PREMII cu repetiţie la Liceul de Artă gălăţean. Trei distincţii la OLIMPIADA Naţională de Arta actorului
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

PREMII cu repetiţie la Liceul de Artă gălăţean. Trei distincţii la OLIMPIADA Naţională de Arta actorului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cu nu mai puţin de trei premianţi şi cu patru premii s-a întors acum acasă „trupa” secţiei de Arta actorului a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” de la Olimpiada Naţională de Arta actorului Bucureşti. A urmat un spectacol cu piesa prezentată în concurs - „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, în regia profesoarei Daniela Enache Nistor. Celălalt dascăl de la secţia teatrală, prof. Victor Mihăilescu, s-a ocupat de pregătirea unuia dintre elevii nostri la concurs, care au concurat la proba individuală: Alexandru Chiculiţă. Remarcat, aducând şi un premiu de interpretare, spectacolul, aplaudat săptămâna trecută de colegi şi invitaţi în Sala Amfiteatru a Liceului de Artă, a avut parte la Bucureşti, la olimpiada din aprilie, chiar de o scenă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). „A fost un prilej pentru elevii noştri de a descoperi UNATC-ul şi sigur că mulţi dintre ei îşi doresc ca pe viitor să ajungă acolo” - mi-a mărturisit profesoara Enache, cu care am avut ocazia să vorbesc, ca şi cu premianţii – elevii Alexandru Horghidan, Alexandru Chiculiţă şi Elena Bădărău. „Anul acesta a fost un an bun. S-au luat premii individuale şi pentru un spectacol care îmi doresc să se joace cât mai mult şi să îl păstrăm”.

Elevii se împacă cu Shakespeare, Gogol, Sorescu

Iată şi rezultatele la prestaţiile actoriceşti individuale: Premiul I a revenit lui Horghidan Alexandru, din clasa a XI-a. Iar menţiunile au fost câştigate, în faţa unui juriu pretenţios, de Alexandru Chiculiţă şi Elena Bădărău. Horghidan a primit şi Premiul special pentru cel mai bun actor la secţiunea spectacol.

Repertoriul individual a trebuit să cuprindă şase poezii, din care juriul alege trei, şi din două monoloage - unul tragic şi unul comic - din care juriul alege unul.

Gălăţenii au trimis la Bucureşti 13 membri (cu noroc!) de la clasa de Teatru a XI-a (care are 18 elevi) şi a XII-a (24 de elevi). „Spre deosebire de alţi ani, am lucrat spectacolul în dublă distribuţie, pentru a preîntâmpina orice situaţie neprevăzută”, a precizat profesoara. Horghidan a ales (ca şi juriul) monologul lui Shylock, din piesa „Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare - rolul titular, foarte greu (de pildă, în filmul „The Merchant of Venice”, regizat de Michael Redford, rolul a fost interpretat de Al Pacino!). El pregătise şi un monolog comic, Osip servitorul din „Revizorul” lui Gogol. În „Steaua fără nume”, l-a jucat pe şarmantul şi arogantul Grig. Alexandru Chiculiţă a interpretat un monolog tragic - rolul Iona, din piesa omonimă a lui Marin Sorescu. Pregătise şi un monolog comic: don Juan, din piesa cu acelaşi titlu, de Moliere. În „Steaua fără nume” l-a interpretat pe blândul şi visătorul profesor de muzică, Udrea. Elena Bădărău a interpretat dificilul monolog al Norei, din „O casă de păpuşi”, de Ibsen şi a pregătit unul vesel – vesel - Agafia Tihonovna, din „Căsătoria” de Gogol. În „Steaua fără nume” a sărit peste vârstă, interpretând-o pe domnişoara Cucu, profesoara-sperietoare de eleve.

Vise de scenă

Absolvenţii liceului gălăţean nu ocolesc, bineînţeles, tocmai Facultatea de Teatru a Universităţii „Dunărea de Jos”, unde aflăm că „şi acum termină o promoţie în care se regăseşte şi Adrian Matei, un elev cu care am avut o victorie la Olimpiada Naţională din 2013, într-o adaptare după „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec şi, desigur, este o mare bucurie pentru mine, ca profesor, să-i regăsesc pe absolvenţii noştri în facultăţile de profil din Galaţi şi din ţară! Şi acum unii sunt studenţi la UNATC, joacă pe scena UNATC-ului, sau care sunt studenţi la Sibiu, e o mare bucurie pentru mine, ca pedagog, că am reuşit să-i fac să iubească această artă”. Trei elevi din clasa a XII-a îşi doresc să dea la regie de film. Unul este Andrei Călina, cel care l-a interpretat pe şeful de gară în „Steaua fără nume”. Este încă o veste bună pentru Galaţi, care a produs deja lung metrajul „Cafe journal” şi un altul urmează. La liceu, s-au produs deocamdată clipuri. Bogdan Volanschi, care a surprins în filmuleţele sale activităţi diverse de la liceu, s-a folosit de un trailer acum, când s-a înscris la examen la câteva facultăţi din Marea Britanie şi din Olanda. Volanschi, care are şi o rudă actor la Bucureşti, urmează să se hotărască ce va alege. Şi unul dintre premianţii de acum Olimpiadei are o rudă pe scenă: Alexandru este văr cu regizorul şi actorul Radu Horghidan, de la Teatrul Muzical „N. Leonard”, membru al trupei independente Social Act Theatre.

Şi puţintică "istorie"

Rezultatele olimpiadelor contribuie şi ele la CV, iar la examenul la facultăţile de teatru, premianţii olimpiadelor „sar” peste proba de preselecţie, direct în concurs.  Se repetă mult pentru performanţă, dar iată că la „Cuclin” şi victoria are… repetiţie! Astfel, în 2009, Zaharia Raluca lua Premiul II, individual, la Olimpiadă, în 2011, Cosmin Cornici cucerea  tot locul II, Adriana Ragea, Premiul special al juriului, iar în 2013, Premiul II pentru prestaţia din piesa „Buzunarul cu pâine”, de Vişniec, şi o menţiune la proba individuală. „Nici nu am luat acum în calcul concursurile naţionale la care participăm: Concursul naţional de comedie „Ştefan Mihălescu Brăila" de la Brăila, Concursul Naţional „Margareta Sterian” de la Buzău sau Festivalul naţional de teatru de la Târgu Jiu, unde ne-am creat un obicei în a fi prezenţi. Este o ocazie pentru elevii noştri de a vedea unde se plasează în ierarhie şi, desigur, să mai înveţe câte ceva", mai aflăm de la dascălii premianţilor.

Citit 6794 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2016 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.