeul de Artă, de şase ani în chinurile facerii. Se aşteaptă o nouă perioadă de finanţare
Foto: În imagine: cum ar trebui să arate viitorul sediu din Parcul Rizer

Muzeul de Artă, de şase ani în chinurile facerii. Se aşteaptă o nouă perioadă de finanţare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* CJ promite că va face demersuri ca proiectul noului muzeu să intre în tranşa de finanţare din 2014-2020


Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că, după 45 de ani de la înfiinţare, Muzeul de Artă Vizuală a fost nevoit să se mute din sediul său, de pe strada Domnească nr. 141, (vechea clădire urmând să fie reabilitată şi transformată apoi în Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos). Consiliul Judeţului a găsit următoarele soluţii pentru rezolvarea acestei probleme: spaţiul expoziţional va fi la parterul blocului V3 de pe strada Tecuci, nr.7; pe strada Eroilor, la nr. 6 - un spaţiu administrativ, destinat birourilor, iar pe Calea Prutului au fost închiriate spaţii de depozitare.

„Nu abandonăm ideea proiectului”

Laura Angheluţă, director executiv la Direcţia de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţului, a precizat că această soluţie este una „temporară” şi a recunoscut, totodată, că această instituţie a fost „cea mai afectată prin modificarea locaţiei”: „Noi tot sperăm că vom găsi soluţii pentru ca Muzeul de Artă să beneficieze de un spaţiu de construcţie specific unei astfel de instituţii. Nu abandonăm ideea acelui proiect, pe care l-am realizat acum câţiva ani, şi sperăm că vom obţine finanţare pentru a avea un sediu mult mai mare. Sperăm ca în perioada de finanţare 2014-2020 să reuşim să accesăm fonduri, astfel încât să realizăm acel proiect. Cu atât mai mult cu cât toată documentaţia tehnică există şi e disponibilă, nu va trebui decât să o actualizăm”, ne-a declarat Laura Angheluţă.  

Terenul din Parcul Rizer - „pasat” Primăriei

În momentul de faţă, situaţia este următoarea: în şedinţa Consiliului Judeţului din 22 august a.c., prin Dispoziţia nr. 312, Articolul 1, punctul 7,  s-a hotărât trecerea terenului în suprafaţă de 4600 de metri pătraţi, din Parcul Rizer (strada Traian nr. 226 B, lot 2), concesionat, încă din 2007, pentru construirea viitorului sediu al Muzeului de Artă Vizuală, din administrarea Consiliului Judeţului în administrarea Consiliului Local, „până la data începerii construcţiei la investiţia Muzeul de Artă Vizuală Galaţi”. Rămâne de văzut cum va administra Primăria respectivul teren, ştiut fiind faptul că s-au investit, în perioada 2011-2012, 4,7 milioane de lei în reabilitarea Parcului Rizer, iar porţiunea destinată viitorului sediu al Muzeului se află chiar în centru, pe locul unde funcţiona în 1965 Grădina de Vară cu cinematograf. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, susţine că terenul a trecut iar în administrarea CL, pentru a putea da parcului un aspect unitar: "Vrem să punem iarbă şi nişte aparate de fitness în aer liber, care vor putea fi îndepărtate atunci când va începe construirea muzeului". Orice investiţie pe bani de la bugetul local în cei 4.600 de metri pătraţi destinaţi viitorului muzeu ar trebui să fie una „provizorie”, pentru că altfel, Muzeul de Artă va rămâne la bloc pe vecie.

Citit 1429 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2013 10:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.