Galaţiul va avea un MUZEU AL COMUNISMULUI

Galaţiul va avea un MUZEU AL COMUNISMULUI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legăturile lui Gheorghe Gheorghiu Dej cu Galaţiul


"La jumătatea acestei luni, Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, va susţine o conferinţă la Muzeul de Istorie, unde se va discuta şi despre un proiect foarte important: Muzeul Comunismului pentru regiunea Dunării de Jos, zonă mai importantă decât alte regiuni de concentrare - aici au fost şi lagăre de concentrare, şi spaţii de deportare, aici au fost deportaţi şi saşii din Banat etc.”, a declarat, la o lansare a ultimelor volume scoase de Editura Muzeului de Istorie Galaţi, redactorul-şef al revistei muzeului, lector dr. George Enache. "Astăzi, fostul sediu al Securităţii [situat vizavi de Facultatea de Mecanică] este în custodia Universităţii „Dunărea de Jos”. Se intenţionează să se depună un proiect de restaurare şi o colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului”, a mai spus Enache.

Un Dej de 200 kilograme va străjui intrarea

Despre o expoziţie permanentă dedicată perioadei comuniste aflasem şi dintr-o discuţie anterioară cu directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Dragoş Căldăraru. Muzeul a intrat şi în posesia unei piese serioase de expoziţie: bustul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, conducătorul comunist al Republicii Populare Române, bust despre care se credea că a fost furat.

Fotograful Nicolaie Sburlan surprinsese, în zilele revoluţiei din decembrie ˝89, cum patru persoane cărau bustul cu un căruţ de butelie şi a presupus că fusese furat şi dat la topit. Muzeograful Adrian Zăinescu a aflat însă că Primăria îl păstrează într-o magazie şi a informat conducerea muzeului.

Cam aceasta este odiseea postdecembristă a bustului în greutate de 200 de kg, care, spunea directorul muzeului, ar putea fi plasat la intrarea în clădirea de pe Domnească, unde la etajul întâi ar putea funcţiona o expoziţie dedicată unei retrospective a comunismului. Vom putea vedea astfel expuse costume de pionier, haine mohorâte purtate în epoca frigului din case şi a cozilor nesfârşite la orice, de la lapte la gheare („tacâmuri”) de pasăre, aparate de radio şi televizoare vechi, bibelouri şi kitschuri specifice, fotografii vechi, sticle de lapte şi de ulei, conserve, cico, pe un fond de muzică "patriotică".

Dej, sifonarul, navele şi Combinatul

Sunt cunoscute legăturile speciale ale lui Dej cu Galaţiul, dictatorul comunist înfiinţând aici Combinatul Siderurgic, care i-a purtat o vreme numele, şi învăţământul superior de construcţii navale, prin detaşarea la Galaţi a profesorilor de la alte facultăţi din ţară, ordonând construcţia primelor blocuri destinate profesorilor şi specialiştilor. Dej a fost căsătorit cu o gălăţeancă, de care a divorţat ulterior, socrul său fiind un sifonar de pe strada Balaban, acum Caragiale. Liderul comunist a stat ascuns, în perioada ilegalităţii, într-una din casele omului de afaceri Ştefan H. Ştefan, primar al oraşului. În plus, clădirea din dreapta vechii gări feroviare, din părculeţul unde fusese plasat, până la revoluţie, panoul „fruntaşilor în întrecerea socialistă”, avea pe zidul intrării o placă de marmură care amintea despre prezenţa lui Dej la Galaţi.


CITEŞTE ŞI: CÂT COSTĂ să vizitezi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi

Citit 2621 ori Ultima modificare Joi, 12 Februarie 2015 00:17

18 comentarii

 • postat de 6-7 mii de morti
  Sâmbătă, 14 Februarie 2015 20:27
  176.223.23.***
  2000 ?dar de ce au fost arse rapoartele de dupa rascoala? no fi fost 10000 da nici 2000ci undeva la 6-7 mii , o pata groasa pe istoria Romaniei
  1
  0
  Raportează
 • postat de informatii pt cei ce nu gandesc
  Vineri, 13 Februarie 2015 21:47
  5.13.247.***
  O anume @Andreea bate campii, contrazicandu-l, crede ea, pe d-l Tatu. F.bine, doar ca Andreea draga, mai intai invata gramatica limbii romane, mai citeste cateva carticele, fie si de amor si apoi ia-te de piept cu d-l Tatu, caci deocamdata te-ai facut de ras.

