„Eu cred că am reuşit să ne facem datoria în filială”, a conchis preşedintele Filialei S-E a Uniunii scriitorilor din România, cu ocazia înmânării, festive, a noilor carnete de membru USR, în decembrie 2014. Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii „V. A. Urechia”.
Biblioteca a fost gazdă, căci directorul acesteia, prof. dr. Zanfir Ilie, este acum unul dintre noii membri ai Uniunii scriitoriceşti. Managerul a dat samă şi despre planurile sale: de editat, anul viitor, încă două cărţi, una dedicată lui Rebreanu şi o a doua, lui V. A. Urechia, ca publicist (aceasta fiind şi tema uneia dintre cele două teze de doctorat ale sale). Iar peste doi ani, s-a angajat să editeze şi un dicţionar al scriitorilor gălăţeni, după ce deja a publicat la Editura Convorbiri literare, ca o primă parte, „Galaţiul în spaţiul cultural naţional”, care cuprindea 184 autori. „Vreau să vă spun că sunt în jur de 500 dintre cei care scriu, s-au născut sau au au trecut prin Galaţi şi au lăsat urme meritorii”, a spus managerul, invocând apoi un proiect ambiţios comun, pe mai mulţi ani iniţiat de preşedintele filialei USR: o Istorie a literaturii de la Dunărea de Jos.
Sâmbătă a mai primit carnetul tânărul poet brăilean Dan Bistricean, subfilialei trebuindu-i doar un singur nume pentru a ajunge la zece membri, cu drept de a fi filială proprie.
Nu au putut ajunge să-şi ia carnetele ceilalţi doi nou intraţi în filială, poetul bucureştean Constantin Kapitza şi poetul vrâncean Apostu Panaitache Vultureanu.
Filiala S-E are acum 56 de membri din Galaţi şi Brăila, dar şi din Bucureşti, Vrancea, Focşani, Bacău etc., cu patru plecări spre alte filiale, aceste patru intrări şi trei scriitori transferaţi la noi din Bucureşti şi Constanţa.
Sâmbătă, a făcut un apel la unitate scriitoricească prof. univ. dr. Dumitru Tiutiuca, critic şi istoric literar, teoretician şi eseist recunoscut, venit acum din filiala Constanţa, după ce şi-a încheiat o colaborarea cu Universitatea de acolo.