Victor Cilincă dă din nou lovitura! „Das Mioritza Reich”, premiat de Tracus Arte

Victor Cilincă dă din nou lovitura! „Das Mioritza Reich”, premiat de Tracus Arte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegul nostru, Victor Cilincă, este unul dintre cei doi câştigători ai Concursului de romane "Tracus Arte – Gazeta SF 2013". Romanul său „Das Mioritza Reich” are, astfel, toate şansele să fie publicat în această toamnă, astfel încât să poată fi lansat la ediţia 2013 a Târgului Gaudeamus.

Cum s-a născut „Das Mioritza Reich” ne spune însuşi autorul: „Aveam subiectul în minte de câţiva ani: o ucronie - gen SF inedit la romancierii români, în care se schimbă un eveniment în istorie, cu consecinţe într-o altă realitate - care să plece de la participarea României în Primul Război Mondial într-o altă variantă. Când am aflat despre concurs, m-am şi mobilizat: termenele mă mobilizează întotdeauna. Fiind însă foarte târziu, m-am trezit (de fapt, n-am dormit) că trebuie să scriu aproape o sută de pagini într-un ritm infernal: în trei zile, două nopţi şi unsprezece litri de cafea. Nu aşteptam premiul, sunt înfricoşat când termin o carte, eram însă bucuros că am terminat”,  mărturiseşte Victor, natural şi modest, aşa cum ne-a obişnuit de atâţia ani.

O fascinantă călătorie în timp

Ucronie, dar şi anticipaţie, cercetare istorică, filozofie, umor, o frescă a perioadei comuniste în ton de Ilf şi Petrov. Subiectul: fascinanta călătorie în timp. Pe fondul unei afaceri uriaşe a viitorului, a călătoriilor de plăcere în timp, Felix vine din realitatea secolului XXII, în care oamenii trăiesc, ca personaje secundare, în nesfârşite telenovele, tulburaţi doar, rar, de flash-uri cu informaţii din realitate, şi se îndrăgosteşte de Principesa Maria, viitoarea regină. Felix se întâlneşte în „gara” 1914 cu gălăţeanul Camil, maistru oţelar, pensionar din 1988, care face rost, pe sub mână, de la omul cu C.A.R.-ul, de codurile necesare călătoriei în timp, şi, pe foametea lui Ceauşescu, face trafic cu alimente aduse din trecut. Celebrul Consiliu de Coroană din 1914 care stabilea neutralitatea României care intra peste doi ani în război de partea franco-engleză, hotărăşte intrarea în război împotriva Antantei, după un accident produs de stridiile aduse de Camil de la moartea lui Cehov, astfel încât viitorul lumii întregi se schimbă radical... „Aşa-i că-i ciudat totul? În Istorie, putea fi şi mai rău…”, afirmă, hâtru, Victor Cilincă, dramaturgul ultrapremiat, cu care avem şansa să fim nu doar contemporani, ci şi colegi de redacţie. Felicitări, Victor! Şi, la mai multe premii şi cărţi publicate. Le meriţi!

Citit 1194 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.