  Ctitoriile comunismului trebuiau pastrate, dar de cine? Caci iti trebuie educatie sa mentii ceva ce s-a facut cam cu de-a sila. Comunismul a construit mult dar a distrus mentalitati, si asa nu prea grozave inainte de el. Capitalismul actual nu trebuie comparat cu comunismul de alta data, caci fiind edificat tot de constructorii socialismului, nu putea sa iasa mai bun. Degeaba in comunism s-au construit combinate uriase si blocuri daca s-au secatuit minti si suflete, care imediat dupa decembrie1989 s-au pus pe furat si distrus, ceilalti tacand complice.

  Rascoala din 1907 a avut cca 2000 de tarani ucisi, cifra de 10.000 fiind inaintata de un ziar al unui evreu resentimentar si deloc patriot. Nu regele Carol I a fost vinovat de reprimarea sangeroasa a rascoalei ci intreaga societate romaneasca ce n-a avut maturitatea sa rezolve problema taraneasca. Oricum razmerita trebuia stinsa grabnic, avand in vedere situatia dificila din jurul tarii, interesele dovedite prin implicare ale Austro-Ungariei, Rusiei, etc. Nu-i laudabil c-au fost atatia morti, ci o durere si o rusine pt toti romanii.
  1
  0
  Raportează
 • postat de @ALEXANDRU Vasile
  Vineri, 13 Februarie 2015 10:14
  109.166.208.***
  N-avem analfabeti????!
  Dimpotriva: avem cei mai multi analfabeti din Europa si unul dintre cele mai proaste sisteme de invatamant. Avem cel mai prost sistem de sanatate, de asistenta sociala, de pensii, de .....orice.

  Stam foarte prost la orice capitol, cu exceptia furtului. Ne furam inclusiv caciula, singuri.

