Interviu cu Cristian Căldăraru: „După 1990, s-a aruncat la coş legea monumentelor”
Foto: Foto: Alex Şeitan

Interviu cu Cristian Căldăraru: „După 1990, s-a aruncat la coş legea monumentelor”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Va fi reconstituită o porţiune din Valul lui Traian, lângă Gârboavele * Cavoul Roman şi Castrul de la Tirighina – la mâna Consiliului Local


Muzeul de Istorie din Galaţi a fost inaugurat pe 24 ianuarie 1939, în casa care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Începuturile muzeologiei la Galaţi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când, prin donaţia academicianului V. A. Urechia, s-a deschis o expoziţie permanentă la Liceul "V. Alecsandri", cu obiecte de artă plastică şi decorativă, monede, documente şi alte înscrisuri din epoca modernă. Astăzi, muzeul poartă numele istoricului Paul Păltănea şi are mai multe sedii expoziţionale: pe strada Domnească nr. 25, pe strada Al.I.Cuza nr. 80 (Casa Cuza Vodă), pe strada  Eroilor nr. 64 (Casa Colecţiilor), iar în judeţ, trei case memoriale, la Costache Negri, Iveşti şi Suhurlui.

- Cum veţi pune în valoare Castrul Roman de la Tirighina şi Valul lui Traian?
- La Tirighina, cât timp terenul se află în „ograda” Consiliului Local, nimic nu se va schimba. În măsura în care Consiliul Local  şi cel Judeţean vor încheia un parteneriat şi vor face un proiect european, va putea fi salvat ceea ce a mai rămas din întregul sit din acea zonă. În urmă cu vreo trei ani, în urma unei ploi torenţiale s-a rupt o bucată din terenul de la Tirighina, pornind din zona de necropolă, pe latura de nord, continuând cu drumul judeţean Galaţi – Tecuci, până în zona triajului de la Barboşi. În ceea ce priveşte Valul lui Traian, suntem în etapa a doua a proiectului de reconstituire a unei porţiuni din sistemul defensiv din zona Gârboavele. Anul trecut s-au făcut măsurători, a fost identificată bucata din Val de 4 hectare ce urmează să fie prinsă în acest proiect, pe latura de sud a Pădurii Gârboavele, la limita dintre Tuluceşti şi Odaia Manolache. Anul acesta, se derulează procedurile de despăgubire a proprietarilor ce au parcele de teren ce intersectează zona Valului. Urmează cercetarea arheologică şi lucrările pentru reconstituirea Valului de pământ cu palisadă, amenajarea spaţiilor expoziţionale şi a unui muzeu de sit, cu fonduri europene. 

-  Unde s-a oprit proiectul privind decopertarea Cavoului Roman?
- În privinţa Cavoului Roman, a existat în 2013 o solicitare din partea Primăriei, pentru a se face o analiză a zonei din punct de vedere arheologic. De ce nu s-a continuat nu ştiu, eu sunt doar executant: primesc comanda, merg cu arheologii şi ne facem treaba. Terenul este domeniu public şi este al Consiliului Local, care trebuie să aprobe finanţarea, însă nu se poate începe decopertarea fără a exista un proiect care să asigure conservarea şi punerea în valoare a Cavoului Roman. Plus că nimeni nu ne garantează că porţiunile de frescă văzute de profesorul Brudiu în 1977 s-au păstrat aşa cum erau atunci. După 1990 s-a aruncat la coş o lege care stabilea foarte clar ce înseamnă protecţia monumentelor istorice. Astfel s-au distrus clădiri, s-au dat terenuri din zone de sit: dacă în anii 60 s-a făcut drumul de transport al minereului din Port în Combinat şi toată zona Necropolei de vizavi de Castrul Roman a fost afectată serios din cauza excavaţiilor de pământ pentru Combinat, măcar atunci nu a fost afectată zona în care s-au făcut săpături din anii 50 până în 97, în zona Castellumului şi a părţii centrale a fortificaţiei de la Tirighina. După 1990, s-a stricat tot ce se mai putea strica.  Anul acesta vom continua săpăturile arheologice de la Negrileşti şi Cavadineşti: în 1957, Ion T. Dragomir a făcut ultimele descoperiri acolo. Redeschizând şantierul, am făcut unele descoperiri spectaculoase, care vor fi prezentate publicului gălăţean într-o expoziţie organizată de muzeograful Ilie Costel. 

