Un calendar istoric, la Biblioteca ”V.A. Urechia”. Vederile artiştilor-fotografi Makşay

Un calendar istoric, la Biblioteca ”V.A. Urechia”. Vederile artiştilor-fotografi Makşay
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un calendar dedicat Galaţiului de execepţie din vremurile fotografilor-artişti, furnizori ai Casei Regale, Macşay, tatăl şi fiul, a fost editat de Biblioteca judeţeană „V A Urechia”.

Cu cei 125 ani existenţă împliniţi, Biblioteca îşi onorează în continuare frumosul trecut şi prezent cu publicaţii de carte şi revistă în care este prezentă şi istoria acestor locuri. Editura instituţiei gălăţene de cultură cu filiale în oraş, dar şi în Republica Moldova şi Ucraina, oferă acum oaspeţilor săi de seamă, oamenilor de cultură care îi trec pragul cu ocazia unor acţiuni culturale, şi acest dar:  Calendar Axis libri „Gheorghe şi Jean Makşay - o familie de fotografi gălăţeni în colecţiile bibliotecii”.

Putem deci admira astfel lucrări ale lui Gheorghe Makşay, tipărite sub formă de cărţi poştale, unele colorate manual, precum imaginea dispărutei Pieţe Regale, fosta Piaţă Negri, la 1910. Admirăm fotografii ale lui Makşay Senior: statuia lui I. C. Brătianu, pe un soclu mult mai înalt decât acum, în faţa Şcolii Cuza Vodă din port, în zona Liceului de Marină de azi, la 1927, Curtea de Apel (fosta Casă Lambrinidi), la 1902, centrul la 1903 - cu fostul Hotel „Bristol” din faţa Parcului Central - acum Parc Eminescu, sau Intersecţia străzilor Mavramol, „Tecuciu” şi Brătianu (str. Traian de astăzi), în acelaşi an, Domnească spre Grădina Publică - 1902, Statuia lui I. C. Brătianu, la 1927, arătând cu mâna spre Dobrogea şi Basarabia, plasată pe un soclu mai înalt decât cel de azi, cam în zona Liceului de Marină - pe atunci Şcoala Cuza Vodă din Port.

Fiul artistului, Jean, cel care a filmat la 1919 şi intervenţia armatei române împotriva bolşevicilor la Budapesta, apare aici cu o imagine a aceleiaşi Pieţe Regale, cu Hotel „Splendid”, Banca de scont şi Cafee International, la 1903. Dar şi cu  Hotelul „Metropol” de pe Domnească, la 1904. Vedem… vederi cu o imagine din Port - căruţe trase de cai, aşteptând descărcarea mărfurilor, anii ´20.

Sau strada Traian la 1906, largă, pietruită (ou este… le pavage d´antan?!), deja cu linie de tramvai, dar şi cu un car cu boi în prim plan, fotograful evocând astfel pe Grigorescu. Apare şi clădirea bibliotecii, însă de pe vremea când găzduia prima instituţie europeană din România: „Hotel s´administration de la Commission Europeene du Danube” - în anii 20. Sau o vedere de pe Strada Port la 1900, cu căsuţe joase şi balcoane şic din fier forjat, cu prăvălii la parterul caselor (foto). O vedere generală, la 1903, a oraşului, dinspre Gara CFR, superbă, de atunci. Vederi ca dintr-o altă ţară, depărtată… în timp!

Citit 1517 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.