Întrunire la Filiala Galaţi-Brăila a U.S.R. - Dan Plăeşu şi-a lansat un nou volum de teatru
Foto: În foto, scriitorii Ion Manea şi Dan Plăeşu

Întrunire la Filiala Galaţi-Brăila a U.S.R. - Dan Plăeşu şi-a lansat un nou volum de teatru
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cea mai recentă întrunire a peste jumătate dintre condeierii Filialei Uniunii Scriitorilor din România (gălăţeni şi brăileni, dar şi din alte oraşe româneşti; de pildă, poetul Rodion Drăgoi a venit de la Bucureşti), a avut loc, într-o atmosferă prietenoasă, la sediul de pe strada Labirint nr.1. La Filiala Sud-Est a USR, în ciuda valurilor/vânturilor care învrăjbesc lumea scriitoricească din capitală, s-au discutat principii şi lumea a fost cumpătată. Abia întors de la Bucureşti, preşedintele filialei, scriitorul Corneliu Antoniu, ne-a informat despre cele mai recente discuţii şi frământări la vârf din Uniune şi a păstrat neutralitatea. Membrii filialei au comentat şi ei, observând exagerările de o parte sau alta a unor grupuri de scriitori din Capitală, fiecare având câte un pic de dreptate, însă unii etalându-şi nervii în public, pe ton nepotrivit… Preşedintele filialei a vorbit şi despre „un partizanat rău înţeles” între nume cunoscute din USR, organizaţie cu  2.800 de membri în toată ţara.

Lansare de carte doar între scriitori

O adevărată sărbătoare în filială a constituit-o însă lansarea volumului de dramaturgie „Ce mai fac sisifii”, a scriitorului gălăţean Dan Plăeşu, care a avut parte de o minuţioasă prezentare din partea savurosului scriitor Ion Manea.

De asemenea, dramaturg cunoscut, scriitoarea şi jurnalista Katia Nanu a vorbit despre speranţele şi eforturile condeierilor care scriu teatru şi la Galaţi, observând cu bucurie că în ultimii ani s-au îngroşat rândurile acestora. Şi că prezenţa Facultăţii de Arte oferă ocazia lucrului dramaturgului şi cu tineri, dar entuziaşti actori aproape formaţi de lect. univ. dr. Carmen Andrei, cunoscută traducătoare de franceză. Dan Plăeşu a remarcat şi stăruinţa managerilor Teatrului Dramatic pentru punerea în scenă, mai mult ca niciodată, a câtorva dramaturgi gălăţeni, ceea ce nu ne-a împiedicat să sperăm că şi acest cunoscut autor de piese (în primul rând) comice sau alegorice, cu miez fabulistic, ar urma să fie montat cât de curând.

La al doilea volum de teatru publicat în numai câţiva ani, după „Muntele personal” (Ed. Pax Aura Mundi Galaţi, 2005), care conţinea trei comedii, urmează cel lansat acum  „Ce mai fac sisifii” (Editura Sinteze Galaţi, 2016), cu cinci comedii inedite! Cel căruia i s-a montat în anii ´80 o comedie curajoasă cu peste 150 de reprezentaţii, a avut scenarii radiofonice jucate de nume mari, a trăit şi experienţa de tânăr director al Teatrului Dramatic gălăţean, a fost recenzat acum amănunţit de Ion Manea, care a remarcat umorul, trimiterile contemporane, filosofia textelor, neaşteptatul (de pildă, trimiterile SF din două piese, sau cea care parodiază  filmele de groază). Autorul a citit un fragment.

Sunt aşteptaţi alţi noi membri în filială

Am mai aflat şi că anul trecut au intrat încă cinci noi membri în filială, iar în curând vor fi analizate la Bucureşti şi dosarele altor zece posibili viitori membri: gălăţeni, brăileni, dar şi nume din Focşani, Târgovişte şi chiar din capitală. O jumătate de sută de membri alcătuiesc astăzi filiala Galaţi – Brăila, care a atras însă şi membri din alte oraşe din ţară. Biblioteca filialei adună în prezent 2.000 de titluri. Preşedintele Antoniu s-a plâns şi de faptul că bani publici ajung de la Cultură la Sport şi că nu mai sunt finanţate toate revistele culturale, observând cu umor negru, plastic: „O cloşcă are 30 de ouă şi le cloceşte egal pe toate; dacă nu, schimbi cloşca!” A fost lansat totodată şi cel mai recent număr al revistei culturale  „Antares”, aflată sub egida USR.

Citit 1585 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.