FESTIVALUL ANTARES s-a oprit abia la mare. Lăsaţi copiii să vină la Poezie!

FESTIVALUL ANTARES s-a oprit abia la mare. Lăsaţi copiii să vină la Poezie!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Am scris deja despre primele zile ale recentului festival internaţional de cinci zile şi de cinci porturi, cea de-a XVIII-a ediţie a "Serilor de poezie ale revistei Antares", periplu început la Galaţi şi finalizat tot la noi, pe 1 iunie. Cu o zi la Brăila, în sala "Fănuş Neagu" a Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", dar şi cu vizitarea casei memoriale a autorului "Chirei Chiralina", strângând alături scriitori din Galaţi, Brăila, Bucureşti, Făgăraş, Constanţa etc. Să-i notăm măcar pe o parte dintre participanţii care au citit în public: poeţii gălăţeni bucureştenizaţi Mihail Gălăţanu şi Cristian Pavel, poetul Ioan Vieru - director al revistei „Contrapunct” din Bucureşti, Iulian Talianu, directorul revistei „Tomisul nou”, poeţii Paul Spirescu din Adjud, Rodian Drăgoi, Bucureşti, Menachem Falek, din Israel, Mitin Cenghiz şi Sina Akyol, din Turcia, Emanoil Toma, din Câmpina, dr. asist. univ. Krasimira Koleva, Antoni Gorcev Doncev, publicist şi poet din Şumen, Bulgaria, Valentin Tălpălaru, poet şi redactor cultural la Radio Iaşi, Silvia Bitere din Constanţa, Gheorghe Dobre, director al revistei “Hellis” din Slobozia, Florin Ciocea, poetul-lup de mare, acum mare fermier în aceeaşi localitate, şi, nu în ultimul rând, organizatoare, traducătoare, împăciutoare, poeta Simona Toma din Galaţi, secretara filialei USR.

Înainte de-a o lua pe fluviu în jos, am luat "o gustare" a Dunării, pe vasul "Ovidiu" al Consiliului Judeţean Brăila, pus, cu generozitatea obişnuită a autorităţilor brăilene, de ani buni, la dispoziţia festivalului, ca un început al unei călătorii dunărene pentru poeţii gălăţeni şi oaspeţii lor creatori din ţară şi din străinătate, spre zone şi mai însetate de astfel de întâlniri cu poezia. Copii, tineri şi maturi nerăbdători să întânească scriitori în carte şi oase, ieşiţi dintre copertele lor… Nu degeaba festivalul a avut genericul "Dunărea, calea regală a poeziei şi prieteniei"!

Lectură şi pictură, la Isaccea

Primirea de la Isaccea, la Grupul Şcolar "Constantin Brătescu", a fost neaşteptat de caldă, într-o sală mare, plină de elevi, profesori, intelectuali ai locului. S-a recitat în mai multe limbi, au citit oaspeţi şi elevi din creaţiile lor, a citit şi unul dintre dascălii şcolii, prof. Marian Dropcea, şi dumnealui membru al USR. Am avut ocazia să vedem şi expoziţia unui plastician al locului, de talie naţională, pictorul Cicerone Ciobanu, elev al profesorului Adrian Podoleanu, din Iaşi.

Cu "Domnul Antares", la  Sulina

"Domnul Antares", cum i s-a spus la Sulina directorului festivalului, poetul Corneliu Antoniu, a prezentat echipa în faţa spectatorilor strânşi, ca într-o piaţetă însorită italiană, în faţa fostei reşedinţe a căpitanului Jean Bart, la vechea Căpitănie, acum restaurant cu numele scriitorului marin. Oaspeţii au primit aplauze la scenă deschisă din partea locuitorilor, dar şi a unor tineri italieni, asociaţia "Amicii dei Balcani", care promovează cultura şi tradiţiile, venită pe Dunăre, după ce vizitase Serbia. S-a lansat aici invitaţia pentru un recital al festivalului, seara, la noua bibliotecă, deschisă în şcoala veche, clădire reabilitată - Biblioteca Orăşănească "Jean Bart". Pe chei, cu toţii am putut să-i admirăm pe tinerii şi inimoşii dansatori ai trupei "Apollonas" din Sulina, cu ritmatele dansuri greceşti tradiţionale, foarte aplaudate.

Seara, Biblioteca Orăşenească a organizat, împreună cu Liceul Teoretic "Jean Bart", înâlnirea cu scriitorii, într-o sală uriaşă, ca de congres, cu pereţii înalţi tapisaţi de cărţi de sus până jos. Sala, plină ochi de tineri, copii chiar, de profesori, de iubitori de poezie, masa lungă - plină de lămpi vechi, de cărţi şi reviste literare. Directoarea bibliotecii, dna Mihaela Ilinca, mărturisea că fusese până atunci îngrijorată că poate nu va veni lumea la acel ceas de seară, însă a fost nevoită să tot aducă scaune în plus, pentru publicul doritor de astfel de spectacol. Bucuria de a avea astfel de oaspeţi contrasta cu nepăsarea noastră la Galaţi, unde adesea stăm acasă la multe manifestări culturale, deşi cu intrare liberă, fie ele muzicale, fie legate de literatură sau artă plastică. "A avea şi a nu avea", vorba bătrânului Hemingway...

Fiecare dintre poeţi a recitat acum câte ceva, unii înmuind inima de tristeţe, aşa cum au făcut Paul Spirescu sau Antoni Doncev, cu poeme despre mamă, alţii, precum hâtrul Amonoil Toma, cu parodia sa care „ciupe” şi Galaţiul, şi Sumina - un poet-actor care ştie să uimească publicul. În română, engleză, bulgară şi ebraică (cu traducerea Simonei), am intrat într-un Babilon cultural.

S-a făcut coadă la autografe, după ce poetul Valentin Tălpălaru şi-a lansat volumul de versuri dedicat oamenilor Dunării chiar aici, la Sulina: "Poemele Deltei. Rodion". Poetul a anunţat că va mai trimite bibliotecii un transport de cărţi. Bibliotecara Mihaela Ilinca le-a mulţumit poeţilor  "care îşi poartă poezia nu în casă, ci prin Europa".

La Sulina, am avut parte de două zile şi nopţi de recitaluri şi discuţii, ba chiar de o ieşire la mare, cu şalupa, până acolo unde marea sărută apele Dunării. Prozatorul Ion Gh. Tofan (despre care poetul Tălpălaru spune că este "un prozator fluid şi de mare respiraţie") a făcut, ca în fiecare an, "cărţile", ca să fim îngăduiţi pe şenal, printre cormorani şi epave, unde am întâlnit chiar şi un vas din… Insulele Cook!

Citit 1100 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2016 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.