  Fac ceva pe ctitoriile lu ceasca – analfabetul cizmar.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Muzeul comunismului? Nu-i nevoie, îi avem la Primărie prin mentalitate și gândire....și mai și fură-n draci, sparg de parcă-i bombardament!!!
  Joi, 12 Februarie 2015 20:51
  178.138.63.***
  Muzeul Comunismului? Nu-i nevoie de cheltuială, îl avem în Primăria Galați, cel puțin în gândire și comportament, dar mai accentuat față de Epoca de Aur a lui Ceaușescu și cu ceva nou ce ține de DNA-ul de azi...se fură-n draci, meseriaș, comuniștii mici copiii, cei de azi din Primărie se ocupă cu crima organizată, relații mafiote, ilicite, ca tot țăranul sau țiganul, să-l dea banul afară din casă și mai au un grad de handicap, nu mai merg pe jos, pe trotuar, merg cu mașini ultimul răget, că le place și confortul.
  1
  4
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal cu salarii mici , mici de tot,practic santem mai saraci ca taranii de la rascoala din 1907
  Joi, 12 Februarie 2015 18:58
  176.223.50.***
  Se pare ca doar ce sa construit pe vremea COMUNISMULUI mai tine acest oras in viata , culmea , care arata 98 la suta la fel ca atunci 25 de ani in urma , COMBINATUL SI SANTIERUL NAVAL sunt emblema acestui oras de pe vremea comunismului , era sa se adauge si yazachi dar acum ei sunt la Braila , orasul care i-a vrut cu adevarat ,au vrut crearea de locuri de munca , nu ca aici unde se vrea doar ce sa construit pe vremea comunismului , dar de accidentul mortal din combinat ati scris ceva? NU. De aceia nu am incredere in acest ziar
  3
  3
  Raportează
 • postat de revolutia din 89-lovitura de stat in toata regula
  Joi, 12 Februarie 2015 18:34
  176.223.50.***
  un muzeu al rascoalei de la 1907 cand se va deschide?cea mai mare si ultima rascoala taraneasca a fost in Romania in epoca CAPITALISMULUI , un muzeu al victimelor de la Galati din perioada rascoalei de la 1907 ,sugerez o locatie apropiata cladirii Vietii ,,Libere,, unde au fost impuscati galatenii rasculati
  3
  3
  Raportează
 • postat de Andreea
  Joi, 12 Februarie 2015 16:56
  5.2.209.***
  Domnule Tatu, am mai spus si cu alte ocazii vezi-ti de spriturile dumitale nu te mai lega de oameni care chiar au facut si fac ceva pentru aceasta comunitate. De unde stii dumitale ca este vorba despre bani? Sa realizezi o expozitie intr-o cladire care exista, nu implica cheltuieli materiale. Implica doar efort intelectual de care dumitale cam duci lipsa dovada faptul ca deabia astepti cate un articol despre muzeu sa poti carcoti ca o tata la colt de strada. Ai nevoie de un cioc mai tare pentru a putea musca persoane ca si cele citate mai sus. SUCCESURI!!!!
  7
  3
  Raportează
 • postat de ALEXANDRU Vasile
  Joi, 12 Februarie 2015 11:24
  213.233.101.***
  Spatiul supus discutiei pentru un astfel de obiectiv, daca chiar unii ii simt lipsa, ar trebui localizat in cladirea de langa gara; nu cred ca ducem lipsa unui astfel de muzeu, mai facem loc doar pentru ''cateva posturi calde'' pentru personalitatile timpului pe care il glorificam astazi imprastiind cu noroi pentru tot ce a fost bun inainte de '89. Va reamintesc doar faptul ca nu mai aveam analfabeti !
  Spatiul de langa catedrala, ce apartine in prezent universitatii, trebuie sa fie utilizat pentru CASA UNIVERSITARILOR
  DIN GALATI. Suntem printre putinele centre universitare fara o astfel de institutie !
  1
  6
  Raportează
 • postat de ...nelegiuitii....
  Joi, 12 Februarie 2015 10:40
  89.136.186.***
  ...Inspirata observatia lui Sorin; urbea noastra arata ca orice localitate construita in spatiul bolsevismului de partid si de stat.Nu va arata altfel , nicicand.Saracia endemica ,nu ingaduie multor familii de prin ,,Aviatiei,, nici macar plata APEI reci.Prin vara li se distribuia apa cu ....cisterna--!!!!??? -imagine terifianta proprie campurilor de refugiati de prin Africa.Muzeul, (oricum nu va avea sanse sa fie deschis prea curand ) ar trebui sa aiba peretii drapati cu imaginile activistilor (cadrele de baza ale Partidului si Clasei muncitoare).Acestia au scapat nepedepsiti.Ar fi asa, consolator,sa-i vezi afisati pe ziduri pe ,,omul de cultura-ZANFIR ILIE- Dir.Bibliotecii ,,V:A: Urechia,, activist al Comitetului Judetean de Partid Galati,al PCR., pe Marian Filimon,Prim Secretar al Com.Mun..al UTC,Galati,astazi Presedintele Patronatului IMM Galati,Pe Ionel Petrea,Seful Insp.Teritorial de Munca Galati,membru marcant al Com.Mun.Galati ,al PCR(cel putin era onest si este competent)...mai este unul ,mic ce-i drept,ascuns ca ,,jurist,, prin birourile Administratiei Pietelor Galati,fost Prim Secretar al Com.Jud.al UTC Galati...(dupa Dec.1989,marcant prin Partidul Socialist al Muncii--Verdet--apoi prin PRM-Vadim--PNL-Dobre. Apropos de Dobre nu-i strain nici el de bolsevism; tatal sau a fost bine instalat in demnitati ,,de partid,, fiind printre altele Directorul Gospodariei de Partid a Com.Jud.Galati a PCR...).Societatea noastra se ,,descompune,, usor,cu convulsii ascunse din jena,ca o boala rusinoasa. Cine o va salva????....P.S:...Interesanta si de bun simt sugestia istricului Tatu.T.de a instala pe zidul ,,Coloniei penitenciare,, o paca, (nu placuta) care sa aminteasca de jertfa inutila si de martiriul nemeritat al celor care au patimit , carceral,pentru cauze politice. Si care ,uitati, s-au opus Bolsevismului.Cel pe care il invoca autorul articolului.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Vlad
  Joi, 12 Februarie 2015 09:58
  109.166.208.***
  Ideea e asa: nu confundati capitalismul cu s e c u rismul politico-mafiot, instalat in tara dupa lovitura de stat din ‘89.

  Comunismul poate fi admirat in toata splendoarea in unele tari-muzeu cum e Coreea de Nord. Cine doreste, cumpara bilet de la agentia de voiaj si se poate umple de admiratie pentru inaltele idealuri comuniste, nealterate de trecerea timpului. Nu era nevoie de muzee pentru asta.

  Cat despre ctitoriile galatene, faurite de marele cirmaci (sau carpaci), pentru oamenii muncii adusi la orase de la sate, nu putem spune decat atat: s-au furat! Gata! Nu mai sunt! Marele “merit” al comunismului a fost acela ca i-a invatat pe “oamenii muncii” sa fure, ca sa supravietuiasca.

  Comunismul, ca doctrina, a inceput cu un furt: a expropriat casele, terenurile, padurile, fabricile capitalistilor exploatatori si le-a transformat in ctitorii multilateral-dezvoltate date in proprietatea clasei muncitoare prin reprezentantii ei, care, dupa ’89, le-au furat.

