PLANURI mari pentru STAGIUNEA viitoare a DRAMATICULUI

PLANURI mari pentru STAGIUNEA viitoare a DRAMATICULUI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul teatrului, Cristi Gheorghe are în mânecă trei regizori de marcă şi trei festivaluri


L-am prins la o scurtă discuţie pe directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, actorul şi regizorul Cristian Gheorghe, după ultima premieră a stagiunii, după încă o piesă pe care a regizat-o în ţară şi înainte de plecarea trupei la Festivalul de la Avignon. Un prilej bun pentru bilanţ.

Trei montări de marcă

"Ce mi-am dorit să se facă din septembrie (începutul stagiunii, n.r.) şi până acum, s-a realizat. Mă refer la un spectacol montat de Radu Nichifor - „Pană de automobil”, la spectacolul regizat de Radu Dinulescu - „Trei nopţi cu Madox”, făcut în primul rând pentru teatrul din Galaţi, în al doilea rând pentru Festivalul de la Avignon. La „Cererea în căsătorie”, montat de Felix Alexa - un regizor pe care, de asemenea, ni-l doream aici - spectacolul este gata, aşteaptă doar să aibă şi toţi actorii în depline puteri". Amânată după îmbolnăvirea, pe rând, a doi actori din distribuţie, piesa va deschide stagiunea în toamnă.

Pe viitor, cinci spectacole pe săptămână

Anul acesta s-a folosit tot spaţiul disponibil, chiar dacă acesta este împărţit şi cu Teatrul de păpuşi "Gulliver", rămas fără sediu (şi fără autonomie), după retrocedarea clădirii în care funcţiona. "Am avut spectacole şi la Sala Studio - chiar vreau să o pun în valoare cât mi mult posibil. Mi-aş dori să jucăm în jur de şase spectacole pe weekend sau măcar cinci, în Sala Studio şi în Sala Mare, în aceeaşi zi, la ore diferite: la ora 17,00 la Sala Studio, la ora 19,00 în Sala Mare. Joia să fie o zi doar pentru Sala Studio, iar vineri-sâmbătă-duminică să se joace la dublu. Dar mai avem încă de lucrat la asta…”

Publicul a redescoperit drumul spre teatru

Teatrul nu numai că şi-a păstrat publicul, dar a mai şi câştigat! "Cred că targetul privind capacitatea de umplere a sălii de spectacole ni l-am atins; ni l-am fi atins şi mai bine dacă n-ar fi apărut problemele acestea de sănătate printre actori. Spectacolul „Pană de automobil” mergea foarte bine, dar nu s-au putut juca decât vreo patru spectacole, tocmai din acest motiv. „Cererea în căsătorie”, care trebuia să iasă în premieră, a fost gata, dar s-a amânat de trei ori, din acelaşi motiv. Sperăm ca din august să ne mai revenim un pic şi, la finalul lunii, să fie premiera", ne-a declarat directorul de la "Fani Tardini".

Cu „echipaj” (puţin) completat

"Am reuşit să mai luăm doi oameni tineri, în urma concursului care a fost, ceea ce iarăşi e foarte bine pentru instituţie, căci stăm foarte prost la capitolul actori. Trupa este îmbătrânită, am mai spus-o. Am vrea să mai angajăm încă doi actori - un băiat şi o fată; ar fi trebuit măcar încă trei: încă un băiat şi două fete. Cu actorii pensionaţi se lucrează în continuare, pe contracte.”

Urmează Barb, Sapdaru, Afrim

Garanţia unui spectacol bun, la actorii excelenţi pe care îi avem (o demonstrează şi premiile!), sunt regizorii valoroşi. „Pentru anul următor, îmi propun să-i aduc ca regizori pe Alice Barb, pe care ne-o dorim de ceva timp aici, pe Ion Sapdaru din nou şi pe Radu Afrim, pe finalul stagiunii viitoare. Trei nume de rezonanţă!”

Încă un festival de teatru

Urmează episoadele grele din fiecare an ale festivalurilor - de acum chiar cu unul în plus! „Ne apucăm să pregătim stagiunea următoare şi festivalurile care vor urma. Vom face şi un parteneriat pentru primul Festival de Teatru Independent, după care va urma Festivalul Naţional de Comedie, ediţia a XXVI-a, iar în noiembrie, Festivalul „Gulliver”. În aproape doi ani de când sunt aici, mi s-au cam îndeplinit dorinţele. Sperăm s-o ducem tot aşa şi de-acum înainte. Participăm la Festivalul de la Avignon, la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, sperăm că şi la Festivalul Teatrului Clasic de la Arad şi la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Braşov", ne-a dezvăluit Cristian Gheorghe.

Citit 799 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iulie 2014 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.