Hatmanul Mazepa, simbol al identităţii ucrainene. Evocare la Casa Cuza, de ziua Ucrainei

Hatmanul Mazepa, simbol al identităţii ucrainene. Evocare la Casa Cuza, de ziua Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Împlinirea a 24 de ani de independenţă a Ucrainei a fost marcată şi la Galaţi


Muzeul de Istorie „Paul Păltânea” din Galaţi, în colaborare cu filiala gălăţeană a Uniunii Ucrainene din România, a vernisat, luni, 24 august, la Casa Cuza Vodă, expoziţia intitulată „24 august - Ziua Ucrainei, Identitate Naţională şi recunoaştere culturală”. Expoziţia conţine elemente imagistice, dar şi de cultură şi civilizaţie care ilustrează prezenţa ucrainenilor în spaţiul gălăţean. Ucraina şi-a câştigat independenţa de stat pe 24 august 1991.

Filonul central al discursului inaugural al directorului Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, a fost reprezentat de pronunţata amprentă lăsată de hatmanul Mazepa în istoria comunităţii gălăţene. În condiţiile în care avem două cartiere centrale care poartă numele hatmanului „în fiecare zi, cel puţin de două sau trei ori, îl pomenim pe Mazepa. Poate că nici ucrainenii nu-l pomenesc zilnic, aşa cum o fac gălăţenii. Acest personaj, devenit şi legendă, a trăit momente esenţiale din istoria Ucrainei”, a precizat Cristian Căldăraru.

Eroul european... anatemizat

Ivan Mazepa (1639-1709), hatman al cazacilor zaporojeni, este cel care, în încercarea de a crea un stat ucrainean independent faţă de Polonia şi Rusia, îl va trăda pe Petru cel Mare, în bătălia de la Poltava, şi va trece cu cazacii de partea regelui Suediei, Carol al XII-lea. Din nefericire pentru Mazepa, Petru I câştigă luptă şi pune capăt ambiţiilor de independenţă ale ucrainenilor. Pentru manevra sa, Biserica Ortodoxă Rusă l-a anatemizat pe hatman, deşi acesta dusese o activitate susţinută de promovare a valorilor ortodoxe. În 1708, ar fi scos chiar, la tipografia lui Brâncoveanu, o Evanghelie în arabă…

Osemintele lui Ivan Mazepa au ajuns inclusiv la Galaţi, la biserica Sfântul Gheorghe, de pe malul Dunării. Înmormântat prima dată la Tighina (Bender, după numele turcesc) de pe teritoriul Republicii Moldova, trupului hatmanului avea să fie purtat spre Ierusalim, unde îşi exprimase, din timpul vieţii, dorinţa de a fi înhumat. Din pricina războaielor, drumul osemintelor e curmat şi de aceea hatmanul nu va fi înmormântat la Ierusalim, ci în biserica gălăţeană construită în 1664 şi închinată oraşului sfânt. Biserica Sfântul Gheorghe a fost trasă cu remorcherele în Dunăre, pe vreme comuniştilor. Parte dintre sursele istorice susţin că osemintele hatmanului fuseseră aruncate de tătari în Dunăre, după înfrângerea lui Cantemir de la Stănileşti, din 1711. Alte surse susţin că osemintele ar fi rămas înhumate la biserica pe care o vor distruge comunişti…

Prezent la acţiune, Vichentie Nicolaiciuc, preşedintele filialei gălăţene a Uniunii Ucrainenilor, a ţinut un scut discurs în care l-a prezentat pe hatmanul Mazepa nu ca pe un trădător, aşa cum îl consemnează parte dintre istorici, ci ca pe un om de stat atât de important încât fusese elogiat de Voltaire, Hugo şi Liszt.

Din 2009, în Parcul Libertăţii, de pe Calea Basarabiei, hatmanului Mazepa i s-a dedicat un bust.

Citit 2183 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2015 19:38

5 comentarii

 • postat de Terente
  Luni, 31 August 2015 10:29
  86.34.180.***
  Denumirea cartierului "Mazepa", este cea mai buna dovada a inteligentei galatenilor. Acest nume dat cartierului nu a fost inpamantenit de comunism, el existand deja pt. zona cuprinsa intre strazile Rosiori, Valea Sacalelor si Brailei. Ca a fost sau nu acest personaj istoric demn de dispret sau de lauda, nu putem noi aprecia. Nici ca a fost ucrainean bun sau unul rau. Cert este ca nu a deranjat pe nimeni, daca a autoritatile vremurilor au impus acest nume in toponomia locala.
  Ce este cu adevarat deranjant este sargul cu care haholimea de pretutindeni, ne trateaza pe noi romanii, folosindu-se cu viclenie de orice detaliu cat de mic pt a-si mai inteleni ceva de-a lor pe meleagurile noastre.
  asta ar trb sa faca istoricii nostri: sa explice majoritatii care este corecta stare a lucrurilor, cu argumente si nu cu intrigi si nici cu temenele facute in fata starinilor pr " un mic s-o bere"!
  0
  1
  Raportează
 • postat de altcetatean
  Joi, 27 August 2015 12:12
  86.124.83.***
  Pentru "cetatean" ... care m-as mira sa fie roman. Ucrainienii de ce nu accepta busturile personalitatilor romanesti in regiunea Odesa ?
  1
  2
  Raportează
 • postat de DanT
  Joi, 27 August 2015 12:10
  86.124.83.***
  In schimb rusofonii din administratia si serviciile secrete judetele din Sudul Basarabiei se poarta in continuare mizerabil cu cetatenii de origine romana. Tot intoarcem obrazul in speranta ca vor deveni rationali ...
  1
  2
  Raportează
 • postat de grecu
  Marți, 25 August 2015 16:51
  5.13.233.***
  In istoria acestei tari avem destui ispravnici care am putea sa le onoram numele si care ar merita cu prisosinta purtate pe buzele romanilor de rand din generatie in generatie,si cu care am putea sa ne mandrim:,fosti oameni de stat,oameni de cultura ,de stiinta ,s.a. ,si atunci nu ar trebui sa folosim parese nume controversate istoric care nu fac parte din neamul nostru si care au fost impuse de sistemul comunist al vremurilor inaintate, sistem de care inca nu vrem sa ne debarasam nici dupa 25 de ani de democratie.Sunt mai dezonorante numele predecesorilor nostri si de aceea nu pot strazile,cartierele si chiar institutiile purta numele lor?
  3
  5
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 25 August 2015 06:47
  92.80.129.***
  De ce nu si in cartierul Mazepa, care ii parta numele? Poate vreun sculptor galatean se incumeta sa faca acest gest,
  3
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.