"Sunetul muzicii" se va monta la Galaţi! Spectacol de excepţie, pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard"

"Sunetul muzicii" se va monta la Galaţi! Spectacol de excepţie, pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Filmul "Sunetul muzicii", vizionat, nu o dată, de milioane de români din generaţii diferite, a câştigat nu degeaba cinci premii Oscar, se află în topul peliculelor cu încasările cele mai mari la debut şi face parte din „Top 5” al musicalurilor care au adus cele mai mari încasări din toate timpurile industriei de la Hollywood: este o capodoperă şi vrăjeşte inima.

Musicalul celebrului compozitor Richard Rogers, care a inspirat iubita peliculă, are la bază povestea, în cea mai mare parte reală, scrisă de „personajul” principal real, interpretat în filmul de neuitat de inegalabila Julie Andrews.

Şi iată că Teatrul Muzical „Nae Leonard” ne pregăteşte acum o surpriză cu totul specială: va monta pe scenă gălăţeană tocmai această poveste de succes, tandră, emoţionantă, înălţătoare, ghiduşă, tensionată şi foarte muzicală! Un basm muzical al Libertăţii şi al Dragostei. Pentru toate vârstele, pentru toate inimile, în toate timpurile.

O ambiţie managerială

"Mi-am propus să punem în scenă „Sunetul muzicii” încă de la preluarea mandatului - chiar l-am prins în proiectul de management pentru anul acesta”, ne-a mărturisit managerul teatrului, Teodor Niţă.

Ceea ce părea mai dificil viza obţinerea drepturilor de autor pentru un musical atât de celebru, unul dintre cele mai importante din toate timpurile, însă, din fericire, preţul cerut este unul bun. „Aflasem că, din păcate pentru noi, este un spectacol care cere drepturi de autor şi am crezut că va fi vorba despre nişte sume considerabile, ca în cazurile „Fantoma de la operă” sau „Chicago”. Chiar şi aşa, uite că „Fantoma de la Operă” a fost adus la Bucureşti, care îşi poate permite o asemenea investiţie…” Dar nu suntem nici noi lumea a III-a, spune directorul Niţă: „După celebritate, sigur este mai preţios „Sunetul muzicii” şi am făcut demersurile. Aşteptăm acum doar să semnăm contractul. Drepturile de autor nu se ridică la sume fantastice, este chiar un preţ de maxim bun-simţ. Nici nu m-am aşteptat să fie doar atât, încât să ne fie accesibil şi nouă.” Drepturile nu trec peste 5.000 de euro pentru acceptul de a putea juca musicalul la Galaţi pentru doi sau chiar trei ani: după calendarul firesc al instituţiei, cu alternarea altor spectacole, aceasta însemnând circa 20 de spectacole pentru gălăţeni.

Un tânăr regizor ieşean

Despre montare, am mai aflat că regizor va fi Octavian Jighirgiu, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, şeful Catedrei de Arta Actorului din cadrul Departamentului de Teatru al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi,  membru al Centrului de Cercetare Arta teatrului,  impresar artistic atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor. Actor cu premii în ţară şi turnee în străinătate, cu colaborări regizorale la Televiziunea naţională din Capitală sau la televiziuni din Iaşi, Octavian Jighirgiu a jucat şi în filme.

Dintre piesele regizate ne-au atras atenţia, firesc, cele muzicale, precum „Povestea soldatului” de Charles-Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, realizat la Filarmonica „Moldova” din Iaşi, în colaborare cu Trio Mozaic Bucureşti sau „Confesiuni în paşi de dans” - la Ateneul Tătăraşi şi Club Black Out, din Iaşi.

Casting ca la la Hollywood, dar pentru copii!

Două sunt provocările cele mai mari: găsirea copiilor de talent, care să cânte şi să joace teatru, şi regizorul care să poată lucra excelent cu copii. Galaţiul are, slavă Domnului, foarte-foarte mulţi copii talentaţi, sunt aşteptaţi deci să dea „examen” pentru distribuţie şi cei care au confirmat pe scenă, dar şi cei care încă nu au făcut-o, căci un pici „lipicios” poate să atragă mai mult decât o voce extraordinară. Copiii trebuie doar „dirijaţi”.

„Din fericire pentru Galaţi, are cine lucra cu copiii. Mulţi copii din Corul „Allegria” ştiau deja părţi din muzica spectacolului”, spune directorul Niţă. „Dar nu vreau să luăm copii numai de la „Allegria” şi „Voces”. Copilul poate cânta frumos, dar ar putea să nu poată juca rolul dramatic. Şi atunci vrem să facem o preselecţie, ca să ne iasă un spectacol foarte bun. Şi mă aştept să avem multe oferte: îmi amintesc că acum 12-13 ani, când am făcut preselecţia pentru constituirea Corului „Allegria”, au fost vreo 80 de copii - era o mare de oameni acolo! Mă aştept şi mi-aş dori să vină mulţi copii, să avem de unde alege. Mai ales că vom avea dublă distribuţie.” Pentru că vor fi două distribuţii alternative, vor fi selectaţi 14 copii şi nu şapte, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani. Şi vor fi două… premiere!

Duminică, examenul celor talentaţi

Astfel, teatrul anunţă pentru duminică, 15 februarie, de la ora 10,00, în sala Teatrului Muzical, o preselecţie, unde sunt aşteptaţi copii talentaţi, cu ureche muzicală, cu calităţi vocale şi de actorie, cu sau fără experienţă de scenă, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Pentru cele şapte mici personaje sunt vizate 14 locuri, pentru o dublă distribuţie a spectacolului. Copiii vor interpreta pe scenă un cântecel şi o poezie şi vor convinge prin glas, prin joc sau prin amândouă, dar, în primul rând, prin şarm. Cam ca la castingurile pentru filmele de la Hollywood!

Juriul de preselecţie va fi condus de regizorul ieşean  Octavian Jighirgiu, dirijorul Teatrului „Nae Leonard”, Mircea Holiartoc, şi dirijoarea Corului „Allegria”, Silvia Niţă.

Citit 3685 ori Ultima modificare Joi, 12 Februarie 2015 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.