  Fostii proprietari au fost ucisi, alungati, batuti si au disparut si ei. Urmasii lor nu sunt decat fostii securisti care acum revendica averea trecutului.
  4
  6
  Raportează
 • postat de mormoloc
  Joi, 12 Februarie 2015 08:47
  5.13.220.***
  Domnu' ziarist, cum sa "dai la topit" un bust de ciment??
  2
  7
  Raportează
 • postat de pentru Eu
  Joi, 12 Februarie 2015 08:20
  81.12.149.***
  Lauda adusa comunismului ar trebui sanctionata legal cum este negarea Holocaustului. Comunistii au omorat mult mai multi oameni decat au facut-o vreodata la un loc Antonescu sau legionarii.
  11
  9
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 12 Februarie 2015 07:55
  5.13.228.***
  Singurii care au facut ceva in tara asta au fost comunistii. Golanii astia care distrug sistematic tara de 25 de ani ne-au facut praf. Comunistii au "predat" in '90 un oras Galati in primele 3-4 orase industrializate din Romania cu crestere demografica, cu sport (zeci de cluburi sportive, cu aproape toate disciplinele), cu invatamant de f mare calitate(azi SRL-uri care fac din boi, contra cost, docenti), cu arta (singurul muzeu de arta contemporana, intre timp desfiintat de popi si cedat popilor). Comunistii au dat case oamenilor(asa cum au fost ele) iar capitalistii ii lasa pe amarati fara casa pt un televizor sau un frigider. Ce sa mai spunem ca in Galati s-au desfiintat (volatizat) peste 100 000 de locuri de munca. In 25 de ani s-a saturat lumea de capitalism. Sa amintim si de cei peste 3 milioane de romani "deportati" dupa '90 la munca fortata in toate colturile lumii care au devenit bataia de joc a planetei. Zeci de mii dintre ei morti in conditii cel putin suspecte. Sute de mii de copii ramasi singuri acasa. sa auzim de bine!
  7
  9
  Raportează
 • postat de R. Preda Buzescu
  Joi, 12 Februarie 2015 06:49
  84.117.42.***
  @Crin Antenescu: Intr-adevar, un muxeul al capitalismului ar avea multe si interesante subiecte, pe langa cele enumerate, de ex diktatura regala, diiktatura legionara, diktatura antonesciana, victimele revelor de la Lupeni 1929, distrugerea economica si demografica a tarii dupa 1990. De ex, Galatiul avea 330 000 locuitori in 1990 si doar 250 000locuitori azi. S-au inchis toate fabricile de pe Traian, Cosbuc, Domneasca, Morilor etc. Tara avea o datorie ext de zero dolari in 1990 si azi are o datorie de peste 100 000 0000 000 euro. Deci multe subiecte frumoase si interesante
  2
  12
  Raportează
 • postat de Tatu T
  Joi, 12 Februarie 2015 06:17
  89.137.136.***
  Caldararu si nepotul de caldarar au descoperit istoria recenta si mijloacele de a incerca sa sifoneze bani publici. Va fi sigur o afacere de familie, de mare succes si impact public teribil. Dar o analiza serioasa asupra perioadei in discutie si impactul hotararilor politice asupra vietii de zi cu zi a galatenilor de atunci, a celor ce mai traiesc inca astazi, impotenta ideologica nu le-o permite.A existat un muzeu al miscarii muncitoresti, deh epoca, dar a fost desfiintat cu manie democratica, daca ma intelegeti. Aceeasi soarta o va avea si proiectatul muzeu, va intreb, dupa asezarea tarii sper pe alte sisteme de valori. Toate epocile trebuiesc prezentate cu rele si bune, cu bune si rele! Sugerez autoritatilor si dregatorilor in lipsa fondurilor bugetare ce ne asteapta, cel putin instalarea unei placi comemorative pe zidul penitenciarului in memoria celor inchisi acolo pe motive politice in perioada 1945-1962.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Crin Antenescu
  Joi, 12 Februarie 2015 05:55
  84.117.42.***
  E bun acest muzeu si ar fi bun si un muzeu al cakapitalismului romanesc: cu cele 10000 de victime ale rascoalei din 1907, cu cei impuscati in grevele de la atelierele Grivita CFR in 1932, cu imagini de la marile crize economice (1928-1932, 2009-2014), mineriade, razboaiele mondiale capitaliste si distrugerile provocate de ele etc.
  4
  15
  Raportează
 • postat de Sorin
  Joi, 12 Februarie 2015 03:59
  46.108.153.***
  Nu trebuie sa facem nici un efort pentru un astfel de muzeu. E suficient doar sa ieși pe usa. Deja Galtiul întreg arată ca un muzeu al comunismului.....mi se pare buna gluma asta cu...construirea unui muzeu! Oameni buni! Nu e nevoie. Deja trăim de mult in el.
  6
  16
  Raportează
 • postat de Goe
  Joi, 12 Februarie 2015 02:36
  5.13.137.***
  Pentru ce un muzeu,cand tot orasul Galati este ancorat in trecutul comunist ?
  5
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.