   -  Care este, în prezent, patrimoniul Muzeului de Istorie?
- După retrocedarea fostului sediu, Casa Cavaliotti, de pe strada Maior Iancu Fotea nr. 2, o parte dintre bunuri sunt în expunere, în municipiu sau în judeţ, iar altele au fost duse în depozite provizorii. Am început reinventarierea tuturor bunurilor patrimoniale şi apar la lumină obiecte de patrimoniu care erau considerate pierdute, tăiate din registrele de acum 50 de ani: de exemplu, o fereastră, făcută cum era obiceiul în secolul 17, din băşică de bou răzuită, cum aveau chiliile de la Precista. A fost descoperită de către Ion T. Dragomir, fostul director al muzeului, în urma unor săpături arheologice de pe la Suceveni, acum vreo 40 de ani. Faptul că şi depozitul de arheologie s-a mutat de-a lungul timpului, dintr-o parte în alta, a făcut ca unele piese să fie uitate. Inventarierea se va încheia până la sfârşitul acestui an. Sediul din strada Domnească nr. 25 este spaţiu de expunere pentru o parte din colecţia de arheologie şi istorie veche şi străveche.

- Ce se întâmplă în Lapidariumul din prelungirea Casei Cavaliotti?
- Lapidariumul este încă nefuncţional pentru muzeu, întrucât neavând un alt spaţiu unde să ducem aproape 50.000 de piese de patrimoniu, a trebuit să compartimentăm alveolele de la parter şi să facem depozite. Există un proiect pentru valorificarea spaţiului din Lapidarium: cu ajutorul militarilor de la Unitatea de Pompieri am mutat unul dintre cele patru sarcofage, cel mai mare, către mijlocul Lapidariumului şi sperăm ca din toamnă parterul să poată fi vizitat.

- Care sunt punctele de atracţie la Casa Cuza Vodă şi Casa Colecţiilor?
- La Casa Cuza oferim vizitatorilor expoziţii temporare de istorie modernă şi medievală. La Farmacia Ţinc – Casa Colecţiilor, pe lângă expoziţiile de bază – cea de Ambient gălăţean, Colecţia Makşay şi cea dedicată Smarandei Brăescu, în luna aprilie, vom deschide, la Mansardă, o expoziţie temporară: o istorie a reflectării spaţiului cosmic în secolul XX în filatelia universală. O colecţie fabuloasă a inventatorului gălăţean Doru Tătar.

Cine este Cristian Căldăraru

Cristian Dragoş Căldăraru s-a născut pe 28 mai 1952, la Galaţi. A absolvit în 1978 secţia Istorie a Facultăţii de Istorie-Filozofie de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, iar în anul 2000, Institutul de Management în Turism de la Suceava. În 2007, a obţinut diploma de Master în Managementul educaţional, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. În 2009, a devenit Manager de proiect, pe proiecte de finanţare, la Fundaţia Şcoala Română de Afaceri, Filiala Galaţi.
Între 1979 şi 1991, a lucrat ca muzeograf la Muzeul de artă feudală religioasă „Precista” Galaţi, al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos. Între 1991 şi 2003, a fost director la Agenţia Judeţeană a Taberelor Şcolare Galaţi, apoi, între 2003 şi 2007 - profesor de istorie la Liceul de Artă „D. Cuclin” şi Şcoala Generală nr. 2 Galaţi, iar din 2007, este director al Muzeului de Istorie. Deţine atestat în iconografie, genealogie şi paleografie românească, acordat de Patriarhia Ortodoxă Română.

