"Presa minorităţilor etnice din România"/ Conferinţă internaţională la sinagoga din Galaţi
Foto: Foto: Ugal.ro

"Presa minorităţilor etnice din România"/ Conferinţă internaţională la sinagoga din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Subiectul „Presa minorităţilor etnice din România” a reunit în sinagoga de la Galaţi profesori universitari din România, Republica Moldova, Serbia şi Franţa, studenţi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, precum şi reprezentanţi ai minorităţilor etnice din Galaţi. Întâlnirea a avut loc în cadrul Conferinţei Internaţionale „Cultura şi Presa în Spaţiul European”, organizată de Facultatea de Litere, prin Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism. 

„Cea de-a opta ediţie a Conferinţei Internaţionale „Cultura şi Presa în Spaţiul European” dezbate un subiect foarte important. Din 1918, în constituţia României este stipulat faptul că statul român este un stat naţional, unitar şi indivizibil. Astfel, alături de români s-au aşezat foarte multe naţii şi, de-a lungul timpului, toţi aceşti oameni s-au numit români”, a precizat, în timpul conferinţei, prof. univ. dr. Cătălin Negoiţă. Totodată, a fost readusă în discuţie imaginea Galaţiului cosmopolit, în care au existat foarte multe etnii, printre care, în perioadă interbelică, 17.000 de evrei.

Vocea românilor din Serbia a fost reprezentată de academicianul Costa Roşu, de la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, care a prezentat un studiu referitor la „Presa scrisă la românii din Serbia”. Mai mult, dr. Nicolas Trifon, de la Universitatea din Paris III, a prezentat tema „Presa aromânească din diaspora în anii 1980 şi dezbaterile pe tema identităţii aromânilor în România după Revoluţie".

Pe lângă cadrele didactice de la Universitatea „Dunărea de Jos”, la deschiderea conferinţei au fost prezenţi şi Sorin Blumer, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Galaţi, prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Universitatea Bucureşti, conf. univ. dr. Silvia Grossu, de la Universitatea de Stat din Moldova, precum şi Tudor Doru Ursu, director la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.

Potrivit programului conferinţei,  membrii comitetului ştiinţific şi organizatoric vor efectua astăzi, 28 mai, o excursie de documentare peste Prut, în oraşul Cahul. 

Citit 1807 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2016 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.