Citit 4817 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 09:40

2 comentarii

 • postat de gheorghe
  Luni, 24 Martie 2014 10:45
  174.6.111.***
  Valul lui ATANA-Reiks (II)
  -----------------------------------
  Sper si va rog sa nu mai acordati atata importanta detinatorilor de "functii" care repeta propaganda - practic, anti-nationala din care deriva umilirea Romaniei de azi.
  Finantarea UE = niste euro aruncati saracilor ca sa-i laude tot pe "ei" si tinuti ocupati sa nu isi cunoasca identitatea!
  Educarea mincinoasa a românilor cum ca am veni din salbaticie, ne pricepem doar la furat, sintem niste mincinosi, lipsiti de demnitate si ... de ISTORIE din moment ce totul a venit din Apus!.
  Disparitia natiunii (in muzee "virtuale" - curiozitati pentru "viitorime") este disparitia identitatii, a coeziunii de suflet si de comunitate - un "nimeni", cu valoare de inventar (mai mica decat o masina, ca deja sintem... prea multi!), monitorizat mai ceva decat madam Merkel de catre NSA si bombardat cu propaganda scolara, mass-media,cea stradala.
  Sper ca mesajul - desi mai lung decat poate s-ar cuveni - da macar de gandit daca nu sugereaza o directie de informare corecta a publicului.
  A sustine acest tip de istorie oficiala deja este sfidarea auditoriului prin mutilarea adevarului!
  Este ofensa adusa cititorului de azi care acceseaza site-urile de universitati, biblioteci, institute, publicatii de specialitate etc. unde se afla informatie (ne-preluata de "patriotii" profesionisti) sub forma:
  - documentelor scanate,
  - a fotografiilor de probe materiale,
  - a masuratorilor, cercetarii tehnico-stiintifice
  - a traducerilor scrierilor vechi si stravechi,
  - a analizarii lor interdisciplinar.

  Dar Galatiul a avut acest tip de informatie:
  1. Din partea regretatului Stefan Stanciu - studiul POPORUL ROMÂN - CONTINUATOR AL CIVILIZAŢIEI NEOLITICE EUROPENE / "The Romanian People - Continuer of the European Neolithic Civilization" accesibil pe Internet la adresele: http://www.bvau.ro/docs/doc_ro.htm si http://www.bvau.ro/docs/doc_eng.htm
  Atentie - civilizatie NEOLITICA nu latină, nici ... Romană (mare grijă la diacritice!!)
  2. Din partea istoricului Ion Dragomir - "Fortificatiile antice de pe teritoriul Moldovei de Jos, Danubius vol.XVI, Galati, 1996": studiu mentionat ca sursa bibliografica la pagina "Moştenirea ne obligă!"
  http://www.galati.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=1919
  "Valul lui Atanaric, datând din perioada sec.II-IV d.Chr, este monument istoric, de categorie A, de importanta nationala si internationala, fiind înscris în Lista monumentelor istorice, aprobata prin ordin al ministrului culturii si cultelor, cu codul general GL-I-s-A-02975, începând de la GL-I-s-A-02975.1 pâna la GL-I-s-A-02975.16."
  ============================
  Cu drag, de departe iti doresc success!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Tatu T.
  Marți, 18 Martie 2014 10:55
  84.117.40.***
  Stimata Doamna
  Am de pus mai multe intrebari dumneavoastra si intervievatului.
  Citam:
  "Dupa 1990 s-a aruncat la cos o lege care stabilea foarte clar ce insemana protectia monumentelor istorice.
  Astfel s-au distrus cladiri, s-au dat terenuri din zone de sit..."
  1.Cine a aruncat lkegea la cos?! A existat o "directiva" de la Bucuresti?! Definitiv nu! Inseamna ca autoritatile locale, in frunte cu Primaria, primarii, angajatii etc. plus cadrele de conducere ale Muzeului de Istorie, Directiei de Cultura si patrimoniu au incalcat grosolan in stil "tovarasesc" legile statului.
  2. Cine au fost directorii amintitelor institutii intre 22 decembrie 1989 si 18 martie 2014? Va rog enumeratii!
  3.Cine a semnat actele de scoatere din patrimoniu a siturilor si cladirilor de rezonanta istorica de pe cuprinsul Galatiului. Verificati!
  4. Cine a semnat avizele de demolare a cladirilor de rezonanta istorica din Galati?!
  5. DNA-ul? sau care institutie din tara asta trebuie sa verifice incalcarea legilor tarii, printre care si legea patrimoniului.
  Raspundeti va rog punctal, daca va da mina.
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.